Порада дня: приділяйте дітям час за потребами

824

Деколи дітям в родині доводиться боротися один з одним за батьківську увагу і любов. Кожній дитині хочеться визнання своєї важливості і цінності. Однак ця битва за увагу часом наштовхується на невміння дорослих об’єктивно оцінювати ситуацію.

Приміром, від перворідного зазвичай більше чекають, розраховують втілити в них свої нездійснені мрії. А це не завжди відповідає бажанням самих дітей. Молодшим дають більше свободи, більше їм дозволяється з того, що було заборонено старшим.

Читайте також:Психолог пояснила, чому батьки по-різному ставляться до старшим і молодшим дітям

Чим це загрожує в майбутньому? Тим, що, ставши дорослими, діти не зможуть позбутися думки: «Мене любили менше, ніж брата (сестру)». Звідси і випадки, коли спілкування між рідними людьми припиняється через образ і дитячих психологічних травм. Як не допустити такого розвитку подій? Психолог Ганна Скавитина пропонує кілька способів, які допоможуть мудрим батькам.

Порівняння дітей один з одним створює ворожу атмосферу між ними, навіть якщо ви в порівнянні вказуєте на гідності дитини: «Ти завжди такий неакуратний, не те що твоя сестра». Краще сказати: «Я бачу, що на підлозі лежать сорочка, штани, шкарпетки і зошити упереміш. Мені це неприємно. Як ти вважаєш, чи можна з цим щось зробити?» Або: «Ти так здорово читаєш, а твій брат все ніяк не навчиться». Краще сказати: «Я відчуваю різницю. За останні два місяці ти став читати набагато швидше і виразніше. Схоже, ти багато часу приділив», – пояснює фахівець.

У вас різні діти, у них різні потреби, навіть якщо вони говорять, що їм потрібно одне і те ж. Це одне і те ж — мамина любов, а не однакові іграшки. Наприклад: «Мама, чому ти купила братові машинку. Я хочу таку ж!» Замість того, щоб сказати: «Завтра ми підемо і купимо таку ж тобі!», скажіть: «Мені здається, що тобі подобаються зазвичай інші іграшки. Наступного тижня ми зможемо піти і вибрати те, що тобі більше підійде».

© Instagram @skavitinaanna

Приділяйте дітям час не однаково, а за потребами. Пояснюйте дітям, чому вам зараз необхідно приділити більше часу іншій дитині. Розкажіть, як і коли ви відновите справедливість: «Зараз я поміняю памперс дитині і погодую його. Я повинна бути спокійна, щоб зробити це добре і швидко. Ти поки пограй в своїй кімнаті або поруч, але тихо. Я знаю, що чекати — це зовсім непросто. Але як тільки я закінчу, малюк зможе полежати на підлозі поруч з нами, а ми займемося з тобою твоєю улюбленою грою».

У дитячих бійках і розборках краще не ставати ні на чий бік і не говорити: «Припиніть негайно битися! Хто почав перший? Все по своїх кімнатах!» Краще сказати: «Так, схоже, ви здорово розсердилися один на одного! Розкажіть мені, що тут сталося. Ого! Тобто ви поки не знайшли рішення, як грати цією іграшкою разом? Я поп’ю кави, а ви придумайте який-небудь справедливий вихід».

Психолог чесно згадує про те, що ці рекомендації легко прочитати, але дуже непросто їм дотримуватися.

© Instagram @megangreenphoto

Однак, якщо в дорослих є розуміння того, що їх дітям у майбутньому потрібно жити дружно і підтримувати один одного, вони постараються ростити спадкоємців в атмосфері, де немає ревнощів.

А які стосунки у вас з братами або сестрами?

Фото на анонс: Instagram @krystalmoorephotography, @photosbyajohnson