Ознаки токсичних відносин, як вийти і відновитися

1369

Зміст:

  • Ознаки таких відносин
  • Як вийти з відносин?
  • Наслідки
  • Як відновитися?
  • Токсичні відносини не приносять щастя і насолода, а несуть лише розруху. Партнери замість того, щоб радувати один одного, отруюють життя. Важливо вчасно усвідомити, що потрібно припинити такий союз, однак розірвати його буває не так вже просто.

    Ознаки таких відносин

    Союз вимотує, може скластися враження, що він забирає всю життєву енергію. Під час спілкування з чоловіком виникає дискомфорт, є відчуття, що молода людина чинить тиск. Після розмови або навіть листувань залишається неприємне відчуття всередині, наприклад, спустошеність, пригніченість, розбитість або, гірше того, страх.

    Люди терплять токсичні відносини роками

    Хоча на початку знайомства ситуація інша. До людини моментально виникає симпатія, прихильність, здається, що це доля, кохання всього життя.

    Частіше токсичні відносини притаманні влюбчивым людям, оскільки вони не впізнають свого партнера до кінця, а прагнуть вступити в союз.

    Вони виконують всі прохання коханого, не можуть сказати «ні», діють собі в збиток, готові на будь-які жертви, ризиковані вчинки.

    На користь свого обранця відмовляються від близьких і друзів, від своїх захоплень, живуть лише коханим, виправдовують всі його вчинки. Вони закривають очі на неприємні моменти, шкідливі звички, лише б не відштовхнути, не образити. А ось друга половинка користується вигодами, починає паразитувати.

    Відбувається наступне:

    • Партнер не виконує обіцянки, забуває про важливі дати.
    • Вселяє, що він єдиний близька людина, яка піклується про вас, хоча таким не є.
    • Ігнорує прохання і бажання, думає тільки про себе.
    • Ні в що не ставить, висміює перед друзями.
    • Контролює всі дії, не підтримує ініціативу, критикує.
    • Дорікає, вселяє комплекси.
    • Маніпулює, ревнує або змушує ревнувати.
    • Не ставить до відома, де знаходиться і що робить, отримує задоволення, коли в цей момент його друга половинка не знаходить собі місця від хвилювання.
    • Примушує робити те, що хоче він, змушує дотримуватися розпорядку дня і способу життя.

    У підсумку друга половинка нещасна, не відчуває підтримку, залишається наодинці зі своїми проблемами, з купою комплексів і розхитаною нервовою системою.

    Якщо присутні такі ознаки, то не повинно залишатися сумнівів, стосунки треба розривати. Про їх розвиток не може йтися, оскільки емоційне пригнічення буде тільки посилюватися, причому друга половинка буває не винуватою. Справа в несумісності енергетики, характерів людей.

    Як вийти з відносин?

    Піти від партнера, який морально пригнічує, важко. На це можуть бути витрачені роки, а ще більше часу потрібно, щоб усвідомити, що відносини токсичні. Потерпіла сторона, як правило, не помічає цього. Вона або мириться з поганим ставленням до себе, так як відчуває страх або любов, або сприймає поведінка коханої людини як належне.

    Найбільш важко виглядає ситуація, якщо такі стосунки склалися з чоловіком. Розірвати їх важче, оскільки є сильна прихильність. Без допомоги психіатра або сімейного психолога вийти з них буває неможливо. Ніякі умовляння близьких і друзів не допоможуть.

    С мужемБлизькі допоможуть пережити розставання з чоловіком

    За роки критики і частих сварок емоційний стан стає пригніченим. Взяти на себе відповідальність і піти з відносин може тільки сильна особистість. Необхідна підтримка близьких. Потерпілій стороні важливо знати, що їй є куди йти і є той, хто зможе підтримати в скрутну хвилину.

    При токсичних відносинах існує тільки один варіант – бігти з них. Роздумувати і вірити у краще не варто.

