Чим можна відбілювати зуби без шкоди для емалі

711

Зміст:

  • Причини потемніння зубів
  • У яких випадках краще відмовитися від відбілювання зубів
  • Як відбілити зуби в домашніх умовах народними засобами
  • Відбілювання зубів перекисом водню
  • Освітлення на 2 тони активованим вугіллям
  • Відбілювання содою
  • Продукти харчування для білосніжної посмішки
  • Відбілювання ефірними маслами
  • Чим можна вибілювати з аптечних засобів
  • Зубна емаль з часом неминуче набуває жовтуватий відтінок. Це не шкідливо для здоров’я, але доставляє дискомфорт, негативно впливає на самооцінку. Відбілити зуби в домашніх умовах можна освітлюючими засобами. Головне, підібрати такі, які не завдадуть шкоди здоров’ю зубів.

    Причини потемніння зубів

    Існує кілька причин зміни кольору зубів. Найбільш негативний вплив справляє вживання питної води поганої якості. Вже через півроку від кип’ятіння неякісної води дно чайника жовтіє, покривається нальотом. Подібні процеси відбуваються і з зубами, якщо людина вживає неочищену воду, з надмірним вмістом заліза, хлору, фтору.

    Швидко відбілити зуби допоможе перекис водню, сода, лимонна цедра

    Інші причини, які позбавляють зуби білизни:

    • переважання в раціоні солодкого. Пристрасть до цукерок, шоколаду, морозиву, борошняних виробів, солодких напоїв провокує карієс, який поступово руйнує зуби, робить їх темними;
    • регулярне вживання продуктів, що містять фарбувальні пігменти. Негативно позначаються на красу посмішки кава, чорний чай, червоне вино, чорниця, каррі, соєвий соус, кольорова газована вода;
    • куріння. У більшості курців жовті зуби, це пов’язано з негативним впливом нікотину на порожнину рота, осіданням смолистих речовин на зубній емалі. Однак жовта посмішка не найбільша проблема курців. Набагато страшніше пошкодження ясен, загибель мікрофлори у роті, руйнування зубної емалі, які неминучі при тривалому палінні;
    • недбалий догляд за порожниною рота. Від нехтування щоденним чищенням зубів або проведення цієї процедури неякісно емаль поступово темніє. Крім ранкової та вечірньої чищення зубів з допомогою зубної пасти, рекомендовано полоскати рот чистою водою після кожного прийому їжі. Занадто часте використання зубної щітки травмує зуби, що згодом негативно позначається на кольорі емалі;
    • вікові зміни. З роками зубна емаль поступово стоншується, стає напівпрозорою. З-за цього візуально зуби здаються на тон темніше.

    Щоб відбілити зуби, не обов’язково звертатися в стоматологічну клініку. Освітлити усмішку на 1-2 тони можна і в домашніх умовах. Проте існують випадки, коли відбілювання зубів протипоказано.

    У яких випадках краще відмовитися від відбілювання зубів

    Самостійно подбати про білосніжну усмішку можуть лише ті, у кого немає стоматологічних проблем. У разі їх наявності не варто освітлювати зуби вдома, доведеться звернутися до стоматолога.

    эмальНе рекомендується відбілювати зуби при пошкодженої емалі

    Повністю відмовитися від відбілювання варто тим, у кого є велика кількість пломб, карієс, захворювання ясен: пародонтоз, гінгівіт, пародонтит. Не рекомендується проводити подібні процедури при вагітності, годуванні груддю, при підвищеній чутливості зубів.

    Як відбілити зуби в домашніх умовах народними засобами

    Самостійно освітлити посмішку можна лише на 1-4 тони. В домашніх умовах неможливо висвітлити темно-коричневі зуби до кришталевої білизни. Крім відбілюючих аптечних засобів будинку можна використовувати перевірені століттями народні кошти.

    Наприклад, шкірка лимона містить велику кількість кислоти, яка освітлює поверхню зубів, розчиняючи на ній кавовий наліт та інші пігменти. Лимонну шкірку, нарізують довгастими смугами, протирають ними зуби 3 рази на день. Використовувати цедру лимона можна не довше тижня, так як вона швидко розчиняє не тільки зубний наліт, але і пошкоджує при тривалому використанні поверхню зубів.

    Відбілювання зубів перекисом водню

    Цей спосіб є одним з найбільш дієвих, так як перекис водню міститься у складі більшості професійних відбілюючих препаратів. 3% пероксидом водню рясно змочують ватний диск. Їм акуратно протирають кожен зуб окремо, намагаючись не потрапляти на ясна, слизову оболонку порожнини рота.

    Після нанесення засобу чекають кілька хвилин, прополіскують рот і прочищають зуби зубною щіткою. Дану процедуру проводять протягом 7-14 діб. При появі підвищеної чутливості зубів до холодного та гарячого відбілювання припиняють.

