Експертна думка: як побороти тягу до солодкого

643

Ех, улюблені штани не застібаються… Не ношу плаття, воно мої жири підкреслює… Мені б щось просторе, щоб живіт не випирав… Знайомо? А що найчастіше стає причиною зайвої ваги? Банальне переїдання. І основний ворог — щось солоденьке.

Спробуємо перелічити, як часто виникає цей заборонений плід, який в результаті відкладається на талії, стегнах, руках. Скрізь… З ранковим чаєм або кавою, в перекуси в денний час, ввечері. А ще коли хвилюєтеся, засмучуєтеся, переживаєте. Чим вище градус негативних емоцій, тим більше солодкого потрібно, щоб заїсти відбувається. І навіть якщо ви забороняєте собі це робити, потребу в солодкому залишається.

Читайте також:Дієтолог Маргарита Корольова розповіла про найнебезпечнішому типі ожиріння і як з ним боротися

У питанні розбирається нутриціолог і психолог Олена Богданович. Щоб позбутися шкідливої звички, спеціаліст пропонує поставити собі питання:

Що я роблю для того, щоб тяга до солодкого зберігалася?

Не готові відповісти? Експерт перераховує готові варіанти, виберіть підходящий для себе:

Тяга до солодкого може бути пов’язана з порушеннями харчової поведінки. Коли я не бачу меж і перешкод, відчувши запах улюблених ласощів. Або коли тривале внутрішнє напруження вимагає негайної розрядки.

Або коли я, сильна жінка, можу сьогодні просидіти впроголодь, а ввечері незмінно трапиться харчової розпуста. Комбінація всіх варіантів раз теж трапляється.

Тяга до солодкого може бути пов’язана з виснажливими фізичними навантаженнями.

Тяга до солодкого може бути пов’язана з порушенням мікробіоти кишечника. Коли бактерії, яких тривалий час вигодовували солоденьким вимагають продовження банкету.

Тяга до солодкого може бути пов’язана з дефіцитом у харчуванні повноцінних білків і жирів.

З нестачею вітамінів, мінералів і амінокислот.

З когнітивними спотвореннями. Коли солодке стає неминучим продуктом.

Читайте також:Треба знати: назви, під якими в продуктах ховається цукор

Зізнайтеся причини переїдання солодкого! Це стане першим кроком на шляху до позбавлення від цієї залежності. В продовження теми дієтолог Альбіна Комісарова розповідає, з чим краще пити чай без шкоди для фігури. І це буде другий крок до позбавлення від залежності.

З лимоном.Не дуже ситно, але зате додасть смак і аромат вашого чаю

З молоком/вершками, — перераховує дієтолог.Це додасть смаку вашій каві. Причому не варто боятися вершків, 1 чашки вершків для кави всього 12 калорій.

Сир-горішки.2 скибочки сиру і 30 грам горішків — краще будь-яких солодощів

Цільнозернові крекери.Продаюеся багато видів, з травами, кунжутом, цілком можна похрумтіти.

Попкорн.30 грам попкорну містить близько 100 калорій. Є відмінні варіанти сирного або солоного попкорну, або кокосовий.

Фрукти і ягоди або фруктово-ягідні снеки.Варіантів маса! Пам’ятайте, що сушені фрукти містять на 100 грам велику калорійність за рахунок скорочення води.

Натуральний йогурт.Додамо фруктів або навіть чайну ложку меду — ось і чудовий десерт».

Пастила без цукру.Є досить смачна, хвалять.

Домашня випічка.Печиво або кекси, склад яких вам добре знайомий і не містить багато цукру.

Читайте також:Три секрету: Віра Брежнєва розповіла, як впоратися з тягою до солодкого

Третій крок! Експерт по правильному харчуванню Ольга Деккер рекомендує збагатити свій раціон продуктами, що містять хром, та пояснює чому:

Хром регулює рівень цукру в крові. Нормальний вміст хрому в організмі запобігає появі цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії, сприяє процесу розщеплення жирів і збільшує м’язову масу. Хром впливає на центр апетиту в головному мозку. Він природним шляхом знижує відчуття голоду. Також хром знижує інтенсивність синтезу жирів, що теж веде до природного зниження ваги. Тому, якщо вас сильно тягне на солодке і борошняне, значить, ви мало отримуєте хрому з їжею.

Ваші помічники в боротьбі з переїданням солодким:

Багато хрому в коров’ячому незбираному та козячому молоці, курячих яйцях, твердому сирі та кисломолочних продуктах, — пояснює Ольга Деккер.

У таких тварин продуктах, як куряче м’ясо, жирна морська риба, печінка телятини, печериці, горох, квасоля.

В рослинних продуктах: у насінні соняшника, маку, пшеничних висівках, пророслої пшениці і її зародках, гречці, перловке, пшонці, кукурудзяній крупі.

В овочах і фруктах: вишня, чорниця, слива, груша, свіжі помідори і огірки, цвітна капуста, брокколі, брюссельська капуста.

А які у вас стосунки з солодким? Заїдати стрес? Переїдає?

Всі фото: Depositphotos