Порада дня: дотримуйтесь золоту середину, допомагаючи дитині з виконанням домашнього завдання

442

Багато батьків школярів не впевнені, що надходять правильно, коли допомагають їм виконувати домашнє завдання. Інші корить себе за те, що не роблять «домашку» разом з дітьми. Складне питання!..

Адже як здається – якщо не допомагати дитині, він не розбереться в питанні. Потім лавина нерозуміння буде зростати, а в підсумку школяр скотиться у відстаючі. А якщо допомагати? Тут теж підводні камені. Наприклад, дитина звикне, що мама завжди поруч, підкаже, і сам не буде думати.

Читайте також:Як допомогти дитині підтягти навчання

Психолог Ніна Ливенцова впевнена в тому, що виконання домашнього завдання – теж навик, який треба освоювати з першого класу.

Що потрібно, щоб добре зробити домашнє завдання:

  • записати домашнє завдання в школі;
  • спланувати виконання, розставити пріоритети;
  • підготувати все те, що необхідно для домашнього завдання;
  • прочитати завдання;
  • зрозуміти його;
  • виконати усно або письмово;
  • проконтролювати себе.

Ніна Ливенцова звертає увагу на інший важливий аспект:

Виконання домашнього завдання – діяльність складна, складається з багатьох операцій. Щоб освоїти їх, дитині потрібна направляюча рука дорослого.

Перший час батько допомагає планувати, розставляти пріоритети, контролює виконання домашнього завдання. Поступово, коли дитина проходить цей шлях багато разів, дорослий зменшує участь у виконанні. Залишає за собою контроль. Поступово і контроль передає дитині. Це відбувається не за один день чи місяць.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: не створюйте стресову ситуацію навколо навчання

Матусі в Мережі також висловили свою думку про те, що потрібно робити разом з дитиною домашнє завдання. І воно було різним.

Зі мною не сиділи, а дуже даремно! Нерозуміння деяких тим як сніжний ком накочувалися одна на інший, особливо в математиці. А от якщо б зі мною сиділи і контролювали, могла вчитися набагато краще! Так що ось після такої шкільного життя у мене виник «синдром відмінниці». Тому зі своїми дітьми я сиджу і контролюю. Зараз стало простіше — старша робить вже сама, але я обов’язково все перевіряю після роботи. А ось з молодшим ще сидіти роки 2 точно. Сподіваюся на допомогу дочки))) Для мене навчання дуже важлива! І тільки коли виростаєш, розумієш, на скільки це необхідно. Та й приємно бути розумною і освіченою. І так, мої діти вчаться дуже добре!

Майже всі мої друзі відмінники самі робили ДЗ, завжди, навіть у початковій школі 🤷

А ще все залежить від програми, що навчають і від вчителя. Ми робили дуже багато проектів по всім предметам, вони були ДЗ. Хочеш, щоб дитина знала багато і на відмінно починай допомагати з перших днів у школі. Вимоги нових загальноосвітніх програм розраховані на взаємозв’язок вчитель-учень-батьки.

Підводячи підсумок темі, допомагати дитині у виконанні домашнього завдання чи ні, психолог Ніна Ливенцова підкреслила:

Якщо бачите, дитина буксує з предметом, не розуміє, просить про допомогу, не кидайте його на сваволю долі. Робити уроки разом з дитиною, не значить робити їх за нього. Якщо дитина щось не розуміє, шукаємо способи допомогти йому зрозуміти. Якщо дитині не вистачає навичок (пошук інформації, підготовка презентацій), допомагаємо їх придбати.

А ви допомагаєте (будете допомагати) дитині з виконанням домашнього завдання?

Всі фото: Depositphotos