Показання та методи проведення екстирпації матки

1659

Зміст:

  • Варіанти проведення
  • Свідчення
  • Обмеження
  • Підготовка
  • Способи проведення
  • Наслідки
  • Висновок
  • Екстирпація матки є радикальної методикою лікування деяких захворювань у жінок. Зазвичай застосовується, коли консервативна терапія не дає результату або збереження органу за станом здоров’я. Статистика показує, що частіше ампутація матки потрібно пацієнткам після 50 років. У цей період відбуваються гормональні перетворення в організмі і зростає частота розвитку пухлинних процесів.

    Екстирпація матки призводить до безпліддя

    Варіанти проведення

     

    Є кілька видів видалення матки. Вибираючи методику проведення втручання, лікар обов’язково бере до уваги індивідуальні показники пацієнтки. Якщо жінка молода, а збереження органу, намагаються залишити хоча б яєчники. Це дозволяє зберегти природний гормональний фон і уникнути настання раннього клімаксу. До того ж працюють статеві залози дозволяють жінці стати мамою.

    При проведенні операції можуть бути збережені яєчники разом з шийкою матки. Це дозволяє уникнути порушень звичної мікрофлори піхви. Таке втручання називається субтотальної гистерэктомией.

    Коли можливості зберегти шийку немає, виконують тотальну екстирпацію. При цьому додатки можуть бути вирізані або збережені.

  • Під час операції виконується висічення піхвової частини шийки матки з цервикальним каналом і порожниною матки. Якщо вдається зберегти статеві залози, вони продовжують функціонувати. У жінки в цьому випадку відсутні менструальні кровотечі, втрачається можливість народження дітей. Однак загальний стан не порушується. При бажанні пацієнтка може скористатися можливостями допоміжних репродуктивних технологій і стати мамою за допомогою програми сурогатного материнства.
  • Під час втручання виконується видалення шийки матки, самого тіла, маткових труб і статевих залоз. Ця операція називається гистеросальпингоовариэктомией і проводиться за певними показаннями. В результаті такого лікування сильно знижується якість життя, оскільки різко настає клімакс. Особливо помітні зміни для пацієнток, вік яких не перевищує 50 років.
  • Для жінок вибираються найбільш щадні види операцій. Лікарі під час втручання намагаються максимально зберегти органи малого тазу. Однак уникнути втрати статевих залоз і шийки матки виходить не завжди. Приймаючи рішення про ампутацію, лікар оцінює користь видалення і ризики несприятливих наслідків, які можуть бути при збереженні органу.

    Свідчення

     

    Видалення органу виконується в тому разі, коли можливості його зберегти немає. Приводами для радикального лікування стають важкі невиліковні види захворювань, які загрожують життю пацієнтки:

    • численні доброякісні пухлини міометрія великого розміру, густо усеивающие матку зсередини і зовні;
    • випадання інтимних органів або опущення вище 3 ступеня;
    • регулярні кровотечі з піхви, що призводять до сильного погіршення самопочуття жінки;
    • важкі запущені форми внутрішнього ендометріозу;
    • формування поліпів, кіст та інших новоутворень у великій кількості;
    • гіперплазія ендометрія, впоратися з якою не можуть гормональні ліки;
    • онкологічні захворювання органів малого тазу, метастази в матку.

    Спосіб проведення операції вибирається у відповідності з захворюванням. Так, при важкому ендометріозі потрібне видалення яєчників, оскільки статеві залози провокують активність вогнищ. Якщо у жінки виявлено доброякісні пухлини міометрія або ендометрія, то під час операції можна обмежитися ампутацією матки.

    показания

    Показанням для екстирпації матки є рак

    Обмеження

     

    Перед тим, як буде проведена операція, жінці належить пройти обстеження. Під час діагностики оцінюються показники здоров’я і виключаються протипоказання. Тимчасовими обмеженнями є будь-які інфекційно-запальні процеси, що протікають в гострій стадії. Попередньо виконується лікування захворювання, а після одужання проводиться операція.

