Симптоми і лікування корости у дітей

831

Зміст:

  • Що являє собою короста
  • Способи і місця зараження
  • Симптоми патології
  • Різновиди захворювання
  • Діагностика патології
  • Наслідки корости
  • Лікування корости
  • Профілактика
  • У суспільстві існує хибна думка, що короста у дітей з’являється тільки при повному ігноруванні гігієни та тісному контакті з людьми, що ведуть асоціальний спосіб життя. Однак захворювання легко може отримати практично будь-яка дитина: чи то в пісочниці на дитячому майданчику або дитячому саду. При цьому головне — вчасно розпізнати патологію і почати її правильно лікувати.

    Що являє собою короста

    Захворювання спричиняє коростяний кліщ. Оскільки довжина його тіла складає всього 0,2-0,4 мм, то дізнатися, як виглядає паразит, можливо лише за допомогою мікроскопа. Самки практично в два рази більше самців. Тіло кліща округле і злегка опукле. При мікроскопії він схожий на панцир черепахи, з численними голками зверху.

    Паразит, що викликає коросту у дітей

    При попаданні на шкіру паразит щільно чіпляється за неї своїми лапками. В цей період відбувається спаровування самок і самців кліщів. Після цього процесу чоловічі особини гинуть. Самки після запліднення поступово проникають під шкіру дитини, прогризаючи в ній невеликі ходи. Швидкість проникнення становить 1-5 мм у добу. Одночасно з цим в утворився тунелі самка до 3 разів за день робить кладку. За добу на новому ділянці тунелю з’являється від одного до трьох яєць паразита.

    Через 2-3 дні після першої кладки з яєць з’являються личинки. Їх зростання триває 10-14 днів, після закінчення яких вони стають дорослими особинами, здатними злучатися і розмножуватися. Найчастіше після зараження під шкірою дитини знаходяться до 20 дорослих особин паразита.

    Способи і місця зараження

    Кліщ не з’являється з нізвідки, внаслідок антисанітарії або недотримання правил особистої гігієни. Короста відноситься до захворювань інфекційного характеру, а тому зараження можливе лише при контакті з носієм паразитів. При цьому передача їх від інфікованої дитини до здорового відбувається двома шляхами:

    • під час прямого тілесного контакту. Це можуть бути обійми або рукостискання;
    • при непрямому контакті. Зараження можливе в разі використання загального рушники, горщики, ложки, під час контакту з постіллю, іграшками або одягом хворої дитини.

    З цих причин найбільший ризик зараження виникає саме в дитячих садках, під час гри в пісочниці, а також в інших громадських місцях.

    Симптоми патології

    Початкова стадія зараження є безсимптомною. В цей час потрапили на тіло паразити тримаються на шкірі і не дратують її. Цей період може тривати від кількох днів до 2 тижнів. Його тривалість може змінюватись в залежності від кількості кліщів, що потрапили на шкіру.

    Перші ознаки патології з’являються, коли самка починає прогризати ходи в шкірі і просуватися вглиб для відкладання яєць. На цьому етапі з’являються головні ознаки корости:

    • свербіж. Шкіра у дитини свербить в суворо визначених місцях, де паразит прокладає тунель. Свербіж значно посилюється вночі, оскільки саме в цей час доби кліщі проявляють максимальну активність;
    • сухість і лущення шкіри. Вони з’являються з-за розчісування і ураження епітелію з порушенням його властивостей;
    • почервоніння та висипи. Папули і виразки спостерігаються там, де знаходяться входи і виходи з тунелів, а також у місцях утворилися кладок. Почервоніння формується і в результаті розчісування.

    Симптоми корости можуть відрізнятися, в залежності від віку заразилася дитини. У дітей до 3 років до ознак хвороби відносяться:

    • необгрунтоване занепокоєння під час сну;
    • безпричинна плаксивість;
    • постійна відсутність апетиту і відмова від будь-якої їжі;
    • періодичне підвищення температури тіла;
    • розшаровування нігтів і їх огрубіння;
    • поява шкірних висипань різного характеру.

    Перші висипання виникають в області рук, ступнів, а також на голові, в зоні росту волосся. Але такі елементи можуть з’явитися і на спині, грудях або особі. У немовлят висип нагадує кропив’янку. У дітей більш старшого віку вона частіше дрібна, зовні схожа на прояви гострої екземи. У запущених випадках хвороби висип поширюється по всьому тілу.

    У малюків у віці старше 3 років при зараження коростою не спостерігається підвищення температури тіла. При цьому висип частіше появляетсяв таких місцях:

    • на руках. Зазвичай кліщі поселяються між пальцями;
    • в області пахв;
    • під колінами і на ліктьових згинах;
    • на боках, сідницях і животі.

    Чим більше кліщів знаходиться у інфікованої дитини під шкірою, тим сильніше і обширніше висип.

    Сыпь - один из основных симптомов чесоткиВисип — один з основних симптомів корости

    Різновиди захворювання

    Існує кілька видів корости, які розрізняються між собою характером і інтенсивністю зовнішніх проявів, а також складністю діагностики і терапії. До них відносяться:

