Чи можна фарбувати волосся під час вагітності

866

Зміст:

  • Чи шкідливо фарбування волосся при вагітності
  • Особливості фарбування волосся в першому, другому і третьому триместрі
  • Вибір фарби для волосся під час вагітності
  • Поради при фарбуванні
  • Фарбування волосся – поширена процедура догляду за зовнішністю, в тому числі і серед вагітних жінок. Однак на питання про те, чи можна фарбувати волосся під час вагітності, лікарі відповідають по-різному.

    Чи шкідливо фарбування волосся при вагітності

    Під час очікування дитини для майбутньої мами важливі позитивні емоції. Різні косметичні процедури, включаючи відвідування перукарні, дозволяють легко їх отримати. Фарбувати волосся можна навіть в третій триместр, але важливо знати як це краще робити і яким продуктом.

    Чи можна фарбувати волосся під час вагітності хвилює майбутню маму на будь-якому терміні.

    Фарбування часто дає непередбачуваний результат на волоссі вагітної жінки. Гормональні зміни, які відбуваються в її організмі, впливають на структуру волосся. Фарба може гірше триматися, можливе лише часткове фарбування пасом або зміна кольору. Будьте готові, що після процедури ви можете отримати не зовсім те, що хотілося.

    Для фарбування волосся використовуються препарати, до складу яких входить безліч хімічних речовин. Вважається, що не всі вони безпечні для дитини. Тим не менш, однозначного підтвердження цього факту лікарі не дають, так як ніхто не проводив відповідних досліджень. Багато компоненти, що входять до складу фарб продуктів, що викликають алергію навіть у жінки, яка не перебуває в цікавому положенні.

    Деякі речовини і розчинники потрапляють в організм людини через пори шкіри і дихальні шляхи. Зрозуміло, їх кількість незначна, але вони можуть заподіяти шкоду яка формується організму.

    До небезпечних компонентів відносять:

    • аміак;
    • ноноксинол;
    • резорцинол;
    • перекис водню;
    • аминофенол;
    • дигидроксибензол;
    • парафенилдиамин.

    Ці хімічні речовини викликають алергію у вагітної жінки. Можлива поява висипки і опіків слизових.

    Найчастіше фарби містять аміак. Він викликає нудоту, гальмує роботу нервової системи і дратує дихальні шляхи. Цей компонент використовується для знебарвлення волосся, мелірування, фарбування темного волосся у світлі тони. Тому краще віддати перевагу препарат без його змісту. Але деякі виробники замість аміаку додають до складу фарб компоненти, які також є токсичними. Ці хімічні речовини накопичуються в організмі і викликають мутацію клітин.

    Рецорцинол виділяють з продуктів нафтової промисловості. Він дратує слизові оболонки, шкіру, викликає спазми в горлі, кашель і негативно впливає на імунітет. Перекис водню викликає опік шкіри голови, часто провокує алергічну реакцію. Парафенилдиамин, який надає фарбі стійкість, стоїть на першому місці за провокування серйозних алергічних реакцій.

    Ноноксинол – це пігмент, який також входить до складу машинної фарби. У великих кількостях він небезпечний.

    Дослідження в університеті Південної Каліфорнії показують, що у жінок, які кожен місяць використовують стійку фарбу, ризик захворіти на онкологічні хвороби в 3 рази вище, ніж у тих, хто її не використовують. Тобто неякісна фарба шкідлива в будь-якому випадку. І не важливо, вагітна жінка чи ні.

    Особливості фарбування волосся в першому, другому і третьому триместрі

    Перший триместр — найвідповідальніший. Тому утримайтеся від фарбування. Це період, під час якого закладаються і формуються органи малюка. Плацента ще не сформована. Саме вона відіграє захисну роль, фільтруючи і не допускаючи сторонні компоненти до маленького організму. При сильному токсикозі фарбування волосся надасть додаткове навантаження на організм та імунну систему.

    Первый триместрПерший триместр — час, коли краще уникати фарбувань.

    Після того, як плацента сформується, вона вже здатна захистити малюка. Тому другий триместр — ідеальний час для фарбування. Крім того, у жінки вже відбуваються гормональні сплески і волосся стають більш густими і сильними.

    У третьому триместрі фарбування також можливе з допомогою натуральних препаратів. Однак краще робити його за 1-2 місяці до народження малюка.

    Вибір фарби для волосся під час вагітності

    Вибирайте ті продукти, які засновані на натуральних компонентах і є щадними. Зверніть увагу на фарби, на яких зазначено, що вони органічні. У звичайних продуктів рН середовища лужна. Тому лусочки волосся легко розкриваються до максимуму. Органічні фарби володіють нейтральним, а не лужним рН. Для розкриття лусочок волосся використовується тепло. Однак кутикула таким щадним методом розкривається наполовину і після фарбування її легко закрити. Такі барвники приємно пахнуть фруктами і квітами. Краще, якщо вибрати фарбу і її відтінок вам допоможе майстер салону.

