Які причини блювоти без температури і проносу і що робити?

553

Зміст:

  • Коли блювота без температури і проносу у дитини норма
  • Інші причини блювоти і супутні симптоми
  • Що робити при блюванні
  • Лікування блювання
  • Блювота без температури і проносу у дитини може бути спровокована безліччю факторів. Головне, про що слід знати батькам – не можна залишати її без уваги, особливо при повторних випадках. Подібний стан – симптом, що свідчить про подію в організмі дитини збої або захворюванні.Блювота без температури і проносу у дитини — часте явище

    Коли блювота без температури і проносу у дитини норма

    Новонароджені діти у віці до 3 місяців зригують після кожного прийому їжі — це нормальний фізіологічний процес. Дистальний відділ стравоходу розвивається і після народження малюка, тому поки він не з’явиться до кінця, відбувається занедбаність вмісту шлунку в стравохід. До трьох місяців кількість зригувань та їх обсяг мають поступово зменшуватися і повністю припинитися до початку 4 місяці. В іншому випадку необхідно звернутися до фахівця, який скаже, що робити в такому випадку і призначить відповідне лікування.

    Зригування не повинні бути частими і багаторазовими. Блювота фонтаном, підвищення температури, приєднання проносу, нежиті або кашлю повинні стати приводом для термінового звернення за допомогою до фахівця.

    Введення першого прикорму у віці 5-7 місяців також може спровокувати одноразову блювоту. При цьому може виникнути дискомфорт в травній системі, можливо порушення стільця.

    У віці до 1,5-2 років у дітей яскраво виражений блювотний рефлекс. Ця функція організму покликана захистити малюка від проковтування сторонніх предметів. У цей же період дітям вводиться їжа шматочками, яка перший час може провокувати блювоту.

    Інші причини блювоти і супутні симптоми

    что делатьПричин блювоти безліч, тому що робити при нападі повинен визначати лікар

    Як тільки з’являються мінімальні підозри на те, що блювота носить патологічний характер, необхідно негайно звернутися до лікаря для обстеження і постановки діагнозу. Викликати блювоту без температури і проносу у дітей можуть наступні стани і захворювання:

