Чи можна лікувати зуби під час вагітності і чи є загроза для малюка?

1565

Зміст:

  • Причини погіршення стану зубів під час вагітності
  • Відповідний термін для лікування зубів
  • Перший триместр
  • Другий триместр
  • Третій триместр
  • Лікування стоматологічних захворювань
  • Заборонені препарати
  • Поради по догляду за ротовою порожниною до і під час вагітності
  • Незважаючи на те, що вагітність – фізіологічний процес для жіночого організму, вона може провокувати загострення хронічної патології або погіршувати стан здоров’я. Саме тому важливо її заздалегідь планувати, щоб встигнути повноцінно підготувати свій організм до змін. Проте біль може наздогнати жінку раптово, тому питання про те, чи можна лікувати зуби під час вагітності, актуальне.

    Причини погіршення стану зубів під час вагітності

    Більшість жінок спостерігається у стоматолога ще до зачаття дитини. Захворювання порожнини рота є поширеною проблемою серед людей будь-якого віку і статі.

    Чи можна лікувати зуби під час вагітності, залежить від строку

    Щоб уникнути незапланованих походів до лікаря, прийому ліків і анестезуючих засобів, рекомендується санувати ротову порожнину до планованої вагітності. Це стосується жінок як з явною стоматологічною патологією, так і без неї. Іноді хвороба протікає в стертій формі і лише огляд лікаря може вчасно її виявити.

    Причини погіршення стану зубів у жінок в «положенні»:

    • Зміна гормонального фону, яка зачіпає не тільки матку, молочні залози, але і склад слини. Вона може ставати більш густої або рідкої втрачати частину своїх захисних властивостей.
    • Ранній токсикоз. Блювотні маси разом з шлунковим соком потрапляють в порожнину рота, де навіть невелика концентрація соляної кислоти здатна пошкодити зубну емаль, сприяти появі ерозій на слизовій оболонці.
    • Збільшується кровонаповнення ясен. Це робить їх більш пухкими, доступними для впливу хвороботворних мікробів. У вагітних набагато частіше виникають гінгівіти, які без належного лікування можуть ускладнитися пародонтитом.
    • Дефіцит кальцію і заліза. Ці елементи витратяться для нормального формування та розвитку ембріона. При їх недоліку страждають кістки, псуються зуби. Важливо харчуватися правильно і збалансовано.

    Думка лікарів одноголосно: санувати ротову порожнину і лікувати наявні захворювання до вагітності. Також в цей період слід повноцінно харчуватися, уникати перевтоми і важких фізичних навантажень.

    Щоб уникнути дефіциту кальцію, варто включити в меню кисломолочні вироби, злаки, бобові, овочі і фрукти, горіхи, ягоди, яйця.

    Препарати кальцію приймаються тільки по призначенню лікаря.

    Відповідний термін для лікування зубів

    Зубний біль – це сильний психотравмуючий фактор, на тлі якого відбувається викид гормонів стресу в кров.

    Крім того, бактерії, що провокують розвиток карієсу, пародонтиту або гострого пульпіту (запалення внутрішніх тканин зубів), можуть проникати в системний кровотік і стати причиною внутрішньоутробної інфекції у плода. Під їх впливом також відбувається викид простагландинів – речовин, здатних підвищити тонус матки.

    За статистикою, приблизно у 90-95% вагітних з пізнім токсикозом виявлялися або хронічні запальні захворювання порожнини рота.

    Взаємозв’язок умовна, однак це говорить про те, що займатися лікуванням стоматологічних захворювань слід вчасно.

    Перший триместр

    Це найбільш небезпечний для ембріона період вагітності. В цей час відбувається активне ділення і дозрівання заплідненої яйцеклітини, формуються захисні оболонки і живлячі судини. Через деякий час починається формування зародкових тканин та деяких внутрішніх органів.

    Лікування з використанням знеболюючих препаратів у першому триместрі – найбільша загроза для малюка. При наявності неускладненого карієсу, хронічного періодонтиту або пульпіту терапевтичні маніпуляції можна відкласти. Виняток становлять невідкладні втручання з приводу загостреного пульпіту або іншого гострого запального процесу, який може призвести до гнійних ускладнень. В даному випадку підбирається найбільш щадна анестезія.

    подходящий срокВідповідний термін для лікування зубів – 2 триместр

    Другий триместр

    У цей період вагітності ймовірність негативного впливу на майбутню дитину під час лікування зменшується. Знеболюючі і протизапальні засоби підбираються лікарем індивідуально з урахуванням їх можливого токсичного або тератогенного впливу.