    Тоніки і відтінкові шампуні – теж підходящий варіант. Вони не містять аміак і інші шкідливі речовини. Єдиний мінус у тому, що вони тримаються тільки до наступного миття голови. Тобто кожен раз, коли ви будете мити голову, відтінок волосся буде змінюватися.

    Для фарбування використовують відвари наступних рослин і трав:

    • волоського горіха;
    • ромашки;
    • кропиви;
    • липи;
    • лушпиння цибулі.

    Однак такі способи натурального фарбування швидше додадуть невеликий відтінок, ніж кардинально змінять колір волосся. Зате їх можна використовувати в першому триместрі.

    Для отримання більш насиченого відтінку на 1 склянку гарячої води візьміть 3-4 ст. л. рослини. Прокип’ятіть відвар протягом 5-7 хвилин, а потім залиште настоюватися на 1-2 год. Після цього підігрійте в мікрохвильовій печі і обполосніть волосся після миття.

    До натуральним фарбам відносять хну і басму. Вони зміцнюють волосся, позбавляють від лупи, надають здоровий блиск локонам і не завдають шкоди малюкові, навіть у період третього триместру. Хну і басму можна змішувати в різних пропорціях, тим самим змінюючи відтінок волосся від яскраво-рудого до темно-каштанового.

    Колір, який ви отримаєте на волоссі за допомогою натуральних барвників, важко передбачити. Тому тримайте їх мінімальний час. Якщо фарбування вийшло слабким, повторіть процедуру.

    Хна являє собою висушені і подрібнені листя лавсона неколючої. Якщо ви хочете отримати відтінки рудого, то краще фарбувати волосся хною. Її змішують з іншими рослинами і настоями. У результаті виходить багата палітра відтінків. Щоб прибрати червоний тон і отримати золотистий, інгредієнт змішують з насиченими відварами ромашки або кропиви.

    Листя рослини містять компоненти, які за хімічним складом близькі до білка волосся – кератину. Цим пояснюється стійкість фарби: її компоненти міцно зчіплюються з кератином волосся і ви будете фарбувати волосся хною набагато рідше, ніж звичайними фарбами. Однак хна має недолік: вона підсушує кінчики волосся.

    ВторойДругий триместр дозволяє проводити фарбування, у тому числі натуральними фарбами.

    Басма являє собою порошок з подрібненого листя індиго. Батьківщиною басми вважається Азія. Вона забарвлює волосся в темні тони. Завдяки дубильним речовинам, трава зміцнює волосся, викликає їх зростання і додає здоровий блиск. Басму часто використовують з хною, для отримання більш світлих відтінків. Якщо змішати 2 частини хни і 1 частина басми, то виходить бронзовий тон. Суміш порошків заливають гарячою водою до отримання потрібної консистенції і наносять по всій довжині. Витримують 20-30 хв.

    Використання натуральних фарб і відварів рослин – це безпечний метод фарбування. Застосовувати його можна регулярно, як тільки у вас з’явиться необхідність підфарбовування. Хна і басма не заподіють шкоди дитині в будь-якому триместрі.

    Поради при фарбуванні

    Якщо ви все ж вирішили фарбувати волосся магазинної фарбою, то дотримуйтесь наступних правил безпеки:

    • Для фарбування локонів будинку використовуйте добре провітрюване приміщення. Тільки так ви знизите ризик потрапляння летких компонент в організм.
    • Фарбуйте волосся в тон свого натурального кольору. Відрослі корені не будуть так помітні з часом і процедуру можна проводити рідше.
    • Краще робити не повне фарбування, а мелірування або колорування. У цьому випадку контакт фарбувальних речовин з шкірою голови буде мінімальним.
    • Частоту фарбування зведіть мінімуму. Відвідуйте салон 1 раз на триместр.
    • Вибирайте нестійкі бальзами, барвники або натуральні фарби.
    • Відвідуйте салон з ранку. В цей час повітря в приміщенні ще відносно свіжий і чистий.
    • Перед фарбуванням незнайомим речовиною проведіть аллерготест. Якщо негативна реакція не з’явиться, то можна приступати до повного фарбування.
    • Якщо краситесь самостійно, використовуйте гумові або пластикові рукавички. Так ви не допустите потрапляння хімічних компонентів через пори шкіри.
    • Не перетримуйте фарбу. Час контакту з волоссям повинно бути мінімальним.
    • Ретельно змивайте фарбу проточною водою.

    Якщо вагітність протікає з ускладненнями, запитайте думку лікаря з приводу можливого фарбування.

    Здорова жінка сама повинна вирішувати, чи потрібно їй фарбувати волосся під час вагітності. Однак зважте всі плюси і мінуси процедури і виберіть найбільш безпечний метод. У цьому випадку ви будете впевнені, що не завдасте шкоди малюкові, а самі залишитеся красивою протягом всієї вагітності.

    Читайте також: біоламінування волосся