Наслідки переїдання при вагітності

1543

Зміст:

  • Причини
  • Наслідки для вагітної
  • Вплив на малюка
  • Що робити, щоб уникнути переїдання?
  • Незважаючи на поступове зародження нового життя, вагітним жінкам не рекомендується їсти за двох, піддаючись на вмовляння турботливих родичів. Переїдання при вагітності, що веде до набору зайвої ваги, загрожує ускладненнями не тільки для майбутньої матері, але і для дитини. Щоб уникнути негативних наслідків лікарі радять не виходити за межі рекомендованих норм ваги.Одна з причин переїдання — постійний стрес, якого слід уникати

    Причини

    Найчастіше переїдання пов’язано не з фізіологічними, а з психологічними причинами. До них відносяться:

  • Жорсткі обмеження до вагітності. Після дієт і голодувань складно адекватно скорегувати харчування. Найбільше страждають люди з розладами харчової поведінки, переедающие під час компульсивних переїдання.
  • Надмірна турбота оточуючих. Вагітних завжди намагаються чимось пригостити, аргументуючи тим, що вся їжа піде на користь організму, що росте. Не всі здатні боротися з таким тиском.
  • Психологічний голод. Бажання поїсти не завжди пов’язане з реальним голодом. У декреті жінка позбавляється звичного розпорядку дня і їсть від нудьги.
  • Стрес. Зміна гормонального фону супроводжується як позитивними, так і негативними емоціями. У спробі повернути рівновагу рука сама тягнеться за солодким, стимулює вироблення «гормону щастя».
  • Якість життя. Від переїдання частіше страждають люди з високим рівнем доходу. Незаплановані походи в ресторани і спонтанні замовлення їжі з доставкою додому підвищують кількість з’їденої їжі і заважають підрахунку добової калорійності.
  • Швидкі прийоми їжі і відсутність режиму харчування. На ранніх термінах, коли вагітність поєднується з роботою, складно тримати харчування під контролем. Їжа заковтується на ходу більше необхідного. Швидкий метаболізм, який властивий вагітним, спрацьовує не у всіх, тому надлишок відкладається в жировий прошарок.
  • До фізіологічних причин можна віднести харчову непереносимість, кандидоз, авітаміноз, низький показник цукру в крові, гормональний дисбаланс і інші захворювання. Самостійно діагностувати подібні причини дуже складно, тому не забувайте обстежитися у лікаря.

    Нормальної надбавкою у вазі вважається не більше 10-15 кг за весь період виношування плоду, за винятком вагітних з низьким індексом маси тіла.

    Вага додається за рахунок більшої кількості крові, амніотичній рідини, плаценти і зростаючого дитини. Набрані кілограми йдуть незабаром після пологів, але надмірна маса тіла може нашкодити вагітної жінки і плоду ще до початку пологової діяльності.

    Наслідки для вагітної

    Протягом всієї вагітності організм відчуває підвищене навантаження, а надлишкова маса тіла ще більше перевантажує внутрішні органи і системи. Безконтрольні переїдання чреваті наступними наслідками:

    • варикозне розширення вен на ногах і постійне відчуття напруги при ходьбі;
    • підвищена стомлюваність;
    • гіпертонія;
    • біль у спині;
    • порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

    При вагітності кількість травних ферментів скорочується, що заважає стабільному перетравленню їжі. Будь-які надлишки – справжні тортури для ослабленого шлунка. Переїдання на пізніх термінах може призвести до пізнього гестозу або прееклампсії, яка порушує показники артеріального тиску.

    Крім травної та серцево-судинної системи страждає опорно-руховий апарат. У 3 триместрі пересування ускладнюється з-за великої ваги плоду, а зайві кілограми додають навантаження на суглоби, підвищуючи ризик травмування.

    переедание при беременностиПереїдання під час вагітності загрожує слабким імунітетом дитини

    Крім погіршення роботи внутрішніх органів переїдання загрожує естетичними порушеннями. Набір зайвої ваги супроводжується розтяжками, від яких дуже важко позбутися без хірургічного втручання.

    Вплив на малюка

    Всі зміни, що відбуваються з організмом вагітної жінки, позначаються на дитині. Переїдання матері може вплинути на малюка наступний вплив:

  • Недолік кисню і поживних речовин. Порушення метаболічних процесів у вагітної позначається на внутрішньоутробному розвитку. Народжена дитина отримує послаблений імунітет і високу вразливість перед простудними захворюваннями. У разі гострої гіпоксії є ймовірність викидня.
  • Генетична схильність до діабету і ожиріння. Діти переедающих матерів часто страждають від діабету 2 типу та зайвої ваги.
  • Якщо під час вагітності жінка харчувалася їжею з підвищеним вмістом жирів, при народженні її дитина з великою ймовірністю буде вразливий перед кортизолом (гормону стресу). Такі діти часто страждають перепадами настрою і відстають у рості і розвитку.

    Що робити, щоб уникнути переїдання?

    Уникнути переїдання допоможе суворий контроль набору ваги. Не слухайте шкідливі поради про харчування за двох і підвищення звичної калорійністю у 2 рази. Є дійсно треба і за себе, і за дитину, але з урахуванням реальних потреб маленького організму. На розвиток зародка має йти від 200 калорій в 1 триместрі до 450 калорій в 3 триместрі.

    Крім підрахунку споживаних калорій не забувайте про:

  • Якість харчування. Їжте натуральні продукти і уникайте виробів з громіздким складом. Підсилювачі смаку в снеках і сумнівні добавки в напівфабрикатах небезпечні для дитини та матері.
  • Емоційну стабільність. Намагайтеся не переживати через дрібниці і стримуйте емоційний голод корисною їжею. Замініть хрусткі чіпси і сухарики морквяними паличками або яблучними часточками.
  • Співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Підрахунок калорійності – лише мала частина правильного харчування. Надлишок або нестача одного з елементів негативно позначається на стані, позбавляючи організм важливих вітамінів і мінералів.
  • Розумність під час виконання бажань. Кілька разів подумайте перш, ніж відправити чоловіка за черговим шкідливим ласощами ввечері. Можливо, організму просто не вистачає жирів.
  • Механізм перетравлення. Сира їжа перетравлюється швидше, ніж термічно оброблена. Спробуйте починати трапезу з овочевого салату. Це допоможе раніше випробувати почуття ситості і вийти з-за столу без переповненого шлунка.
  • Достатня кількість рідини. Почуття спраги часто плутають з голодом. Спробуйте випити склянку води і поспостерігати за організмом.
  • Фізичну активність. Нудьга – головний фактор, що впливає на набір зайвих кілограмів. Якщо рука тягнеться за черговою шматочком їжі, а почуття голоду відсутня, спробуйте прогулятися. Будь-яке фізичне навантаження позитивно позначається на метаболічних процесах і допомагає уникнути зайвих відкладень.
  • Дробове харчування. Часті прийоми їжі допомагають уникнути спонтанних перекусів і запобігають почуття голоду.
  • контроль набора весаНегативних наслідків від переїдання можна уникнути за допомогою збалансованого харчування натуральними продуктами

    Пам’ятайте, що збалансоване харчування – запорука здоров’я та гарного самопочуття. Дотримуйтесь перераховані рекомендації протягом всієї вагітності, слухайте поради лікарів і не піддавайтеся на умовляння дбайливих близьких і знайомих. Грамотний контроль живлення дозволить народити здорову дитину і позбутися від набраних кілограмів без шкоди для організму.

    Будь-які серйозні зміни в раціоні вагітна жінка повинна погоджувати з спостерігаючим лікарем.

    Також цікаво почитати: норма збільшення ваги при вагітності