    У другому триместрі дозволено проводити профілактику, а саме професійну гігієну порожнини рота. Рентген, медикаментозне лікування проводяться тільки при наявності ризиків ускладнень і різкого погіршення стану здоров’я.

    Важливо розуміти, що рентгенографічне дослідження робиться на сучасних цифрових апаратах прицільно – конкретно на одну зону, і максимально швидко. Тому облучающая доза мізерно мала.

    Які процедури краще відкласти:

    • лікування неускладненого карієсу;
    • імплантацію зубів;
    • терапію хронічних стоматологічних захворювань у період ремісії;
    • відбілювання, встановлення брекетів, елайнерів і т. д.

    Будь-яке рішення про необхідність лікування, включаючи застосування будь-яких медикаментів, приймає тільки лікар. Самолікування при вагітності виключено.

    Третій триместр

    Вважається, що використання анестезії може спровокувати передчасні пологи, оскільки знеболюючі засоби, які застосовуються в стоматології, містять адреналін.

    При можливості хірургічне і медикаментозне лікування зубів краще відкласти. Таким чином, самий відповідний строк для відвідування стоматолога – другий триместр. У цей період найбільш безпечно проводити хірургічні або профілактичні маніпуляції, здійснювати видалення зубів, пломбування з застосуванням знеболюючих засобів або без них.

    Лікування стоматологічних захворювань

    Лікування карієсу проводиться без знеболювання або застосування інших медикаментозних засобів. При необхідності пломбування також бажано відмовитися від лікарських засобів, анестетиків.

    При пульпіті використовуються сучасні анестезуючі медикаменти, які не проникають через плацентарні оболонки і не шкодять плоду.

    Зазвичай застосовують Ультракаїн або Убістезин. Вони містять мінімальну концентрацію судинозвужувальних речовин.

    У разі гострого періодонтиту часто потрібне проведення рентгена. Екстракція одного або декількох зубів здійснюється з введенням знеболюючих, при цьому важливо дотримуватися призначені лікарем рекомендації в післяопераційному періоді. Виняток – так звані зуби мудрості, лікування яких передбачає складні хірургічні маніпуляції, прийом антибіотиків, а іноді і гормональних засобів у відновний період.

    анестезияДопустима анестезія під час вагітності, вирішує лікар в конкретному випадку

    Протезування не має протипоказань, на відміну від встановлення імплантатів. Остання процедура може вимагати призначення імуносупресивних препаратів, застосування яких під час вагітності неприпустимо.

    Заборонені препарати

    У період вагітності за суворими показаннями допустимо призначення таких медикаментів, як Лідокаїн, Ультракаїн, Парацетамол. З антибіотиків можна пеніциліни, цефалоспорини, метронідазол та клиндацмицин.

    До заборонених препаратів належать:

    • Кеторолак, Ібупрофен (в 3 триместрі), Кетанов;
    • Бупівакаїн, Новокаїн, Мепивакаин;
    • Тетрацикліни, линкозамиды, аміноглікозиди.

    Перераховані ліки або не мають даних про безпеку в період вагітності, або володіють доведеним ембріотоксичної або тератогенної ефектом.

    Поради по догляду за ротовою порожниною до і під час вагітності

    Порожнина рота важливо завжди підтримувати в чистоті. Це є запорукою здоров’я зубів і ясен. Правильний догляд за ротовою порожниною:

    • міняти зубну щітку один раз у 2-3 місяці;
    • після чищення зубів ретельно промивати щітку під теплою проточною водою, зберігати її в спеціальному склянці до повного висихання;
    • краще використовувати щітки 5-го покоління, які добре очищають важкодоступні місця і не травмують ясна;
    • можна застосовувати спеціальні пасти для жінок в «положенні». Вони не містять потенційно небезпечних речовин, гіпоалергенні;
    • використовувати ополіскувачі для рота після прийомів їжі;
    • не чистити зуби відразу після блювоти при наявності токсикозу, це може сильно нашкодити емалі.

    Таким чином, відповідь на питання про те, чи можна під час вагітності лікувати зуби – позитивний. Час і повнота втручання залежать від основного захворювання, гестаційного терміну і здоров’я жінки. Сучасні знеболюючі засоби дозволяють лікувати пацієнток, що чекають дитину. Одні з найбезпечніших стоматологічних маніпуляцій – це лікування карієсу, пломбування та різні види протезування.

    Читайте в наступній статті: чи можна лікувати зуби під час вагітності з анестезією