    Освітлення на 2 тони активованим вугіллям

    Цей засіб допоможе прибрати зубний наліт, освітлити посмішку, позбавити ротову порожнину від бактерій. Перед використанням активоване вугілля розтирають у дрібний порошок. Після чого засіб наносять на зуби мокрою щіткою. Чистку проводять протягом 1-3 хвилин.

    Можна не боятися потрапляння активованого вугілля на ясна або слизову оболонку порожнини рота. Навпаки, навіть корисно прополоскати рот розчиненим у воді вугіллям.

    Відбілювання содою

    Це абразивний засіб добре видаляє зубний наліт, допомагає освітлити зуби, очистити ротову порожнину від бактерій. Однак сода при регулярному застосуванні травмує поверхню зубів, тому її використовують одноразово в екстрених випадках, коли потрібно терміново перетворити посмішку за 1 день. На мокру зубну щітку наносять змочену водою харчову соду, чистять ротову порожнину протягом 60 секунд, споліскують теплою водою.

    Продукти харчування для білосніжної посмішки

    Скорегувавши раціон харчування, включивши в нього продукти, що володіють освітлюючими властивостями, можна поліпшити здоров’я зубів, поступово освітлити їх на 1-2 тони.

    желтые зубыЖовті зуби можна освітлити вживанням полуниці

    Позитивний результат приносять:

    • Полуниця – незважаючи на свій червоний колір, дана ягода допомагає освітлення зубів. Вся справа у фруктової кислоти, яка роз’їдає наліт, виводить жовтизну. Полуницю можна їсти, а також чистити їй зуби, завдаючи подрібнену м’якоть на зубну щітку. Однак захоплюватися цим продуктом не потрібно. При тривалому вживанні кислота роз’їсть не тільки зубний наліт, але і поверхню зубів.
    • Яблука – ефективно очищають порожнину рота від нальоту, зміцнює ясна, допомагають боротися з бактеріями. Якщо після прийому їжі немає можливості почистити зуби, не потрібно жувати шкідливу для шлунку жуйку, краще з’їсти одне яблуко.
    • М’якоть кокоса — оберігає поверхню зубів від фарбування, м’яко видаляє наліт і бактерії з порожнини рота.
    • Ананас – свіжий фрукт містить бромелайн — речовина, що видаляє плями з поверхні зубів.
    • Зелень селери – чинить протимікробну дію і ефективно очищає зуби від нальоту.

    При тривалому вживанні позитивно на здоров’я зубів позначаються сир, домашня сметана, натуральний йогурт, ряжанка.

    Відбілювання ефірними маслами

    Деякі ефірні масла допомагають висвітлити посмішку без шкоди для здоров’я. До них відносяться масло евкаліпта, гвоздики, кедра, м’яти, чайного дерева, грейпфрута, лимона.

    эффективноЕфірні олії ефективно очищають порожнину рота від нальоту і бактерій

    Гвоздична масло вбиває бактерії, що викликають карієс і неприємний запах з рота, а також роз’їдають зуби. Проте масло гвоздики підходить тільки для полоскання порожнини рота з-за сильної концентрації в ньому активних речовин. У 200 мл теплої води капають 1 краплю натурального гвоздикового масла, розчином полощуть порожнину рота.

    Масло евкаліпта і масло чайного дерева очищають зуби від харчових барвників, сприяють зняття зубного каменю, володіють антисептичними і протизапальними властивостями. Для проведення процедури 1-2 краплі олії наносять на вологу зубну щітку, дбайливо протирають їй зуби у всіх напрямках, після чого обполіскують рот теплою водою.

    Ефірні олії заборонено застосовувати при загостренні хвороб ясен, ранках на порожнини рота, підвищеній чутливості до компонентів олії.

    Освіжити порожнину рота і усунути наліт допоможе натуральний ополіскувач з ефірних масел. 1 ч. л. солі капають по 2 краплі олії м’яти і грейпфрутового масла. Сіль розчиняють в 1 літрі теплої води, обполіскують їй порожнину рота після їди.

    Чим можна вибілювати з аптечних засобів

    В аптеці можна придбати спеціальну пасту, смужки, олівець для освітлення зубів. Пасти з відбілюючим ефектом використовують не частіше 1 рази на тиждень, інакше вони несприятливо позначаться на стані зубів.

    Олівець використовують вибірково, для освітлення окремих зубів, що відрізняються за кольором від решти. Найчастіше це ікла. Смужки використовують для освітлення відразу всього зубного ряду. Після використання олівця або смужок потрібно відмовитися від прийому їжі та пиття протягом 40-50 хвилин.

    Процедуру відбілювання зубів доведеться повторювати знову і знову, так як не можна освітлити їх в домашніх умовах 1 раз і на все життя. Однак народні методи відбілювання набагато безпечніше медикаментозних. Вони вважаються більш щадними для поверхні зубів.

    Також цікаво почитати: чи потрібно робити фторування зубів у дітей