Розвиток мовлення у дітей молодшого віку

1390

Зміст:

  • Причини затримки та порушення мовлення
  • Куди звертатися, якщо помітили порушення в розвитку мовлення дитини?
  • Розвиток розуміння мовлення
  • Розвиток активної мови
  • Розвиток мовлення у дітей – складний процес, на який впливає безліч факторів. В Росії 60% дітей до 7 років не можуть зв’язно і чітко викладати свої думки, що негативно позначається на адаптації в колективі і шкільної успішності. У більшості випадків батьки можуть самостійно допомогти дитині розвинути і збагатити мова, не звертаючись за допомогою до логопедам і іншим фахівцям.Розвиток мовлення у дітей – важливий процес як для малюків, так і для їхніх мам.

    Причини затримки та порушення мовлення

    На розвиток мови також впливають різні фактори: фізіологічні, психологічні, соціальні.

    Батьки не розмовляють з дитиною

    З самого народження важливо говорити з дитиною, описувати навколишній світ, співати пісні та читати вірші. Проблема 21 століття в тому, що частіше батьки не спілкуються з дитиною, а дають йому в руки телефон або планшет. Дитина сидить тихо і не заважає оточуючим. Однак заговорить він пізніше, ніж його однолітки, які гралися зі звичайними, а не цифровими іграшками.

    Гіперопіка батьків і лінь дитини

    Деякі батьки дуже опікають дитину і не дають йому можливість заговорити самому. Вони розуміють дитину з півпогляду і задовольняють його потреби до того, як він їх озвучить. Дитина обходиться мовою жестів і гримасами, у нього немає потреби висловлювати потреби словами, тому він лінується говорити.

    Індивідуальний розвиток дитини

    Всі діти різні, і у всіх різні темпи і здібності до навчання. Діти, у яких ранній розвиток, розмовляють пропозиціями вже рік, але таких одиниці. Є й інша крайність норми: діти, початківці говорити в 3-4 роки. В цій ситуації слід звернути увагу на батьків, оскільки генетика має значення. Якщо батьки теж заговорили пізно, то немає приводів для занепокоєння.

    Стреси

    На жаль, не всі діти ростуть у сприятливому середовищі. Сварки батьків, крики і необґрунтована критика не сприяють тому, щоб дитина заговорив. Вони приводять до затримки психічного та мовного розвитку, заїкання.

    Захворювання

    Існують ситуації, в яких методики з розвитку мовлення не працюють, оскільки деякі діти фізично не здатні добре говорити або говорити взагалі. Це пов’язано із станом здоров’я дитини. Вроджена глухота, аномальний мовний апарат, неправильний прикус, затримка інтелектуального розвитку вимагають лікування.

    Не тільки ці причини можуть бути джерелом проблем. Дефіцит уваги до дитини теж призводить до порушень мовлення. Тому варто пам’ятати, що перші 3 роки розвитку дитини найбільш важливі у формуванні мови. Виправити проблему набагато складніше, ніж попередити.

    раннее развитиеДіти з раннім розвитком можуть вже 2 роки добре говорити, але таких одиниці. Але якщо дитина до цього віку не говорить взагалі, то його слід показати фахівцям.

    Куди звертатися, якщо помітили порушення в розвитку мовлення дитини?

    Ефективність вирішення проблеми залежить від того, наскільки рано її помітили, і стали їй займатися. Щоб вчасно насторожитися, слід знати, які мовленнєві прояви відповідають віку Вашої дитини:

    • 1,5 – 3 місяці: малюк додає емоції в крики. Крики задоволення і невдоволення помітні;
    • 4 – 5 місяців: дитина гулить, освоює голосні і приголосні звуки, прості склади
    • 8 місяців – 1 рік 4 місяці: белькотіння. Дитина говорить прості слова з 2-3 складів і імітує звуки тварин. Розуміє мову і реагує на слова більше, ніж на ситуацію;
    • 1 рік 6 місяців – 2 роки 2 місяця: малюк становить фрази з двох слів. Для цього віку нормально спотворювати і плутати звуки;
    • 1 рік 9 місяців — 2 роки 6 місяців: активне поповнення словникового запасу, дитина запитує назви предметів;
    • 2 роки 4 місяці — 3 роки 6 місяців: малюк змінює граматичні форми слів: відмінки, числа, роду;
    • 2 роки 6 місяців – 3 роки 5 місяців: дитина придумує нові, неіснуючі слова, дотримуючись правил рідної мови;
    • 2 роки 8 місяців – 3 роки 6 місяців: дитина промовляє свої дії.

    В ідеалі дитина розвивається згідно з цією схемою. Незначні відхилення допустимі, але є ознаки, при появі яких слід звернутися до фахівця. Якщо до 2 років дитина не говорить, то слід показати його оториноларинголога, дитячого стоматолога і невролога. Лікарі повинні виключити проблеми зі слухом, аномалії мовного апарату і неврологічні порушення.

