Трансвагінальне УЗД органів малого тазу у жінок: показання, підготовка і результати

869

Зміст:

  • Відмінності від інших видів УЗД
  • Показання до проведення
  • Що може виявити трансвагінальне УЗД?
  • Підготовка до процедури і як вона проходить
  • Ультразвукове дослідження – один з найбільш цінних в плані інформації діагностичних заходів в сучасній медицині. Трансвагінальне УЗД органів малого тазу знайшло широке застосування в гінекології. У деяких випадках воно дає інформацію, яку неможливо одержати будь-яким іншим способом.Трансвагінальне УЗД органів малого тазу – самий доступний, безпечний і інформативний метод діагностики в гінекології.

    Відмінності від інших видів УЗД

    Найбільш поширеним методом в гінекології є трансабдомінальне УЗД. Воно проводиться через передню черевну стінку. З-за цього між датчиком і органами малого тазу виникають перешкоди. Сечовий міхур, м’язи живота, жирова клітковина – все це має пройти ультразвук.

    Трансвагінальне УЗД відрізняється високою якістю зображення.

    При трансвагінальної дослідженні датчик апарату безпосередньо стикається з внутрішніми жіночими статевими органами. Це дає можливість розглянути більш дрібні структури. Деякі з них не будуть видні при звичайному УЗД. Найбільшу кількість інформації лікар отримує про шийку матки. Сама матка, її труби і яєчники також видно набагато краще.

    Показання до проведення

    Якщо у жінки є симптоми захворювань статевої системи, діагностику потрібно починати якомога раніше. Трансвагінальне дослідження проводиться при наступних порушеннях:

    • ациклічні кров’янисті виділення;
    • відсутність вагітності при спробі зачаття;
    • больові відчуття внизу живота поза місячних;
    • тривалі менструації (більше тижня);
    • короткі менструації (менше 3 днів).

    Є ще кілька ситуацій, коли показана ця процедура. У жінки може бути сильно розвинута підшкірна жирова клітковина в області живота. Іноді роздуті петлі кишечника газами. В обох ситуаціях трансабдомінальний датчик не може надати нормальної інформації.

    Що може виявити трансвагінальне УЗД?

    Трансвагінальне УЗД володіє особливою цінністю в деяких ситуаціях. До них відносяться:

    • Визначення причин безпліддя.
    • Оцінка стану жіночої репродуктивної системи.
    • Діагностика і контроль вагітності на ранніх термінах.
    • Підозра на новоутворення у внутрішніх статевих органах.
    • Підозра на позаматкову вагітність.

    За допомогою цього методу можна оцінити стан яєчників і дозріваючих фолікулів. Введення контрасту дозволить визначити прохідність маткових труб.

    Підготовка до процедури і як вона проходить

    Під час підготовки до діагностики пацієнтці не потрібно пити воду, щоб сечовий міхур не був наповнений. Безпосередньо перед процедурою необхідно спорожнити сечовий міхур. Якщо в кишечнику у жінки накопичується велика кількість газів, то за день до процедури слід прийняти спеціальні препарати. При профілактичному огляді трансвагінальне УЗД варто проводити через 1-2 дні після місячних.

    у женщинУ жінок після УЗД буде на руках висновок лікаря-діагноста, в якому вказаний можливий діагноз.

    Дослідження проводиться в звичайному гінекологічному кріслі. У деяких випадках УЗД роблять на кушетці в положенні лежачи на спині з зігнутими в колінах ногами. На датчик надівається новий презерватив. Зазвичай використовуються спеціальні вироби для УЗ-дослідження. Після нанесення спеціального гелю датчик вводиться в піхву. Процедура повністю безболісна. Займає вона близько 10 хвилин.

    Трансвагінальне УЗД вигідно відрізняється від інших подібних способів діагностики. Воно володіє високою цінністю, оскільки дозволяє виявити патологію на ранніх термінах. Підготовка до дослідження не представляє яких-небудь утруднень. Для цього не знадобиться багато часу. Процедура проходить швидко і безболісно, жінки майже ніколи не відчувають дискомфорту.

    Всі результати стають відомими одразу після закінчення дослідження. Пацієнтка отримує їх на руки і може відправлятися до свого лікаря.

    Читайте також: навіщо роблять експертне УЗД при вагітності