Наскільки небезпечні гострики у дитини і навіщо їх лікувати?

2488

Зміст:

  • Причина ентеробіозу
  • Чим небезпечні глисти
  • Як вчасно виявити ентеробіоз
  • Діагностика
  • Як вивести гостриків
  • Зараження гельмінтами рідко виявляється на ранній стадії, тому паразити зазвичай встигають завдати шкоди організму пацієнта. Глистової інвазії більше схильні діти, тому що вони недостатньо дотримуються вимоги особистої гігієни. До найбільш поширеним гельмінтози відноситься ентеробіоз, при якому у дитини виявляються гострики в кале. Наскільки небезпечні такі паразити, як вчасно їх виявити і чим лікувати, допоможе розібратися лікар.

    Причина ентеробіозу

    Причиною глистової інвазії можуть бути різні хробаки. При ентеробіозі в аналізах дитини виявляються яйця гостриків. Це черви, які паразитують у кишечнику, активно розмножуються і негативно впливають на процеси метаболізму.

    Основний шлях передачі — з їжею або через забруднені руки. Це пояснює, чому гострики у дитини виявляються значно частіше, ніж у батьків. Колір паразита — сіро-білий, а середня довжина становить 5-10 мм. В кишечнику хробак дозріває, розмножується, самки відкладають яйця в області ануса.

    Ймовірність зараження у дітей збільшують наступні фактори:

    • смоктання пальців і облизування іграшок;
    • звичка гризти нігті;
    • недотримання гігієни;
    • виразки ротової порожнини або хитаються молочні зуби, які дитина часто торкає пальцями;
    • відвідування громадських місць і використання загальних рушників.

    Чим небезпечні глисти

    Самі по собі паразитуючі черв’яки небезпеки не представляють. До негативних моментів захворювання відноситься їх негативний вплив на організм людини через гальмування роботи шлунково-кишкового тракту. Черв’яки живуть в кишечнику, зокрема, в його тонкому відділі і сліпій кишці. Там же відбувається спарювання чоловічих і жіночих особин, після чого вагітна самка пробирається до анального отвору, щоб відкласти яйця. Виділення яєць відбувається в перианальні складки, що і пояснює основний симптом ентеробіозу — свербіж.

    Прикріплення черв’яка до стінки кишечника відбувається за допомогою спеціального ротового отвору. Будучи паразитом, остриця забезпечує свою життєдіяльність за рахунок людини — заковтує його кров, отримує всі необхідні поживні речовини і не дає потрапляти їм в організм господаря. У цьому полягає одна з основних небезпек ентеробіозу — дефіцит нутрієнтів і ослаблення імунітету у дитини, що в подальшому позначається на його фізичному і розумовому розвитку.

    Другою проблемою виступає погіршення якості життя пацієнта з-за постійної і надокучливою симптоматики. Розмноження черв’яків і вихід їх з яєць провокує нестерпний і безперервний свербіж біля анального отвору. Дитина лізе чухати дупу навіть під час нічного сну, з-за чого стає дратівливою, плаксивою і менш уважним протягом дня. Після торкання ануса дитина зазвичай доторкаються до особі або бере руки в рот, після чого паразити знову заносяться в організм, і їх цикл розвитку повторюється.

    симптомы и лечение остриц у детей

    Як вчасно виявити ентеробіоз

    Одним із основних симптомів є виражений свербіж у ділянці ануса. Якщо ваша дитина постійно лізе туди руками і щось чеше, перевірте його на паразитів.

    Другий показовий момент — поява товстих білих коротких включень в кале. Таким чином разом з екскрементами виділяються зрілі черв’яки.

    Симптоми і лікування захворювання не залежать від віку дитини і її статі. Основними ознаками ентеробіозу є:

    • сильний свербіж у періанальній ділянці, з’являється переважно вночі або перед сном;
    • кишкові розлади — нудота, метеоризм, зміна консистенції випорожнень;
    • патологічні включення в калі — надмірна кількість слизу, виявлення самих хробаків;
    • ослаблення імунної системи, часті захворювання, погіршення успеваемостии, втома, анемія.

    Одним з народних симптомів при зараженні глистами вважається скрегіт зубами під час сну. Доказова медицина не вважає цей ознака характерним для глистової инвазиии, однак такий симптом дійсно часто спостерігається при ентеробіозі.

    Діагностика

    Лікар може запідозрити зараження паразитами вже на підставі скарг пацієнта. Для підтвердження діагнозу і виявлення певного типу глистів потрібно подальше обстеження. Аналіз являє собою досить просту маніпуляцію і не вимагає спеціальної підготовки. У дитини беруть зіскрібок з перианальной області. Для цього використовують прозору липку стрічку, на якій зазвичай відразу ж стають видні відкладені яйця гостриків. Якщо біоматеріал не був виявлений, процедуру повторюють кілька днів поспіль. При багаторазовому негативному результаті шукають іншу причину сверблячки. Такий зішкріб часто є обов’язковим у складі планових регулярних медичних оглядів перед надходженням в садок або школу і повторюється перед кожним навчальним роком.

