Які ентеросорбенти дозволені для дітей

835

Зміст:

  • Для чого потрібні ентеросорбенти
  • Які препарати призначені для дітей
  • У домашній аптечці обов’язково повинні бути ентеросорбенти. Це препарати з місцевою дією, які допомагають видалити токсичні речовини з організму і прискорити одужання. Ентеросорбенти для дітей безпечні і випускаються в різних формах, які зручно давати і дозувати. Їх рекомендують педіатри при різних захворюваннях інфекційного та неінфекційного характеру.

    Для чого потрібні ентеросорбенти

    Діти важче дорослих переносять кишкові інфекції. Мікроорганізми виділяють у просвіт кишечника продукти життєдіяльності, які володіють токсичними властивостями. Під їх впливом посилюється втрата рідини, розвивається зневоднення, пошкоджуються епітеліальні клітини кишкових ворсин. Для прискорення одужання і полегшення стану необхідно прибрати патогенні мікроорганізми та їх токсини.

    Ентеросорбенти для дітей допомагають при кишкових інфекціях

    Препарати з абсорбуючими властивостями призначають при алергії незалежно від її походження. Кишечник багатий лімфоїдними елементами і виконує імунну функцію. Будь-яка алергічна реакція супроводжується утворенням комплексів антиген-антитіло, в тому числі і в кишечнику. Ентеросорбенти допомагають вивести їх з організму і зменшити ступінь вираженості реакції.

    Ентеросорбенти діють в просвіті кишечника і не всмоктуються в кров. Тому вони безпечні для дітей.

    Багато препарати діють невибірково, тому вони можуть адсорбувати:

    • віруси і бактерії;
    • токсичні речовини та ліки;
    • гази;
    • білкові структури;
    • вітаміни;
    • жовчні кислоти.

    Ця властивість використовується при отруєнні, здутті живота, яке не проходить самостійно. Але тривале використання сорбентів деяких типів без медичних показань небезпечно. Воно може призвести до гіповітамінозу. А при одночасному застосуванні з лікарськими препаратами ентеросорбенти знижують їх ефективність, не дозволяючи всмоктуватися.

    Які препарати призначені для дітей

    Користуються популярністю при кишкової інфекції сорбенти на основі вуглецю. Вони випускаються у формі таблеток активованого вугілля. Препарат нешкідливий, дозування підбирається по вазі дитини. Попередньо Таблетку подрібнюють і змішують з невеликою кількістю води. Недоліком препарату є його груба структура, тому вугілля здатний пошкодити збуджену і набряклу стінку кишечника. Педіатри рекомендують застосовувати в крайньому випадку, коли під рукою немає інших засобів. Але активоване вугілля можна давати при отруєннях токсичними побутовими і промисловими речовинами, лікарськими засобами.

    Список препаратів, щодо безпечних для дітей, включає:

    • Смекта – виробляється з природного алюмосилікату, випускається у вигляді порошку, який перед використанням розчиняють у воді, можна використовувати у дітей до року;
    • Ентеросгель – препарат у вигляді пасти на основі кремнійорганічної матриці, яка володіє хорошими сорбційними властивостями, виводить токсини, віруси, бактерії, алкоголь, отрути, солі важких металів, надлишок білірубіну, холестерину, але не впливає на вітаміни і мікроелементи, тому можна використовувати у немовлят;
    • Лактофільтрум – препарат з лактулози і лігніну, природного сорбенту, отриманого шляхом гідролізу деревини, адсорбує більшість шкідливих речовин, але рекомендується використовувати у дітей старше року;
    • Ентеродез – порошок повидона, який перед застосуванням розчиняють у воді, має широкий спектр активності, може використовуватися у дітей до року.

    Препарати для лікування кишкових розладів практично не мають побічних ефектів, вони не впливають на склад нормальної мікрофлори. Але курс лікування і дозування краще узгодити з педіатром.

    Дивіться далі: харчове отруєння у дитини