Чим небезпечна міома матки при вагітності

653

Зміст:

  • Якщо виявили міому матки при вагітності – це небезпечно
  • Чим пухлина небезпечна для плоду
  • Вплив міоми на пологи
  • Яке лікування призначається жінці
  • Поведінка миоматозного вузла після пологів
  • Міома матки при вагітності в останні роки визначається більш ніж у половини жінок. Прогноз залежить від виду новоутворення, місця його розташування та зростання активності. Під час виношування розміри вузла можуть збільшитися або зменшитися – не можна заздалегідь передбачити поведінку пухлини.

    Якщо виявили міому матки при вагітності – це небезпечно

    Не можна сказати однозначно, чи є небезпека для вагітної жінки. Сама по собі міома не може вплинути на процес зачаття і виношування.

    Ця пухлина має доброякісне походження і розташовується в товщі м’язового шару. Якщо до зачаття жінка не знала про існування міоми, то патологія мала безсимптомний перебіг. Найчастіше в цьому випадку міома субсерозная – в товщі м’язового шару і має діаметр до 1.5–2 див.

    Відомо чимало випадків, коли жінки виношували і народжували з таким видом пухлини. Про це свідчать численні відгуки та приклади з акушерської практики.

    Міома матки при вагітності виявляється у половини жінок

    Менш сприятливий прогноз лікарі дають, якщо новоутворення має вигляд субсерозного вузла, який розташований на ніжці. У цьому випадку високий ризик ускладнення – перекрута підстави міоми. Дана форма патології успішно піддається лікуванню у 2 триместрі вагітності.

    Найбільш несприятливий показник для жінки – якщо вузол росте в порожнину матки. В даному випадку у пацієнток часто розвиваються ускладнення вагітності і навіть відбувається переривання на ранніх термінах.

    При такій формі миоматозного вузла у пацієнток зазвичай присутній клінічна картина. Гінекологи рекомендують при виявленні патології даного виду провести лікування і тільки після цього планувати вагітність.

    Чим пухлина небезпечна для плоду

    Загроза для розвитку ембріона є, якщо розмір новоутворення стрімко збільшується. При розташуванні в порожнині матки пухлина не дозволяє ембріону рости, змінює його положення, здавлює і викликає дефекти у розвитку. Це може призвести до ЗВУР або народження маловесного дитини.

    Якщо плідне яйце закріпилося за стінці матки з тієї сторони, де є пухлина, присутній ризик порушення кровообігу. У цьому випадку до плоду буде надходити недостатня кількість поживних речовин, в результаті чого настане переривання вагітності.

    размерыВід розміру міоми залежить прогноз вагітності

    Зробити прогноз з приводу небезпеки новоутворення для майбутньої дитини можна тільки індивідуально. Необхідно знати наступні дані:

    • місце розташування плаценти;
    • локалізацію пухлини і кількість вузлів;
    • розміри міоми;
    • активність росту;
    • супутні патології.

    Акушерська практика показує, що багато жінок успішно виношують дитину при міомі матки. Багато хто з них довідаються про проблему вже після зачаття. Приблизно у чверті пацієнток міома визначається в 2 або 3 триместрах.

    Вплив міоми на пологи

    Пухлина зазвичай не впливає на перебіг пологів. Жінки з вузлами невеликого діаметра успішно народжують самостійно. Однак для цих пацієнток завжди є ризики.

    • Затяжні пологи або слабка пологова діяльність. В даному випадку причиною стає пухлина. Вона розташовується в м’язовому шарі та ускладнює його роботу. В результаті у породіллі відзначаються слабкі або непродуктивні сутички. Це вимагає стимуляції або проведення кесаревого розтину.
    • Відшарування плаценти. Якщо дитяче місце розташовується поблизу міоми, це може призвести до передчасного відділення плаценти. Акушери обов’язково враховують цей факт, коли дають добро на природне розродження.
    • Кесарів розтин. Операція може знадобитися, якщо миоматозный вузол розташовується біля внутрішнього зіва. У медичній практиці були випадки, коли пухлина перекривала вхід в матку і не дозволяла дитині з’явитися природним шляхом.

    Після пологів у жінок з доброякісною пухлиною міометрія можуть виникнути ускладнення. Найчастіше причиною стає знижений тонус матки. В результаті виникають кровотечі, розвиваються застійні процеси і запалення.

    Яке лікування призначається жінці

    До лікування міоми під час виношування вдаються тільки в тому випадку, якщо пухлина розташовується в черевній порожнині та має підставу у вигляді ніжки.

    Оскільки під час виношування порожнину матки збільшується в кілька разів, існує високий ризик перекручування. В даному випадку жінці призначається лапароскопія. Бажано виконувати операцію після 16-18 тижнів вагітності.

    Міоми, які розташовуються в товщі м’язового шару або ростуть в порожнину матки, не піддаються лікуванню під час гестації. Такі пухлини мають менший ризик ускладнень і потребують постійного спостереження.

    Поведінка миоматозного вузла після пологів

    Не можна заздалегідь передбачити, як вагітність вплине на доброякісну пухлину. Відомі випадки, коли після розродження миоматозный вузол зникав самостійно. Жінок радує цей результат, проте лікарі ставляться до нього насторожено. Зникнення міоми після пологів зазвичай пов’язане з некрозом тканин, що в майбутньому може вплинути на функцію матки.

    Під час виношування міома може збільшитися в діаметрі. Пухлина є гормонозависимой, а в період гестації відбуваються сильні сплески. Після пологів необхідно стежити за поведінкою пухлини, а при активному зростанні провести лікування.

    Міома матки не вважається небезпечним станом і найчастіше не вимагає терапії. В залежності від виду новоутворення, його активності і розташування гінеколог може дати прогноз щодо того, може чи пухлина вплинути на вагітність.

    Дивіться далі: як припікають ерозію шийки матки