    Самодіагностику можна проводити навіть у домашніх умовах. Для цього батькам необхідно знати, як виглядають яйця паразитів, і дотримуватися правил гігієни, щоб не заразити інших членів сім’ї. Після відклеювання липкої стрічки від області ануса на ній можна побачити овальні прозорі елементи, у яких одна сторона плоска, а інша опукла.

    Що робити, якщо ви виявили схожі включення або побачили дорослих черв’яків в калі дитини? Рекомендуємо не займатися самолікуванням, а звертатися до лікаря. Доктор точно діагностує тип нематод і призначить препарат у дозі, що відповідає віку дитини.

    лечение остриц у ребенка

    Як вивести гостриків

    Лікування паразитарної інфекції досить просте. Зараз багато фармацевтичні компанії пропонують пацієнтам ліки з широким спектром дії, які виявляються ефективними при зараженні різними паразитами. Однак займатися самолікуванням все ж таки не рекомендується. Якщо батьки запідозрили у дитини гельмінтоз, краще звернутися до лікаря і здати необхідні аналізи. Справа в тому, що ознаки зараження різними черв’яками можуть бути схожі. Наприклад, аскариди і гострики викликають схожі симптоми і наслідки в організмі людини.

    Для розвитку личинок необхідні особливі умови, які забезпечуються в кишечнику людини. Тому лікування ентеробіозу передбачає два основних напрямки:

    • Попередження попадання яєць з перианальной області в шлунково-кишковий тракт.
    • Боротьба з дорослими паразитами, які вже розмножуються живуть в кишечнику дитини.

    Як вивести вже існуючих паразитів, можна дізнатися у лікаря або навіть провізора в аптеці. Основною групою препаратів для цих цілей будуть протигельмінтні засоби. Багато фармкомпанії випускають ліки з широким спектром дії, які виявляться ефективними навіть при неспецифічних симптомів зараження. Це робиться більше для профілактичних цілей. Без призначення лікаря подібні препарати можна приймати для профілактики пацієнтам з групи ризику — тим, хто має домашніх тварин або дітей, які ходять у дитячий сад.

    Рекомендації, як лікувати ентеробіоз медикаментами:

    • На час лікування дитина і інші члени сім’ї повинні строго дотримувати гігієнічні заходи — мити руки після кожного відвідування туалету, коротко підстригти нігті, поміняти всі постільна білизна і випрати його в гарячій температурі.
    • В квартирі рекомендується провести генеральне прибирання.
    • Паралельно проводиться симптоматична терапія для прискореного загоєння анальних тріщин і попередження потрапляння яєць у системний кровотік. Можна використовувати цинкову мазь, тампони з пантенолом.
    • Противогельминтная терапія проводиться всім членам сім’ї, незалежно від виявлення яєць у зіскобі або гостриц в кале.

    З лікарських препаратів для лікування ентеробіозу призначаються:

    • Пірантел. Може використовуватися у дорослих і дітей з шестирічного віку. Для боротьби з гостриками досить одноразового застосування. Відноситься до безрецептурної групи.
    • Вермокс. Випускається в таблетках, діє тільки місцево в кишечнику не всмоктується в системний кровотік. В показаннях до застосування вказано декілька типів глистових інвазій, що робить препарат ефективним профілактичним засобом. Може використовуватися з дворічного віку. При ентеробіозі має дуже просту схему лікування у вигляді одноразового застосування і повторення процедури через тиждень.
    • Альбендазол. Ефективно бореться з нематодами і цестодами. Має дуже широкий спектр показань. Призначається дітям з 3 років.
    • Піперазин. Призводить до паралічу дорослих особин і їх загибелі. Може призначатися всім членам сім’ї, ефективний проти кількох видів гельмінтів. Доступний в рідкої лікарської форми і таблетках.

    Ентеробіоз не є небезпечним захворюванням. Він легко піддається лікуванню на будь-якій стадії розвитку і не призводить до серйозних наслідків. При тривалому паразитуванні черв’яки забирають собі поживні речовини, що надходять з їжею, що негативно відбивається на роботі різних органів і систем людини. Відсутність лікування призводить до того, що дитина починає відчувати слабкість, погіршується його емоційний фон і фізичне здоров’я. Батькам слід бути уважними до самопочуття малюка і привчати її до правил гігієни. Щоб уникнути зараження, необхідно частіше мити руки і не торкатися ними особи. Особливу групу ризику становлять сім’ї, що мають тварин. Таким дітям та їх батькам лікарі рекомендують пити курс антигельмінтних препаратів двічі в рік, навіть без здачі аналізів.

    У будь-якому випадку переживати не варто, так як ентеробіоз рідко залишається непоміченим. Свербіж, який провокують гельмінти, часто виявляється нестерпним і стає причиною для звернення до лікаря.

    Також цікаво почитати: відкритий артеріальний проток у дітей