Чи варто мити волосся господарським милом?

872

Зміст:

  • З чого виробляють мило господарське
  • Корисно застосування продукту для гігієни
  • Який продукт допомагає оздоровити шевелюру
  • Традиційні шампуні містять речовини, здатні погіршити здоров’я волосся — сульфати і парабени, агресивні ароматизатори і силікони. Народна медицина пропонує дешеву і безпечну альтернативу — господарське мило. Але перш, ніж користуватися цим засобом, слід ознайомитися з його складом, властивостями і впливом на організм.

    З чого виробляють мило господарське

    Традиційно для видалення забруднень використовували суміш з тваринних жирів і лугів. Зараз мильна продукція обов’язково маркують цифрами — від 60 до 72. Позначення показує відсоток вмісту жирних кислот. Чим вище цей показник, тим краще ступінь очищення при збиранні і пранні.

    Якщо мити волосся господарським милом, вони стануть здоровішими

    До складу вітчизняного мила входять такі інгредієнти:

    • тваринні жири — яловичий, свинячий, баранячий;
    • жирні кислоти, вироблені з жирової тканини тварин — олеїнова, стеаринова, пальмітинова;
    • соапсток — в’язка речовина, що отримується в результаті рафінування жирів;
    • рослинні олії — соняшникова, пальмова;
    • саломас — жир, яким штучно надається твердість.

    Склад доповнюється лугами в обсязі від 30 до 40%.

    Корисно застосування продукту для гігієни

    Класична суміш жирних кислот і лугів підходить для видалення забруднень з білизни, посуду, меблів. У часи дефіциту шампунів її використовували для миття рук, обличчя і навіть голови. Народна чутка стверджує, що це робило шевелюру густий і шовковистою, захищало від лупи і зайвого саловиділення.

    Затвердження частково мають рацію — натуральний склад без сульфатів і силіконів добре очищає шкіру голови, знищує патогенні мікроби і грибки. Додаткову користь дають жирні кислоти, що живлять волосяні стрижні. Вони не осідають на шкірі і в порах кутикули, що запобігає засолювання коренів і дає довгий відчуття чистоти.

    можно лиЧи можна мити голову господарським милом, залежить від стану волосся і якості самого мила

    Але сучасні миючі засоби сильно відрізняються від тих, якими користувалися наші бабусі. Виробники змінюють склад, збільшуючи відсоток лугу, відбілюючих речовин і ароматизаторів.

    Ось що буде, якщо регулярно застосовувати такі продукти для гігієни:

    • зникне природна жирова плівка;
    • волосяні коріння стануть слабкими, кінчики — пересушеними;
    • шкіра голови почне швидко старіти;
    • може з’явитися алергія на хімічні добавки.

    Шкода посилюється тим, що залози починають посилено виробляти шкірне сало, щоб заповнити його збиток. На перших порах це створює ілюзію блиску. Пори в кутикулі заповнюються повітрям, і об’єм волосся немов би збільшується. Але вже після 3-4 застосувань позначається результат шкідливого впливу. Ресурси епідермісу виснажуються, і зачіска стає сухою, в’ялою, з посіченими кінцями.

    Який продукт допомагає оздоровити шевелюру

    Якщо хочеться відмовитися від шампунів, насичених хімічними добавками, слід вибирати натуральні, хімічні засоби. Кращий варіант — мило ручної роботи, виготовлене за старовинною технологією. Підійде також продукт, призначений для прання дитячої білизни, але важливо дивитися, щоб у складі були відсутні ароматизатори.

    Спочатку готують мильний розчин. Брусок натирають на тертці, пересипають стружки в скляну банку і ставлять її на водяну баню. Прогріваючи, помішують, на слабкому вогні, поки склад не розплавиться. Потім його розбавляють гарячою водою у такому ж обсязі, як і мильна маса, знімають з вогню і переливають в пляшку.

    Щоб правильно мити голову, потрібно діяти так:

  • Змочують шевелюру теплою водою. Наносять засіб від коренів до кінчиків і масажують протягом 2 хв.
  • Змивають розчин теплою водою.
  • Роблять ополіскування з відваром із трав кропиви, ромашки або коренів лопуха.
  • Через 2-3 хв. змивають відвар 2 л прохолодної води з 1 ст. ложкою лимонного соку.
  • Користь мильного розчину збільшиться, якщо додати до нього органічні масла — касторове, кокосове, жожоба, в обсязі 10-15 крапель на 100 р. Від випадіння допоможе масло аргана, іланг-ілангу або амли.

    Мити волосся господарським милом можна тим, хто хоче звести до мінімуму контакт з хімічними речовинами. Натуральний продукт, виготовлений за старовинною методикою, поліпшить стан шевелюри. Але при серйозних проблемах краще звернутися до трихолога. Лікар проведе обстеження і пояснить, чи можна використовувати подібні засоби.

    Також рекомендуємо почитати: використання дегтярного мила для волосся