Симптоми і лікування тератоми яєчника

1352

Зміст:

  • Що таке тератома яєчника
  • Причини захворювання
  • Симптоми
  • Діагностика: способи і розшифровка результатів
  • Лікування
  • Ускладнення
  • Прогноз
  • Тератома яєчника — часто зустрічається захворювання, про наявність якого жінка може не підозрювати багато років. Ігнорування симптомів, відмова від планових УЗД репродуктивної системи у певних ситуаціях може призвести до розвитку важких ускладнень. Слід пам’ятати про онконастороженості і не нехтувати методами профілактики.

    Що таке тератома яєчника

    Тератома — це пухлина, яка розвивається з первинних статевих клітин. Найчастіша локалізація пухлини — яєчники, де вона з’являється в дитячому, підлітковому або репродуктивному віці, але нерідкі випадки її виявлення в більш старшому віці.

    Тератома на початкових стадіях не дає специфічних симптомів

    Сама по собі пухлина може бути частиною тканини, наприклад м’язової, нервової, епітеліальної, кісткової, або зачатками органів з нетиповою для них локалізацією: волоссям, зубами, очним яблуком, частиною тулуба чи кінцівки.

    Класифікації пухлини:

    1. Зріла або незріла.

    2. Доброякісна або злоякісна.

    Зріла тератома — дермоїдна кіста яєчника, рідко малигнизирует, характеризується доброякісним перебігом. Являє собою високодиференційовані клітини з 3 зародкових листків та їх похідних. Пухлина оточена товстою капсулою з оваріальної тканини, тому вона представляє собою кісту з внутрішнім вмістом.

    Незріла тератома — тератобластома, в свою чергу володіє всіма ознаками злоякісної пухлини, здатна швидко рости, порушувати функцію органу, проростати в навколишні тканини і метастазувати. Але цей вид пухлин зустрічається значно рідше, ніж зрілі.

    Тератоми частіше зустрічаються в дитячому віці.

    До 28% всіх пухлин яєчників складають дермоїдні кісти, 8% — незрілі пухлини. У період менопаузи особливо високий ризик злоякісних новоутворень і частота діагностики тератобластома становить 45%. У репродуктивному періоді у жінок найбільш часто діагностують зрілі форми.

    Причини захворювання

    Існує ряд теорій, якими пояснюють виникнення тератоми в яєчнику, однак жодна з них на даний момент не має точного підтвердження. Передбачається, що в процесі ембріогенезу відбувається збій під дією тератогенних факторів, який призводить до перебудов в геномі. Розвиток первинних статевих клітин йде не по своєму стандартному шляху, перетворюючись в подальшому в овоциты і яйцеклітини, а трансформується в пухлину.

    Відповідно до іншої теорії, яка носить назву «ембріон в ембріоні», причиною появи в яєчнику чужорідної тканини є паразитує близнюк. В запрограмованому розвитку клітин близнюка відбуваються порушення і замість того, щоб розвиватися як повноцінний плід, він «впроваджується» в зростаючий поруч ембріон і його подальше самостійне існування стає неможливим.

    Симптоми

    Багатьом пухлин властиво безсимптомний перебіг, та тератома яєчника не є винятком. В таких випадках жінка може багато років не знати про пухлини. Знахідка буде зовсім випадковою, наприклад при плановому УЗД органів малого тазу.

    При зрілих тератомах загальний стан жінки не порушено, лише іноді пацієнтки відзначають біль і важкість у животі. Також можливі розлади діурезу у вигляді частих позивів або утрудненого сечовипускання. Нерідко перший прояв симптомів пухлини пов’язане зі змінами гормонального фону, наприклад, під час вагітності або при настанні клімаксу.

    причины тератомы яичникаУ худих пацієнток при великих розмірах тератоми яєчника може відзначатися збільшення розмірів живота

    Так як зріла тератома володіє високою рухливістю, можливо розвиток перекрута ніжки пухлини. Цей стан відповідає клініці «гострого живота»: інтенсивні болі в животі, які можуть поширюватися на всю його поверхню, напруження м’язів передньої черевної стінки, підвищення температури, блідість шкіри і слизових. В даній ситуації вимагається термінове оперативне втручання, так як в подальшому можливий розвиток некротичних змін і перитоніту.

