Профілактика ІПСШ при незахищеному статевому акті

971

Зміст:

  • Індивідуальна профілактика
  • Механічні засоби профілактики
  • Медикаментозні засоби
  • В даний час венеричні захворювання як і раніше залишаються одними з найбільш важких патологій в плані лікування. Тому захист від них як не можна актуальна. Профілактика ІПСШ при статевому акті допоможе уникнути зараження і розвитку таких важких захворювань, як сифіліс, гонорея, уреаплазмоз. Щоб якомога надійніше захистити себе від інфекцій, що передаються статевим шляхом, необхідно дотримуватися 3 видів профілактики – індивідуальної, механічної та медикаментозної.Профілактика ІПСШ — важлива частина здорових статевих відносин

    Індивідуальна профілактика

    Кожна людина сама відповідає за своє здоров’я і багато в чому поява тих або інших захворювань – результат неправильного ставлення до себе. Незважаючи на всі пропагандистські плакати в клініках і рекламу по телевізору, тільки свідоме ставлення до інтимного питання допоможе вберегтися від захворювань, що передаються статевим шляхом. Тому індивідуальна профілактика є найбільш значущою. До її правил належать:

    • дотримання особистої гігієни;
    • використання місцевих засобів захисту з бактерицидним ефектом;
    • правильно підібрана контрацепція та інші засоби захисту;
    • регулярний медичний огляд, здача аналізів;
    • своєчасне лікування проблем статевої сфери;
    • утримання від безладних інтимних зв’язків, наявність постійного статевого партнера;
    • своєчасна вакцинація.

    Механічні засоби профілактики

    Механічними називають бар’єрні методи профілактики, які протистоять передачі інфекції від одного статевого партнера іншому. Серед всіх особливостей механічного захисту варто відзначити її не стовідсоткову ефективність, тому цілком покладатися на такі заходи профілактики не можна.

    За даними досліджень вчених, механічні засоби більше захищають від незапланованої вагітності. Що стосується захисту від ІПСШ, то тут їх ефективність на рівні 80-85%, що є недостатнім і не створює повної гарантії при статевому контакті. Тим не менше, і ці кошти повинні застосовуватися, оскільки багатоступенева захист краще, ніж одне вибраний засіб, нехай навіть і найефективніший.

    Причин низької ефективності бар’єрного захисту декілька:

    • вогнища інфекції ЗПСШ можуть перебувати не тільки в місцях, прихованих захистом, але і на інших частинах тіла;
    • високим залишається ризик передачі побутовим шляхом, коли не потрібен навіть безпосередній статевий контакт, тому такий захист, як презерватив, при деяких інфекціях і зовсім втрачає своє значення;
    • потрібно враховувати, що латексні пори набагато більше, ніж розмір деяких вірусів і бактерій, і це їм не заважає проникнути в тіло здорового партнера;
    • за результатами Всесвітньої організації охорони здоров’я мастило, якою покриті презервативи, ніяк не захищає від проникнення інфекційних агентів, а ноноксинол-9 і зовсім сприяє руйнуванню клітин слизової оболонки, створюючи вхідні ворота для інфекції.

    меры профилактикиЗаходи профілактики допомагають уникнути ІПСШ

    Незважаючи на всі недоліки бар’єрних методів контрацепції, їх все ж таки варто застосовувати, щоб підвищити рівень захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом. Причому якщо презерватив порвався, обов’язково повинна бути заміна.

    Медикаментозні засоби

    Ще один спосіб профілактики – медикаментозні засоби. Зазвичай їх рекомендують застосовувати після незахищеного статевого акту, якщо є підозри про неблагонадійність партнера. Ефективність цих засіб коливається в середньому близько 70%. Для захисту від інфекцій можна застосовувати:

  • Сперміцидні речовини – пригнічують активність сперматозоїдів, але також сприяють захисту від деяких збудників. До таких відносяться препарати з ноноксинолом, бензалконію хлорид, борна кислота, танін, хінозол.
  • Антисептики – краще всього використовувати цей спектр речовин протягом перших двох годин після статевого акту. Розчинами обробляють зовнішні статеві органи, а антисептики в свічках вводяться в піхву. До них відносять препарати з бензилдиметил амонію хлоридом, повідон-йодом, хлоргексидин биглюконатом.
  • Певну цінність має вакцинація, але вона проводиться тільки від окремих збудників, є необхідність проходити ревакцинацію, тому такий спосіб не є досить поширеним.

    Захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом – важлива складова статевого життя обох партнерів. Найбільшу ступінь захисту забезпечить інтимний контакт з постійним статевим партнером, який здорова і не має прихованих інфекцій. Профілактика ІПСШ можлива тільки при свідомому ставленні до свого здоров’я та застосуванню якомога більшого спектру способів захисту.

    Дивіться далі: профілактика молочниці