    • гастроезофагеальний рефлюкс. Стан, при якому після кожного прийому їжі вміст шлунка безперешкодно закидається в просвіт стравоходу. Розпізнати хворобу можна за кислого запаху блювотних мас, неспокою дитини, дефіциту ваги, частою гикавці, гіперсаливації і ранкового кашлю. Без відповідного лікування патологія прогресує, викликає печію, утруднення дихання, часту відрижку, захворювання шлунково-кишкового тракту, хропіння, погіршення стану зубів, дисфагію;
    • спазм воротаря. Пілоричний відділ шлунка різко скорочується, що призводить до неповного його випорожненню. Як наслідок – періодичні напади блювоти невеликого обсягу. Діагностується з перших днів життя дитини, частіше у дівчаток. Супроводжується проблемами з набором ваги, частим занепокоєнням. Можуть спостерігатися проблеми з випорожненням кишечника.
    • стеноз воротаря — короткою частини шлунка, яка переходить у дванадцятипалу кишку. Причини – внутрішньоутробні аномалії розвитку шлунка. Характеризується великою кількістю блювотних мас через 15-25 хвилин після кожного годування, які складаються виключно з неперетравленого молока або молочної суміші. Супроводжується дефіцитом маси тіла, западанням тім’ячка. Проявляється в перші дні життя немовляти, переважно страждають дівчатка.
    • кишкова непрохідність, при якій одна частина кишечника впроваджується в просвіт іншої. В основному схильні немовлята чоловічої статі, у віці півроку. Захворювання супроводжується больовими нападами, блідістю шкірних покривів, виділенням холодного поту, відмовою від їжі. Блювотні маси відходять через деякий час після нападу болю, містять жовч. Стілець желеподібної консистенції, можуть з’явитися прожилки крові. Причини інвагінації – інфекційні та алергічні захворювання кишечника, коліти, помилки у введенні прикорму, спадковий фактор;
    • аліментарний гастрит. Захворювання, при якому запалюється слизова шлунка. Супроводжується сильним болем, нудотою, гиперсаливацией або відчуттям сухості в роті, частими відрижка, білим нальотом мовою, печією. Причина – неправильне харчування. Дітям не можна переїдати, заборонені гострі, смажені, жирні, «важкі» страви і занадто гаряча їжа.
    • хімічний опік. Потрапили в шлунок кислоти, луги, хімікати викликають сильне отруєння і блювоту з кров’ю. Дитині потрібна негайна госпіталізація.
    • дуоденіт – запальне захворювання 12-палої кишки. За симптомами схожий з гастритом. Супроводжується гіркою відрижкою, порушеннями сну, нестійким стільцем, погіршенням апетиту, головним болем, втратою маси тіла, вегето-судинними розладами.
    • патології підшлункової залози, панкреатит. У дітей з’являється багаторазове блювання, сильний біль у ділянці епігастрію, розлад стільця, здуття живота, блідість шкірних покривів, мова покривається білим нальотом. Блювотні маси рясні, на початковому етапі складаються з їжі, потім додається жовч. Викликати гострий панкреатит може неправильне харчування, переїдання, алергени з їжі або ліків, інші захворювання органів шлунково-кишкового тракту.
    • патології жовчного міхура. Найбільш поширені – дискінезія жовчовивідних шляхів, холецистит. Характерна особливість захворювань – підвищення температури тіла в моменти загострення. Дискінезія супроводжується вираженим больовим синдромом в районі правого підребер’я, головним болем, слабкістю, гіркотою в роті, втратою апетиту. При холециститі дитина відмовляється від їжі, страждає від болю і тривалої відсутності стільця.
    • патології центральної нервової системи. В даному випадку численні блювотні позиви не залежать від прийому їжі, з’являються в моменти сильного головного болю. Завжди супроводжуються низкою інших симптомів: головним болем, запамороченням, порушенням зору та координації. У числі основних захворювань – епілепсія, менінгіти, ішемія головного мозку, енцефаліти, гідроцефалія, високий внутрішньочерепний тиск, пухлини.
    • травми голови. Удари і струси завжди супроводжуються блювотою без поносу і температури, головними болями, загальною слабкістю, порушеннями пам’яті і сну, гіпергідрозом.
    • отруєння. Харчові продукти неналежної якості, переїдання, лікарські препарати можуть провокувати блювоту.
    • ацетонемічний криз. Трапляється внаслідок накопичення кетонових тіл в організмі. Первинний зустрічається при погрішності в дієті, вторинний — при різних інфекційних та ендокринних захворюваннях. Супроводжується рясною, багаторазовою блювотою при попаданні в рот їжі або рідини, зневодненням, блідістю шкірних покривів, м’язовою слабкістю, порозовением щік.
    • гострий апендицит. Характеризується сильним болем, прискореним серцебиттям, порушеннями діяльності органів ШКТ. При відсутності терапії може піднятися температура тіла.
    • чужорідне тіло. Потрапляючи в шлунок, вона вже через кілька хвилин провокує блювання, порушення дихання, кашель, слиновиділення.
    • психогенний фактор. Це може бути надмірний страх, переляк, емоційне потрясіння, тривога. Характерно для дітей старше 2,5-3 років.

    Кваліфікувати характер блювоти і супутню симптоматику може тільки лікар. Діагностика і тим більше лікування у домашніх умовах може завдати непоправної шкоди дитині.

    Що робити при блюванні

    Самостійне лікування протиблювотними препаратами суворо заборонено.

    До приїзду медичної допомоги батьки можуть полегшити стан дитини, виконавши наступні дії:

    • припинити прийом їжі, зафіксувати дитину у вертикальному положенні на нетривалий час.
    • забезпечити спокій, розмістивши малюка на ліжку з піднятим головним кінцем. Це дозволить убезпечити його від вдихання блювотних мас під час чергового нападу.
    • виключити прийом їжі протягом двох годин після останнього епізоду блювоти.
    • очистити рот від блювотних мас.
    • забезпечити регідратацію. Для попередження зневоднення організму при рясної, частої блювоти необхідно відпоювати дитини, пропонуючи воду часто, невеликими порціями. У важких випадках знадобляться препарати для регідратації.

    Подальші дії виконуються медичним персоналом.

    Лікування блювання

    что делатьЛікування блювання повинен призначати тільки лікар

    В залежності від захворювання, лікування може включати в себе корекцію харчування, дієти, медикаментозну терапію, фізіотерапевтичні процедури, санаторно-курортне лікування, допомога психотерапевта. У деяких випадках потрібне оперативне втручання.

    Блювання не може існувати сама по собі – це завжди наслідок несприятливого впливу на організм або патологічного стану. Але можна і потрібно навчитися відрізняти блювоту при небезпечне захворювання від фізіологічного стану, характерного для того або іншого віку або ситуації.

    Дивіться далі: пупкова грижа у новонароджених