    У хворих з тератобластомами клінічна картина більш яскрава:

    • болі в животі постійного характеру;
    • стан загальної слабкості;
    • підвищена стомлюваність;
    • зниження ваги;
    • порушення менструального циклу;
    • метеоризм;
    • дизуричні явища.

    Якщо пухлина швидко прогресує і проростає в сусідні органи, розвивається загальна інтоксикація організму з порушенням функції органів.

    Діагностика: способи і розшифровка результатів

    Діагностика пухлин яєчника включає:

    • Збір анамнезу.
    • Бімануальне гінекологічне дослідження, під час якого лікар може визначити розміри і розташування кісти, її рухливість, консистенцію.
    • Оглядова рентгенографія черевної порожнини, яка дозволяє побачити зрілу тератому.
    • УЗД з кольоровим допплерівським картуванням, що дозволяє визначити контури пухлини, її внутрішній вміст, наявність або відсутність судин у новоутворенні.
    • КТ виступає додатковим методом, якщо при УЗД не вдалося візуалізувати пухлину.
    • Діагностична лапароскопія дозволяє оцінити зовнішній вид освіти, а також провести пункцію при підозрі на злоякісну природу пухлини.
    • Аналіз крові у разі зрілих тератом не змінено, а при тератобластомах виявляється анемія.

    Зріла тератома зазвичай локалізована спереду від матки, має чіткими контурами, округлої формою, має ніжку, щільну консистенцію, при пальпації безболісна. Рухлива, внутрішній вміст кісти чітко візуалізується, в пухлини відсутні судини. Розмір варіюється від 5 до 15 див.

    Незріла пухлина розташована збоку від матки, не має чітких контурів, неправильної форми з горбистою поверхнею, болюча при пальпації, нерухома. Внутрішній вміст не має чіткого розташування, воно хаотично, і, як і всі злоякісні пухлини, тератобластома містить судини.

    Визначення онкомаркерів — один з додаткових способів діагностики незрілої тератобластома.

    Але так як їх рівень підвищується тільки при довгостроково поточному патологічному процесі і не є специфічним для даного захворювання, в рамках первинної діагностики такий аналіз зазвичай не використовується.

    Лікування

    При підтвердженні діагнозу основним і єдиним способом лікування є хірургічне втручання. Тип операції залежить від виду пухлини, а також від віку пацієнтки.

    У репродуктивному і пременопаузальном періоді зрілі тератоми видаляють за допомогою ендоскопічного доступу. У жінок 18-44 років по можливості обмежуються видаленням кісти (цистектомія) або частковим видаленням яєчника з пухлиною. В пременопаузі проводять двостороннє видалення яєчників з придатками і фаллопиевыми трубами. В період менопаузи і постменопаузи частіше віддають перевагу лапаротомному доступу з видаленням яєчників, придатків і фаллопієвих труб з обох сторін, а також проводять надпіхвова ампутації матки.

    тератома яичникаНезріла тератома яєчника непогано відповідає на комбіноване хіміотерапевтичне лікування

    При злоякісних тератомах проводять надпіхвова ампутації матки, видалення яєчників з придатками і трубами, а також резекцію сальника.

    Окремо слід розглянути тактику ведення вагітних пацієнток з тератомой яєчника. У 90% випадків кісти спонтанно регресують у другому триместрі. Частота розвитку ускладнень тератоми при вагітності не перевищує 2%. Якщо все ж потрібно видалення кісти, операція проводиться в плановому порядку лапароскопічним або лапаротомическим доступом з постійним контролем серцебиття плоду. Видаляється кіста або яєчник з кістою.

    Ускладнення

    До основним станам, ускладнює протягом тератоми яєчника, відносять:

    • перекрут ніжки пухлини;
    • перитоніт;
    • розрив кісти;
    • нагноєння пухлини;
    • крововилив в порожнину освіти;
    • малігнізація.

    Всі перераховані ускладнення вимагають негайного звернення за лікарською допомогою і швидкого оперативного втручання.

    Прогноз

    Зрілі кісти відрізняються сприятливим прогнозом. Після видалення пухлини із збереженням яєчника дітородна функція не порушується. При проведенні операції вагітній жінці ризик ускладнення вагітності невеликий, що робить більш кращим планову операцію, ніж екстрену. Але лікарі рекомендують проводити видалення тератом до зачаття.

    При незрілих тератомах прогноз несприятливий. Потрібна комплексна терапія і постійне спостереження лікарем-онкологом.

    Також цікаво почитати: селен для організму жінки