    Абсолютним протипоказанням є загроза для життя при серцевій або легеневої недостатності. В цьому разі призначаються найбільш ефективні методики лікування, незважаючи на те, що їх результат буде менш сприятливим, ніж при хірургічному втручанні. Не проводиться операція при вагітності і під час менструальної кровотечі.

    Підготовка

     

    Аналізи і обстеження, які необхідно пройти пацієнтці:

    • дослідження крові: загальний, біохімія, визначення резус-фактора, інфекцій і коагулограма;
    • аналіз сечі загальний і бактеріологічний;
    • мазок з піхви для встановлення ступеня чистоти;
    • цитологічне дослідження матеріалу з шийки матки;
    • ультразвукове дослідження органів малого тазу;
    • МРТ або КТ;
    • флюорографія і кардіограма.

    Крім цього, пацієнтці потрібно отримати висновок вузьких фахівців, свідчить про відсутність обмежень та можливості небезпечних ускладнень. За кілька діб до операції слід дотримуватися щадної дієти, що виключає алкоголь і газоутворюючі продукти. Напередодні припустимо легкий вечеря, після якого повинна бути зроблена очисна клізма. Вранці в день операції процедура з очищення кишечника повторюється. Під час хірургічного втручання використовується загальна анестезія, тому потрібно відмовитися від їжі і води в день операції. Важливо повідомити лікаря про алергічних реакціях на будь-які лікарські препарати.

    виды

    Вид екстирпації матки вибирають у відповідності з показаннями

    Способи проведення

     

    В даний час активно використовуються три методики видалення матки: лапароскопія, вагінальна екстирпація і лапаротомія. Перший вважається кращим, оскільки має швидкий відновний період і рідше призводить до несприятливих наслідків. Однак можливість провести лапароскопію є не завжди. При онкологічних захворюваннях потрібне видалення регіональних лімфовузлів, тому відкритої операції не уникнути.

    • Лапаротомія – доступ у черевну порожнину досягається шляхом пошарового розсічення тканин. Перевагою процедури є можливість детального розгляду внутрішніх органів і дбайливого їх відділення від тканин черевної порожнини. Недоліком вважається висока ймовірність несприятливих наслідків у вигляді інфікування, а також формування спайкового процесу і рубець на животі.
    • Лапароскопія – доступ до матки забезпечується за допомогою невеликих проколів черевної стінки, через які вводяться троакари і камера. На великий монітор передається зображення, допомагає лікарю контролювати процес операції. Перевагою лапароскопії є мала травматичність і швидке відновлення. До недоліків відносять високу вартість і неможливість виконання процедури при великих розмірах матки.
    • Вагінальна екстирпація – доступ до патологічного ділянки здійснюється через розріз стінок піхви. Процедура не залишає рубців на животі і вважається високоестетичною. Однак має багато протипоказань і не може бути виконана при деяких патологіях, що потребують видалення органу.

    При дотриманні правил підготовки оперативні втручання зазвичай проходять гладко. В післяопераційному періоді жінці призначається протимікробна терапія, а також дієта для відновлення роботи видільної системи. Рекомендації щодо способу життя, статевого спокою і інших нюансів даються індивідуально і багато в чому залежать від методики виконання екстирпації.

    Наслідки

     

    Ризик того, що під час проведення втручання виникнуть ускладнення, є при всіх методах. Несприятливими наслідками можуть стати:

    • внутрішні кровотечі;
    • формування тромбів;
    • пошкодження сусідніх органів;
    • алергічні реакції на анестетики;
    • гостра серцева або дихальна недостатність.

    Відстроченими наслідками є збої менструального циклу, депресія, хворобливі відчуття в малому тазі, формування спайкового процесу. Абсолютно у всіх жінок після екстирпації матки настає незворотна безпліддя.

    Висновок

     

    Видалення матки виконується у жінок тільки при наявності серйозних показань. Процедура не є методом контрацепції і не проводиться при бажанні убезпечити себе від незапланованої вагітності. Статистика показує, що найчастіше екстирпація потрібно при онкологічних захворюваннях. На другому місці за популярністю серед показань знаходяться множинні міоматозні вузли і важкі форми внутрішнього ендометріозу.

    Читайте також: емболізація маткових артерій