Синехії крайньої плоті у хлопчиків

2024

Зміст:

  • Основні причини
  • Клінічні прояви
  • Підходи до діагностики
  • Ускладнення
  • Терапія в домашніх умовах
  • Ефективне лікування
  • Захворювання зовнішніх статевих органів зустрічаються у чоловіків різного віку. Якщо говорити про хвороби дітей, то на одному з перших місць знаходяться синехії у хлопчиків. Вони являють собою ділянки зрощення тканин головки статевого члена і внутрішнього листка крайньої плоті. В нормі вони розділяються до трьох років. Однак іноді синехії зберігаються до підліткового і старшого віку. Своєчасне виявлення захворювання дозволяє корегувати патологічні зміни і попередити розвиток ускладнень: фімозу, запальних процесів і ін

    Основні причини

    Синехії у хлопчиків проявляються спайками в області голівки статевого члена

    Розвиток синехій у хлопчиків може бути пов’язано з двома групами причин: фізіологічними і травматичними. У першому випадку наявність зрощень між внутрішнім листком крайньої плоті і голівки статевого члена пов’язано з його ембріональним і постэмбриональным розвитком. Синехії в цьому випадку повністю зникають протягом перших трьох років життя.

    Травматичні зміни виникають після механічних ушкоджень зовнішніх статевих органів. В результаті починається активний процес розростання сполучної тканини. При цьому виникають фіброзні спайки. Такий стан вимагає звернення до лікаря та призначення лікування.

    Вираженість синехій у дітей залежить від ряду факторів, що впливають на організм дитини в процесі внутрішньоутробного розвитку:

    • попадання інфекційних агентів, зокрема, вірусів, з кровотоку матері може стимулювати запальні процеси в м’яких тканинах, порушуючи їх формування;
    • генетичні особливості сполучної тканини, що призводять до її більш активному утворенню;
    • невелика кількість смегми. Це рідина, яка виділяється залозами у нижній частині голівки статевого члена. Поділ при її дефіциті стає неможливим.

    Виявити конкретну причину розвитку синехій у дитини не завжди вдається. Однак це не впливає на вибір терапії.

    Клінічні прояви

    Виявити синехії у хлопчиків можуть самі батьки. Вперше їх помічають під час щоденної гігієни. Синехії виглядають у вигляді невеликих сполучнотканинних тяжів. Кількість їх різна. Також спостерігаються наступні симптоми:

    • головка статевого члена набрякла. В результаті вона збільшується і може пульсувати, що пов’язано з порушенням кровопостачання;
    • слизова оболонка головки гіперемована. Почервоніння пов’язано з сверблячкою, що призводить до неспокою дитини і розчісування інтимного місця. У зв’язку з цим, крім гіперемії, можливі расчеси на шкірі статевого члена;
    • синехії призводять до дискомфорту при сечовипусканні. У цей час відбувається подразнення слизової оболонки, що супроводжується неприємними відчуттями;
    • головка статевого члена не може бути повністю оголена або це супроводжується болем. Вираженість ознаки посилюється при збільшенні кількості сполучнотканинних зрощень. При спробі оголити головку можливий парафімоз, що супроводжується сильним болем.

    При появі будь-яких із зазначених симптомів слід негайно звернутися до лікаря. Фахівець проведе необхідне обстеження і підбере терапію.

    Підходи до діагностики

    Поражение крайней плоти и головки Поразка крайньої плоті і голівки статевого члена відбувається через зростання фіброзних тяжів

    Діагностика синехій не представляє труднощів. Батькам слід знати, як виглядають сполучнотканинні тяжі, так як при ранньому виявленні хвороби терапія має найбільшу ефективність. Обстеження проводиться за наступним алгоритмом:

  • Лікар дізнається у батьків інформацію про час появи проблеми, а також наявних у дитини скаргах.
  • При зовнішньому огляді визначаються тяжі з сполучної тканини, які розташовуються між головкою статевого члена і внутрішнім листком крайньої плоті. При спробах її відтягнути дитина скаржиться на біль і неприємні відчуття.
  • Клінічний і біохімічний аналізи крові використовують для оцінки загального стану здоров’я та наявності запальних змін. В останньому випадку кров реагує підвищенням кількості лейкоцитів, С-реактивного білка і прискоренням ШОЕ.
  • В загальному аналізі сечі можливе виявлення лейкоцитів і слущенного епітелію. Зміни свідчить про розвиток циститу і уретриту.
  • Консультація з суміжними спеціалістами при наявності симптомів ураження внутрішніх органів та нервової системи.
  • Батькам не слід самостійно інтерпретувати результати досліджень. Фахівці відзначають, що неправильний діагноз призводить до неефективного лікування. Це загрожує розвитком ускладнень хвороби.

    Ускладнення

    Пізніше призначення лікування або спроби провести його самостійно призводять до ускладнень. Серед них зустрічаються такі:

    • розвиток баланита або баланопоститу — запальне поразка головки статевого члена і крайньої плоті. Запалення може носити серозний або гнійний характер, що пов’язано з видом збудника;
    • перехід інфекційного процесу на сечовидільну систему — уретру, сечовий міхур і нирки;
    • парафімоз — обмеження голівки статевого члена при спробі її оголення;
    • варикоцеле, що розвивається в результаті порушення відтоку венозної крові.

    Профілактика ускладнень ґрунтується на проведенні комплексної терапії та дотримання рекомендацій лікаря.

    Терапія в домашніх умовах

    Якщо синехії не супроводжуються запаленням та іншими патологічними станами, лікування може проводитися вдома. В його основі лежать регулярні гігієнічні процедури. Це дозволяє попередити розвиток ускладнень і забезпечити поступове зникнення фіброзних тяжів. Хлопчиків слід підмивати 2-3 рази в день. Після водних процедур для попередження розвитку запальних змін шкіри головки статевого члена обробляють розчином мірамістину. Важливо пам’ятати, що препарат має ряд протипоказань і повинен призначатися тільки лікарем.

    Після підмивання шкіру витирають насухо за допомогою м’якого рушника або стерильної марлі. Не слід інтенсивно розтирати шкіру, так як це призводить до її пошкодження і розвитку запалення. По мірі дорослішання дитини вчать самостійно підмиватися і дотримуватися правил особистої гігієни.

    Ефективне лікування

    У перші 3 роки життя дитини інтенсивної терапії не потрібно. Фахівці рекомендують проводити регулярне обстеження у лікарів для контролю за станом синехій та органів чоловічої статевої системи. Це дозволяє контролювати розвиток захворювання і своєчасно призначати необхідне лікування.

    Терапією займається лікар-андролог або уролог. В якості лікувальних методів при неускладнених травматичних фіброзних тяжах рекомендується використовувати ванночки з рослинними компонентами. Частіше використовують календулу або ромашку. Вони мають слабку дезинфікуючу і протизапальну дію. Ванни проводять двічі на день протягом 10-14 діб.

    Для прискорення розсмоктування синехій використовуються спеціальні мазі — Контрактубекс і його аналоги. Вони наносяться на сполучнотканинні тяжі. Тривалість терапії визначається лікарем.

    Якщо дитині більше 3 років і у нього зберігаються множинні синехії, то можливе проведення операцій. Хірургічні втручання спрямовані на висічення тяжів і проводяться після огляду у дитячого уролога. Операція може бути виконана і в підлітковому віці.

    Сполучнотканинні тяжі в області голівки статевого члена призводять до дискомфорту і можуть стати причиною розвитку запальних захворювань органів чоловічої статевої системи. Якщо батьки турбуються про те, що робити при виявленні синехій, лікарі рекомендують не панікувати, а відразу звернутися за медичною допомогою. Фахівець проведе необхідне обстеження і підбере терапію, дозволяє впоратися з неприємними симптомами і запобігти прогресування патології.

    Дивіться далі: синехії у дівчаток