    Діти з проблемами слуху діляться на 2 категорії — слабочуючі та глухі:

  • При глухоті діти не здатні поповнювати словниковий запас.
  • У слабочуючих більш сприятливий прогноз.
  • Існує можливість поліпшити слух за допомогою слухового апарату, завдяки чому слабочуючі діти швидко наздоганяють у розвитку однолітків.

    Аномалії мовного апарату – ущелини м’якого й твердого піднебіння, неправильний прикус, коротка вуздечка мови. Міжгір’я виявляються після пологів і негайно підлягають хірургічному лікуванню. Залишилися дві патології виявити складніше. Неправильний прикус заважає правильно розташувати мову, а коротка вуздечка заподіює біль і дискомфорт при спробі заговорити. Іноді вуздечка досить довга, щоб говорити, але недостатньо, щоб чітко вимовляти всі звуки, особливо звук [р].

    До звернення до логопеда пройдіть комплексне обстеження у лікарів. Не всі логопеди досить компетентні, щоб відразу розпізнати патологію. Заняття в такому випадку будуть даремно викинутими на вітер часом і грошима.

    Консультація невролога обов’язкова, доктор виявляє затримку інтелектуального розвитку та можливі супутні захворювання нервової системи.

    Якщо, згідно з висновком лікарів, дитина здорова, проте його мова не відповідає віку, то наступний крок – відвідування логопеда. Це фахівець, що виправляє мовленнєві порушення. Перед надходженням в дитячий садок і школу відвідування логопеда обов’язково. Однак, якщо є бажання або необхідність, можна відвідати його раніше.

    Потрібно бути готовим, що результати обстежень і консультацій можуть вас збентежити. Не варто впадати у відчай: покажіть дитину ще кількох фахівців даного профілю. Якщо вони будуть сходитися в думках, то починайте роботу з дитиною якомога раніше, оскільки від цього залежить ефективність лікування.

    Розвиток розуміння мовлення

    методикаМетодика «розвитку розуміння мовлення» хороша тим, що працювати з нею можна без логопеда.

    Фахівці ділять на:

  • Активну – те, що людина говорить.
  • Пасивну – те, що людина розуміє, але не вживає у власному мовленні або вживає вкрай рідко.
  • Розвитку пасивної мови малюка необхідно приділяти особливу увагу: саме вона є фундаментом для розвитку мовлення в подальшому, оскільки збагачує словниковий запас.

    Головний інструмент – створення мовної середовища. Цей спосіб підходить дітям молодшого віку. Для її створення використовуються нескладні у виконанні прийоми. Один з них – постійна розмова з дитиною. З ним треба багато говорити, промовляти побутові ситуації, емоційно коментувати ігри з іграшками і картинками. Задавати дитині питання, вичікувати паузу і самому відповідати на питання. Так дитина поповнює словниковий запас новими словами і фразами.

    Навчання дитини розуміння словесної інструкції відбувається за рахунок збільшення кількості слів в інструкції і введення різних ознак предмета: «Принеси червону чашку». Правильне виконання інструкцій слід заохочувати морально і матеріально, наприклад, похвалити і дати цукерку.

    Розвиток активної мови

    Дана методика стимулює мовленнєвий наслідування за рахунок використання на заняттях ритмічних текстів. Щоб мовлення дитини розвивалася вчасно, доведеться потрудитися, приділяючи час щоденним вправам. Ці вправи включають в себе потішки, вірші, пісеньки, ігри з рифмованными загадками.

    Крім занять слід дотримуватися ще декілька рекомендацій:

  • Від жесту до речі: усі звернення переводити дитину в мовленнєвий спілкування.
  • Не вгадувати бажання: навіть якщо розумієте, на що малюк вказує жестами, не виконуйте відразу прохання, а запропонуйте дитині сказати, що йому потрібно: «Скажи, що тобі потрібно?».
  • Задавати питання: якщо дитина дивиться на полицю з іграшками і показує, що хоче одну з них, можна запитати його, яку саме: «Ти хочеш ведмедика або кораблик?» Малюк спробує висловити своє прохання конкретніше за допомогою мови.
  • Пропонувати дитині виправити помилку: корисно робити дурні помилки, даючи можливість дитині їх виправити. Наприклад, показувати дитині ляльку і запитувати: «Це машинка? Ні? Правильно, це лялька!».
  • Всі ці рекомендації спонукають дитину до активного діалогу, використовуйте будь-яку можливість для розвитку мовлення дитини.
  • Відразу з’ясувати характер і ступінь порушення у маленьких дітей непросто. Проте якщо проводити роботи з дітьми з розвитку мовлення, то вони надолужують згаяне і наздоганяють ровесників. Навіть якщо у деяких труднощі зберігаються протягом кількох років. В цьому випадку слід приділяти більше часу роботі над промовою дитини і не опускати руки. Ваші зусилля не будуть марними.

    Читайте далі: розвиток пам’яті у дітей