  • Типова короста. Зараження відбувається статевозрілими паразитами. Вони вже протягом перших годин з моменту попадання на шкіру починають рити ходи. Самка робить тунелі S-образного типу. Іноді тіло паразита можна побачити в кінці зробленого їм ходу. При цьому воно виглядає як крихітна темна крапка.
  • Короста без ходів. Захворювання характеризується точкової висипом і папулами на шкірі. Патологія виникає через попадання на шкіру статевонезрілих кліщів, не здатних до розмноження. Сама висип в даному випадку — це місцева алергічна реакція на продукти життєдіяльності паразитів.
  • Вузликова короста. Виникає при зараженні дорослою особиною, не здатної до розмноження. В результаті інфікування на шкірі дитини з’являються крапкові висипання, що нагадують за формою вузлики. Як і в попередньому випадку, така висип є наслідком шкірної алергії.
  • Псевдочесотка. Захворювання розвивається в тих випадках, коли на шкіру дитини потрапляють коростяні паразити від тварини. Вони не можуть проникати вглиб людської шкіри, однак дратують її, провокуючи свербіж. Дискомфортні відчуття з’являються у дитини через 1,5-2 години після контакту із зараженою твариною. Але оскільки ці паразити не приживаються на тілі людини, то незабаром гинуть.
  • Короста «інкогніто» або «охайних». Свою назву цей вид захворювання отримав тому, що найчастіше від патології страждають люди, ніколи не нехтують правилами особистої гігієни. Висип при такій патології практично непомітна. На шкірі можуть бути злегка рожеві або білі папули. Активні гігієнічні процедури дозволяють змити частина паразитів з шкіри, але одночасно епідерміс і позбавляється захисного шару, який видаляється активними компонентами миючих засобів.
  • Норвезька короста. Захворювання також відомо як крустозная або коркова короста. Патологія зустрічається вкрай рідко, однак характеризується особливою тяжкістю перебігу. При цьому виді інфекції на тілі дитини одночасно знаходиться більше 10 тисяч паразитів. Така кількість кліщів призводить до появи численних ходів, папул і виразок по всьому тілу зараженого дитини. Одночасно з цим на шкірі хворого з’являються почервоніння, шкіра сильно лущиться і місцями покривається кіркою від утворилися ран. Однак при патології кожен другий хворий не відчуває свербіння. Кліщі легко поселяються на шкірі людей з ослабленою імунною системою. Зазвичай це діти, хворі туберкульозом, ВІЛ-інфекцією, кандидозом, цукровий діабет, лейкемію і лімфому. Можливе зараження малюків, які довгий час приймали кортикостероїди або цитостатики, піддавалися променевої терапії.
  • Ризик ураження шкірного покриву кліщами існує як при недотриманні правил гігієни, так і на тлі надмірної охайності.

    Первые признаки чесоткиПерші ознаки корости

    Діагностика патології

    У більшості випадків діагностика патології проводиться лікарем-педіатром під час огляду шкіри дитини. Для цього можуть використовуватися такі методи:

    • забарвлення шкіри йодом;
    • видеодерматоскопия;
    • мікроскопія мазків.

    При наявності під шкірою коростяних ходів або підозрі на їх присутність ділянку тіла з висипом обробляється слабким розчином йоду. Під час такого фарбування тунелі будуть виглядати темними смугами на більш світлій шкірі.

    Для більш точної постановки діагнозу на підозрілий ділянку тіла лікар дивиться через видеодерматоскоп, здатний збільшувати досліджувану область в 600 разів. Це дозволяє побачити навіть невеликі тунелі.

    При відсутності результатів від візуальної діагностики уражену ділянку шкіри обробляється 40% молочною кислотою. Після цього робиться зішкріб верхніх шарів епітелію. Дана процедура абсолютно безболісна, оскільки під час її проведення шкіру пацієнта легко чешуть тупим предметним склом або медичним шпателем, відділяючи таким чином сухий шелушащийся епідерміс. Отримані зразки збираються на предметне скло і досліджують під мікроскопом. Якщо в процесі огляду тканин на тілі виявляється кліщ, його витягують тонкою голкою і також піддають мікроскопії.

    Чесотка у детей диагностируется при визуальном осмотреКороста у дітей може діагностуватися при дерматоскопії

    Наслідки корости

    При відсутності своєчасного і правильного лікування захворювання у дитини можуть розвинутися такі ускладнення:

    • дерматит і піодермія. З’являються з-за розчісування і попадання на ушкоджені ділянки шкіри бактеріальної інфекції;
    • екзема і кропив’янка. Є результатом алергізації організму;
    • запалення лімфатичних вузлів. Можливий розвиток гнійного лімфаденіту;
    • гнійні процеси іншої локалізації. У дітей є ризик розвитку пневмонії, панариціїв.

    Також при запущених формах корости підвищується ризик розвитку сепсису. Найбільш схильні до такої патології немовлята.

    Лікування корости

    Для терапії захворювання застосовуються переважно зовнішні засоби. Але чим лікувати патологію у дитини — повинен вирішувати лікар строго індивідуально. У більшості випадків терапія включає використання таких засобів:

    • протипаразитні мазі, креми, спреї та емульсії;
    • антигістамінні препарати для усунення проявів алергічної реакції організму на кліщів — свербежу і висипу.

    Основні діючі речовини, що містяться в місцевих препаратах від корости:

    • бензил бензоат;
    • сірчана мазь 5%;
    • перметрин;
    • пиперонил бутоксид;
    • эсдепалетрин та ін.

    Під час лікування іноді допускається використання засобів народної медицини від паразитів. Найбільш популярними рецептами проти корости є миття ураженої шкіри дігтярним милом, прикладання деревної золи з вазеліном і ванночки з натурального домашнього хлібного квасу. Однак такі способи лікування мають безліч протипоказань і при неправильному вживанні можуть нашкодити дитині, тому повинні застосовуватися тільки з дозволу лікаря.

    Профілактика

    Для запобігання зараження дитини коростяним кліщем рекомендується регулярне дотримання особистої гігієни, повноцінне харчування і загальне зміцнення організму. Також важливо періодично зволожувати шкіру малюка за допомогою спеціальних гіпоалергенних дитячих кремів і уникати її пересушування. Після початку лікування для запобігання повторного зараження постільна і натільна білизна повинна бути піддано пранні в гарячій воді.

    Дивіться далі: червоні точки на долоні