Порада дня: щоб дитина не сутулився, підвищуйте його самооцінку

1090

«Сиди рівно!», «Не втягуй голову в плечі!», «Тримай голову вище!»… Хоча б раз, але говорили дитині такі слова? Подивіться на поставу дитини, вона потребує корекції? Якщо відповіді «так», корисно дізнатися про те, як самооцінка впливає на поставу.

Всі наші емоції і навіть думки знаходять відображення в тілі. Вийдіть на вулицю і подивіться на зовсім незнайомих вам людей: і про кожного з них ви зможете щось зрозуміти через його руху, тіло і, звичайно, поставу. Ми розмовляємо один з одним не тільки мовним апаратом, але й мовою тіла, — пояснює нейропсихолог і дитячий психолог Дарина Смирнова.

Спеціаліст перераховує ознаки невпевненого людини:

Намагається сховатися, не привертати до себе увагу, хочеться зіщулитися, зменшитися, ссутулиться, втягнути голову в плечі.

Читайте також:Ортопед назвав 3 вправи для профілактики плоскостопості

Дарина Смирнова ділиться особистим досвідом, з чого починати роботу над підвищенням самооцінки, яка відіб’ється і на поставі:

Коли я працюю з дітьми на тему самооцінки або з дитиною чомусь не хочуть дружити або його цькують у колективі, один з обов’язкових пунктів —вчу дитину ходити з прямою спиною, а не з скоцюрбленої спиною «жертви».

Тему підвищення дитячої самооцінки продовжує дитячий психолог, арт-терапевт Олена Бурьевая. Спеціаліст впевнена, це можна зробити в ігровій формі. Експерт пропонує вправу для психологічної підтримки першокласників, яке підійде і для старших дошкільнят. Гру, яка допоможе підняти самооцінку дитини, Олена Бурьевая назвала «Хвастунчики». Для її проведення необхідні два учасника. Але якщо дитина в сім’ї одна, роль другого може цілком замінити дорослий.

Як грати в гру для підвищення дитячої самооцінки:

  • посадіть двох дітей спиною один до одного;
  • розкажіть правило, за яким дитина повинна починати говорити про те, що він вміє, в той час, коли дорослий торкається його плеча. І говорити до тих пір, поки рука лежить на плечі;
  • не припиняти свій монолог, навіть якщо друга дитина теж почав розмовляти;
  • замовкнути дитина може лише після того, як дорослий прибере свою руку з його плеча.
  • Читайте також:Порада дня: щоб дитину не кривдили, навчіть його впевненого поведінки

    Завдання мами — стимулювати учасників говорити як можна більше і емоційніше. На думку експерта, найкраще — створити момент, коли діти говорять одночасно.

    Допоможіть дитині стати більш впевненим у собі!

    А яка постава і самооцінка у вашого малюка?

    Всі фото: Depositphotos