Чи можна вагітним засмагати на сонці. На ранніх і пізніх термінах. Як правильно засмагати.

1651

Зміст:

  • Позитивні ефекти ультрафіолету
  • Чим може зашкодити сонце на море або на природі?
  • Чи можна вагітним засмагати?
  • Небезпеки на ранніх термінах і на останніх тижнях
  • Правила засмаги для майбутніх мам
  • Засмага – невід’ємний атрибут хорошого відпочинку. За його відтінку навіть можна припустити, де ви були і як довго пролежали під сонечком. Але крім свого позитивного ефекту, УФ-промені можуть завдати непоправної шкоди нашому організму. Чи можна вагітним засмагати на сонці і як правильно це робити – ось що хвилює майбутніх мам напередодні відпочинку.Чи можна вагітним засмагати на сонці без шкоди для здоров’я, розповість лікар.

    Позитивні ефекти ультрафіолету

    Ультрафіолетові промені життєво необхідні для нашого організму. Вони мають антибактеріальний ефект, стимулюють імунну систему. Але головне – під їх впливом в нашому організмі відбувається утворення вітаміну D. Це найприродніший спосіб отримати цей вітамін, головне – не перестаратися.

    Вітамін D вкрай необхідний як для мами, так і для майбутньої дитини. Під його впливом відбувається нормальне засвоєння кальцію в кістковій тканині. Дефіцит цього з’єднання в дитячому віці призводить до появи рахіту.

    Чим може зашкодити сонце на море або на природі?

    Головна небезпека літнього сонця криється в УФ-променях, так і в високій температурі. Спроби добре засмагнути можуть призвести до таких наслідків:

    • Сонячний удар. Відбувається із-за перегрівання тіла людини. Судини розширюються в спробі віддати максимум тепла і відбувається падіння артеріального тиску.
    • Опік шкіри. Якщо шкірні покриви бідні на мелатонін (коричневий пігмент), то вони більше схильні до дії сонця. Клітини непідготовленою блідої шкіри гинуть під впливом сонячних променів.
    • Розвиток раку шкіри. Крім свого позитивного ефекту, ультрафіолет може пошкоджувати ДНК клітин. Це призводить до утворення мутацій і розвитку раку шкіри.

    Безумовно, сонце вкрай корисно для людини. Але воно здатне як допомогти, так і сильно нашкодити.

    Чи можна вагітним засмагати?

    Організм вагітної жінки зазнає серйозні зміни. У ньому підвищується продукція ряду гормонів. З-за цього сонце на майбутню маму здатне впливати набагато сильніше. У першому триместрі це ще не так суттєво відчуватися. Найбільш сильно це відчується після 20-25 тижня.

    З-за впливу гормонів засмага утворюється у вагітних набагато швидше.

    На ранніх термінах засмагати під прямими сонячними променями можна, але дуже недовго. На пізніх термінах взагалі робити цього не варто. Для попередження різних наслідків деякі жінки зовсім відмовляються від подібних заходів. При відсутності дефіциту вітаміну D в організмі це абсолютно ніяк не вплине на здоров’я матері або дитини.

    Небезпеки на ранніх термінах і на останніх тижнях

    Вагітна жінка набагато більш сприйнятлива до всіх чинників навколишнього середовища. Найшкідливіше з того, що може статися, – жінка отримає надмірно густий загар. Але є й більш серйозні ускладнення:

    • Втрата свідомості. Серцево-судинна система під час виношування дитини отримує додаткове навантаження. З-за цього її нормальну роботу набагато легше порушити. Навіть невелике перегрівання може супроводжуватися непритомністю, нудотою. Найнебезпечніше при втраті свідомості те, що жінка може травмувати плід при падінні.
    • Підвищення температури навіть при нормальному стані мами буде негативно позначатися на майбутньому дитині.
    • На тлі перегрівання може підскочити артеріальний тиск. Гіпертонічний криз може призвести до важких наслідків, аж до загибелі плоду.

    Одна з найбільших помилок вагітних – неконтрольоване вживання вітаміну D. В холодну пору року його мало в організмі, але все змінюється при настанні літа.

    загорать животомЗасмагати животом до сонця під час гестації категорично не рекомендується.

    Надлишок цієї речовини призведе до заращению тім’ячка у плода та плісняві зон росту кісток. Подібні процеси негативно вплинуть на перебіг пологів, так і на подальший розвиток дитини. Краще заздалегідь обговорити поїздку на відпочинок і відвідування пляжу зі своїм лікарем. Він підкаже, як правильно вчинити, і, якщо буде потрібно, скоректує схему прийому вітамінів.

    Правила засмаги для майбутніх мам

    Відпочинок на природі або біля моря дуже добре позначається на стані здоров’я. Але під час нього вагітна жінка завжди піддається впливу сонячних променів. Важливо знати, як убезпечити себе і загоряти правильно:

    • Під прямими променями сонця потрібно проводити якомога менше часу. Бажано робити це вранці (до 10-11 годин) або ввечері (після 17-18 годин).
    • Вдень краще перебувати в тіні. Навіть якщо ви продовжите дні на пляжі 30-60 хвилин під парасолькою, засмага обов’язково «схопиться».
    • Ніколи не можна засмагати животом до сонця. Якщо потрібно пройтися під прямими променями, то варто надіти легку капелюх і обв’язатися парео.
    • Пісок на пляжі сильно розігрівається, крім того, він рідко буває чистим. Майбутній мамі краще відпочивати на чистому шезлонгу, щоб не підхопити випадкову інфекцію.

    Також можна використовувати сонцезахисні креми. Підбиратися вони повинні в залежності від типу шкіри. Завжди оцінюйте свій стан. Краще не засмагнути, але зберегти здоров’я своє і дитини.

    Позитивні ефекти засмаги не можна недооцінювати. Але навіть у звичайних людей сонячні промені можуть викликати небажані наслідки. У вагітних, ризик розвитку цих наслідків набагато вище. Майбутні мами можуть засмагати на сонці, але тільки дотримуючись певних правил. Завжди слід пам’ятати, що краще не засмагати взагалі, ніж ризикувати заради красивої шкіри.

    Читайте в наступній статті: чи можна ходити в солярій при вагітності