Порада дня: не сваріть дитину за те, що він добре поводиться у бабусі, а з вами вередує

623

Коли дитина проводить час з іншими членами сім’ї або близькими людьми, яким мама може довірити догляд за ним, малюк нерідко веде себе чудово. Наприклад, виникла необхідність відійти до лікаря і з крихіткою залишився тато. Пара годин з іншим батьком пролетіла спокійно, але як тільки повернулася мама, дитина став примхливим і неспокійним. Що може сказати тато? «Зі мною він поводився ідеально, а з тобою став некерованим…»

Читайте також:Порада дня: навчитися домовлятися з чоловіком про виховання дитини

Вихідні у бабусі також стають перевіркою на міцність нервової системи мами. Малюк приїжджає додому і перетворюється в кривдника, не слухається, перечить з будь-якого приводу… Ця метаморфоза лякає матусь. І вони навіть готові не відпускати дитину нікуди, щоб потім не «приводити його до тями».

Психолог Ганна Скавитина розповідає, в чому причина такої різкої зміни дитячого поведінки:

Перебуваючи поруч з бабусею, дитина підлаштовується під неї, створює з нею прийнятну лінію поведінки і миттєвого реагування, – пояснює фахівець. – Бабуся говорить в іншому темпі, більше заспокоює або веселить, щось дозволяє, щось забороняє, але веде себе не як мама. Як тільки дитина повертається до мами, йому складно швидко перебудуватися, знадобиться великий запас часу на те, щоб «довантажити» іншу програму в мозок.

© Instagram @psiholog_gavrilenko

Читайте також:Порада дня: у вихованні дитини застосовуйте метод «Світлофор»

Як пережити мамі цей непростий період перетворення дитини з «хорошого для інших» звичайного себе? Психолог радить:

Враховувати необхідність переходу;

пам’ятати, що чим більше відмінностей між значущими для дитини людьми, тим більше часу необхідно для переходу;

не планувати терміново куди-то добігти відразу після того, як дитина перейде з одного середовища в іншу;

змиритися з тим, що з кожним близькою людиною буде вбудовувати різні стосунки і пробувати переносити досвід, отримані в одних відносинах, в інші;

її звинувачувати, принаймні, при дитині, бабусю тата в неправильному підході до виховання.

Читайте також:Порада дня: спирайтеся на 5 китів позитивного виховання

Адаптуватися під різні життєві умови та обставини – важливий навик для будь-якої людини. І малюк вчиться цього з дитинства. Він перевіряє різні моделі поведінки з іншими і буває не таким, який є насправді. А з мамою…

Мама – це безпека, – переконана психолог, – тому з нею можна не контролювати свій емоції.

Ганна Скавитина підкреслює:

Стосунки з мамою стануть базою для створення будь-яких інших в подальшому житті.

© Instagram @happy_______mama

Підводячи підсумок цієї непростої теми, відзначимо: не бійтеся дати уваги в той момент, коли дитяче поведінку з серії «гірше нікуди»!

Саме зараз він більше всього має потребу в розумінні та підтримці люблячого людини, — радить психолог і пояснює. – Це зовсім не означає, що погана поведінка треба заохочувати і підтримувати, це означає, що потрібно допомогти дитині знайти адекватний спосіб виразити свої переживання, тим самим навчаючи його справлятися з самим собою в складні моменти життя.

Читайте також:Порада дня: частіше робіть компліменти своїй доньці

І ось ще важливий момент… Як бути, якщо мама не в змозі допомогти дитині висловити переживання? І знову коментар психолога Анни Скавитиной:

Коли переповнений емоціями дитина кричить, мама сама губиться, хвилюється, впадає в паніку, не розуміючи, що робити. Коли вона була маленька, її оточення не навчило її справлятися з важкими емоційними станами. В такому випадку дитячий крик з-за відсутності маминого навички і саморегулювання дитини триває годинами до посиніння або почервоніння. Найбільш ймовірний вік початку таких багатогодинних криків — 2-3 роки. У такому випадку доводиться терміново перенавчати. Людина-«слабка ланка» сам як дитина, який свої переживання з працею може перевести в слова.

© Instagram @mila5l

А як ви ведете себе в подібних ситуаціях?

Фото на анонс: Instagram @irsen_love_yar