    Навіть якщо є сильні почуття, їх недостатньо, не можна битися в зачинені двері. Потрібно повірити в себе, зібратися і піти. Допоможе психолог, бажано записатися до нього на прийом перед тим, як було прийнято рішення про відхід. Він підготує морально, підкаже як правильно діяти.

    Після відходу краще не спілкуватися з другою половинкою, щоб не спокушати долю. Колишній є вашою слабкістю, пригнічує волю і може знову привернути до себе, проявивши поблажливість. Але зміни в поведінці короткострокові, це чергова хитрість, щоб піднестися, знову підпорядкувати своїй волі.

    Потрібно пам’ятати, що ви є особистістю, самі керуєте своєю долею, і ніхто крім вас не може диктувати, як діяти. Краще виїхати в іншу країну відпочити разом з подругою, але вступати в такі стосунки не варто. Спочатку потрібно привести стан нервової системи в порядок, щоб не повторювати попередні помилки.

    Наслідки

    Небезпечна ситуація, якщо такі стосунки склалися у дитини або підлітка з батьками. Коли людина з дитинства відчуває емоційний дискомфорт, то це позначається на його психічному здоров’ї у дорослому віці. Не виключена ймовірність, що він стане пацієнтом психіатра.

    Біль від зірваних відносин з батьками, яка зароджується в дитинстві, проектується на союз з коханою людиною. Особистість починає випробовувати ті ж відчуття, що і в минулому, їй притаманна жертовність, безвольность. Вона готова терпіти приниження і біль, підлаштовуватися під свого партнера в збиток собі. У результаті відбувається втрата власного «я», відсутні цілі і сенс життя. Це може закінчитися депресією і навіть суїцидом.

    Как восстановитьсяВідновитися важко, можливі психічні порушення

    Аналогічні наслідки при токсичному союзі з коханою людиною. Розхитана нервова система – не найгірше, що може трапитися.

    Як відновитися?

    Після розставання дуже важко. Потерпіла сторона ще багато разів буде зважувати всі за і проти, сумніватися у своєму рішенні. Існують ризики, що вона навіть спробує повернутися назад. А все тому, що між партнерами є сильна емоційна залежність, нехай навіть побудована на негативі.

    Після виходу з відносин людині потрібно пережити стадію розбитості і горя. Він спустошений, ще не розуміє, що вільний. Йому здається, що більше ніколи не полюбить і буде все життя один. У якийсь момент може навіть здатися, що він сам винен у тому, що відносини були токсичними, починає виправдовувати другу половинку в своїх очах.

    Необхідно відволіктися від поганих думок, і зовсім не думати про колишнього партнера, заблокувати його в соціальних мережах, телефоні. Потрібно зайнятися власним відновленням. Допоможуть такі рекомендації:

    • Спілкування з психологом. Він допоможе привести думки і емоційний стан в порядок, позбавитися від залежності від колишнього коханого.
    • Відмова від шкідливих звичок. Необхідно забути про алкоголь. У стані алкогольного сп’яніння людина може зробити спробу повернутися в минулі відносини.
    • Фізичні вправи. Спорт тренує не тільки тіло, але й дух.
    • Дотримання режиму. Важливо висипатися, не перевтомлюватися.
    • Правильне харчування. Для відновлення після пережитого стресу організму потрібні вітаміни і корисні речовини.

    Необхідно виключити можливість контакту з колишнім, тому варто припинити спілкування із загальними друзями, не заходити в соціальні мережі, щоб не наткнутися на нові фотографії. Краще поїхати відпочити, відвідати цікаві місця. Позитивні враження допоможуть відновитися.

    Необхідно знайти заняття по душі, влаштуватися на роботу. Чим більше часу ви зайняті, тим менше його на роздуми.

    Потрібно розуміти, що токсичні відносини несуть тільки розруху. Людей пов’язує не майбутнє чи теперішнє, а минуле. Відносини тримаються тільки на світлих спогадах, а в реальності щасливі моменти відсутні.

    Читайте в наступній статті: деструктивні стосунки