Порада дня: забудьте слово «треба»

629

«Гаразд, підемо гуляти», «Я дуже втомилася, але потрібно вести тебе на тренування», «Зараз би відпочити…» — скажіть, дитина чує від вас ці або схожі фрази? Якщо так, це не зовсім правильно. Адже таким чином дитина відчуває настрій мами. А воно, м’яко кажучи, не райдужне. В результаті дитина починає відчувати почуття провини. І це ще не все…

Читайте також:Монолог мами: «Я була «прив’язана» до доньці через почуття провини перед нею»

Психолог Анастасія Гавриленко міркує про те, що поки…

…мама живе в стані виснаження, провини або грає через силу тому, що саме так повинні робити ідеальні мами, має купу комплексів, діти будуть перебувати в зоні ризику. Тому що дитина —губка, вбирає психологічні проблеми батьків.

Фахівець переконана в тому, що дитина відчуває стан мами. Виходить, що й мамі погано, і дитині. Звідси проблеми в комунікації з малюком: капризи, істерики, вимоги купити нову іграшку. Тому Анастасія Гавриленко пропонує батькам завжди починати процес поліпшення мікроклімату в родині з себе.

Коли мені на консультацію хочуть привести дитину 2-6 років, а я кажу, що часто ми можемо обійтися без нього, мами не вірять. Як так? Проблема ж з ним, треба його виховувати, змінювати. І як дивуються, коли ми працюємо з мамою, а поведінка дитини чудесним чином змінюється, — розповідає психолог.

Матусі в Мережі зазначили, що це насправді так, і поділилися своїми історіями:

Я теж в це вірю і, почавши працювати з собою, помітила дивні зміни. Почала практикувати більш глибокі відносини з чоловіком, стали частіше дивитися один одному в очі і обніматися. Дитина з задоволенням біжить теж обійматися! Очі сяють від радості!

Я помирилася зі своїм внутрішнім дитиною, стала спокійніше ставитися до старшої дочки.

Читайте також:Порада дня: вчіться у дітей тим якостям, яких немає у вас

Підводячи підсумок темі, психолог Анастасія Гавриленко нагадала, що щасливими і здоровими діти виростають у щасливих і здорових батьків.

Не шукайте «пристосування» для виховання, змістіть фокус уваги з виховання на себе, — порадила спеціаліст і нагадала про важливому факторі, який допомагає мамам бути добрими і милими. — Як би вам не хотілося цього чути, але…шукайте підтримку, помічників, можливість відпочивати.

Нагадаємо, слово «треба» лише шкодить відносинам мами і дитини, особливо, якщо ресурс у матері на нулі. Тому або з малюком погуляють тато чи бабуся або мама проведе кілька годин з дитиною вдома, де не буде займатися справами, а відпочине.

Розкажіть, а ви прагнете бути мамою-відмінницею, для якої існує безліч «треба», або об’єктивно оцінюєте свої сили?

Всі фото: Depositphotos