Як зміцнити імунітет дитини, яка часто хворіє

1371

Зміст:

  • Особливості дитячого імунітету
  • Які лікарі допоможуть
  • Підвищення імунітету в домашніх умовах
  • Зміцнення захисних сил після хвороби
  • Імуностимуляція народними засобами
  • Захисні механізми людини працюють так, що особливі клітини – лімфоцити – отлеживают і ліквідують чужорідні елементи, що проникають в організм. Для боротьби з ворожими агентами» вони виробляють особливі білки — імуноглобуліни. Але у малюків захисна система не розвинена і не завжди справляється з інфекційними атаками. Важливо знати, як підняти імунітет дитини, щоб уникнути частих захворювань і епідемічних спалахів у дитсадках і школах.Кращий спосіб зміцнити імунітет дитини — збагатити його меню вітамінами

    Особливості дитячого імунітету

    Природою передбачено, що необхідний запас імуноглобулінів накопичується ще під час вагітності, коли ці речовини надходять з материнської крові. Інакше новонароджений малюк не зміг би впоратися з агресивним впливом навколишнього середовища. Надалі потрібні для захисту речовини надходять з материнського молока. Саме тому не рекомендується припиняти грудне вигодовування до шестимісячного віку. До цього часу малюк підросте. Але його захисна система ще залишається несформованою повністю.

    Організм сам починає забезпечувати себе імуноглобулінами тільки коли дитині виповнюється шість років. До цього часу необхідно дотримуватись заходів по підвищенню опірності шкідливим впливам. Самостійна боротьба з інфекційними агентами далеко не завжди успішна, особливо якщо дитина відвідує дошкільний заклад.

    Периды самого активного формування імунної системи:

    • до півроку;
    • два-три роки при вступі у дошкільний заклад;
    • шість років – при перехідному періоді від дошкільника до школяра.

    В цей час дитина часто хворіє не тому, що її імунна система погано працює, а тому, що він вперше стикається з величезною кількістю нових мікроорганізмів. Таким чином, якщо, наприклад, дитина не ходить в садок, він перехворіє усіма цими інфекціями в школі — в той момент, коли вперше зіштовхнеться з ними.

    Які лікарі допоможуть

    В першу чергу з питанням, як підняти імунітет дитини, необхідно звернутися до педіатра. Він призначить необхідні аналізи, дасть рекомендації по прийманню лікарських засобів.

    часто болеетЯкщо дитина часто хворіє, варто проконсультуватися з дитячим імунологом.

    Іноді потрібна консультація імунолога. Це необхідно, якщо:

    • Малюк часто хворіє ГРЗ і захворюваннями дихальних шляхів.
    • При розвитку недуги у дитини не підвищується температура, що говорить про відсутність опору інфекції.
    • Дитина страждає від алергічних реакцій різної етіології.

    Обов’язково потрібно показати дитину лікарю, якщо у нього збільшилися лімфатичні вузли на шиї або під пахвами.

    Також необхідно проходити всі приписані медиками вакцинації. Це дозволить захистити дитину від контрольованих інфекцій.

    Підвищення імунітету в домашніх умовах

    В першу чергу для зміцнення імунної системи необхідне правильне харчування. Меню дитини має бути різноманітним і повноцінним, насиченим корисними речовинами. Якими вітамінами слід збагатити раціон крихітки:

    • А. Його багато в моркві, петрушці, кропі, морській рибі, яєчних жовтках і вершковому маслі.
    • Ст. Це ціла група корисних елементів. Їх найбільше у телятині, томатах, бобових, сирі, злакових культурах, яйцях.
    • С. Аскорбіновою кислотою багаті цитрусові, ківі, відвар шипшини, темні ягоди, квашена капуста.
    • Д. В значній кількості є в молоці, рибі, риб’ячому жирі.
    • Тобто Їм насичені рослинні олії, брюссельська капуста, пшеничні проростки, листова зелень.

    Малюкові потрібні і цінні мінеральні речовини – залізо, калій, кальцій, фосфор, магній. Для імунітету та розумового розвитку особливо важливим є йод, якого багато в морській капусті, дари моря і свіжому горошку.

    Якщо дефіцит вітамінів і мінеральних елементів великий, педіатр пропише спеціальні комплекси для дітей. Вони дозволять заповнити недолік корисних речовин.

    Щоб зміцнити імунітет будинку, застосовують загартовування. Його можна починати з моменту, коли дитині виповнюється рік. Проводяться загартовування у вигляді щоденних розтирань тіла прохолодною водою за допомогою м’якої губки. Не можна знижувати температуру води швидко, процес повинен бути поступовим, починаючи з 36 градусів. Після процедури дитину потрібно ретельно витерти і тепло одягти.

    Зміцнення захисних сил після хвороби

    Для відновлення після важкого захворювання малюкові потрібна вітамінізована дієта, фізіопроцедури, ЛФК та масаж. Якщо є можливість, показано санаторно-курортне лікування на морі. Багатий солями і озоном морське повітря сприятливо впливає на захисну систему. Видужуючому дитині корисно вживати більше рідини, щоб вивести токсини від ліків і життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів.

    народными средствамиОслабленому дитині корисний відпочинок на морі, фізіотерапія та лікування народними засобами.

    Якщо застосовувалося лікування антибактеріальними препаратами, будуть потрібні додаткові заходи для підвищення імунітету. Адже активні речовини таких коштів вбивають не тільки шкідливі бактерії, але і корисну мікрофлору шлунка.

    Відновлення після антибіотиків передбачає:

    • вживання кисломолочних продуктів з живими біфідобактеріями;
    • додавання в раціон натуральних відновників імунітету – шипшинового і лимонникового відвару, тертого кореня імбиру, соку алое;
    • виключення з меню солоних, смажених страв, фастфуда, газованих напоїв.

    Педіатр може порекомендувати і медикаментозні засоби, що відновлюють мікрофлору кишечника, а також ентеросорбенти для видалення токсичних речовин.

    Імуностимуляція народними засобами

    Традиційно для зміцнення імунної системи використовують лимонні і шиповниковые чаї з додаванням меду.

    Але є й інші дієві фиторецепты:

    • Відвари з цілющих трав і ягід. Найбільш підходять квітки липи і ромашки, листя мати-й-мачухи, а також ягоди горобини, чорної смородини, обліпихи. Заварюють 10 г подрібненої сировини на 300 мл води і дають від столової ложки до половини склянки залежно від віку тричі на день.
    • Водний розчин прополісу. Його можна придбати в аптеці. Кілька крапель розводять в чистій воді і дають малюкам тричі на добу.
    • Свіжовіджатий сік алое. Пропонують дитині по великій ложці за півгодини до сніданку, обіду і вечері. Можна додавати алойный сік або тертий імбир в чай або компот.

    Спиртові настоянки протипоказані в дитячому віці. Продукти бджільництва не варто давати дітям до трьох років, а також тим, хто схильний до алергічних реакцій.

    Цибулю і часник містять флавоноїди, вбивають віруси і бактерії. Але у великих кількостях гострі приправи дитині протипоказані.

    Важливим моментом для підтримки імунітету в тонусі є щоденні прогулянки, провітрювання кімнати і фізична активність. Не менш значущий і психологічний клімат у сім’ї. Чим менше стресів переносить малюк – тим міцніше у нього імунна система.

    Читайте далі: дитина часто хворіє