Дитина бється в дитячому саду: причини та поради психолога

1318

Зміст:

  • Малюк не вміє інакше себе захищати
  • Атмосфера в сім’ї
  • Залучення уваги
  • Надлишок енергії
  • Якщо дитина б’ється в дитячому саду, причин такої поведінки може бути багато: самооборона, захист своїх речей та інтересів, спроба привернути увагу. Не завжди це прояв агресії. Як на це реагувати, і що робити в цьому випадку? Психологи рекомендують поговорити окремо, без малюка, з кимось із дорослих очевидців події, а потім з дитиною.Дитина б’ється в дитячому саду

    Малюк не вміє інакше себе захищати

    Часто маленькі діти навіть не розуміють, що бійка – це погано, для них це природний рефлекс, коли хтось зазіхає на іграшку або заважає займатися цікавою справою. Коли дитина плюється, це зазвичай реакція на образу.

    Потрібно пояснювати малюкові, що вдаривши, можна заподіяти біль, а плюнувши — образити людину. Слід навчити дитину, як іншими способами відстоювати свої кордони, наприклад, домовлятися, пояснювати словами.

    Атмосфера в сім’ї

    Якщо батьки вважають нормальним дати дитині потиличника чи шльопнути по попі у виховних цілях, дитина переймає цей спосіб взаємодії. Тут, на жаль, неефективно впливати на дитину, пояснюючи, що так не можна, потрібно перебудовувати відносини в родині.

    Залучення уваги

    Якщо дитина просто так б’є дітей, провокує конфлікти, то це може бути способом привернути до себе увагу. Поспостерігайте, наскільки часто ви відмовляєте дитині в спілкуванні, грі. Якщо це відбувається регулярно, то потрібно змінювати ситуацію.

    Надлишок енергії

    Причиною, чому дитина б’ється, може бути і невміння використовувати свою енергію в мирних цілях. Якщо малюк активний, але йому багато чого забороняють або у нього немає можливості свою силу застосувати в спорті або рухливих іграх, він спрямовує її на оточуючих. У цьому випадку варто бути обережними з заборонами і давати дитині можливість виплеснути енергію, більше гуляючи, або записати в спортивну секцію.

    У будь-якому випадку, дізнавшись про те, що дитина кусається, б’ється і веде себе агресивно, потрібно не панікувати, а розібратися в причинах поведінки, так як поради будуть залежати безпосередньо від них. З’ясовуючи подробиці події, важливо завжди залишатися на боці дитини, а виховні бесіди проводити тільки з ним наодинці.

    Читайте далі: що робити, якщо дитина не слухається