Чому не можна бити дітей

1189

Зміст:

  • Чому батьки б’ють дітей
  • Чому не можна бити дітей
  • Поява дитини в сім’ї – подія незмінно радісне. Але проходить час, захоплення вщухають, малюк росте і починає відстоювати свої права, перевіряючи батьків на міцність. Починається довгий і кропіткий процес виховання, який деколи настільки вимотує, що здається, залишається один спосіб довести правила до дитини – застосувати силу. Психологи ж стверджують, що це не метод і батькам потрібно знати, чому не можна бити дітей.Чому не можна бити дітей

    Чому батьки б’ють дітей

    Всі дорослі, за рідкісним винятком, люблять своїх дітей. І тим не менш, традиції тілесних покарань залишаються і в 21 столітті, коли вже стільки праць на цю тему написано. Побої – це боляче, принизливо, образливо, але тата і мами продовжують до них вдаватися. І мова зовсім не про алкоголіків і маргіналів, а про цілком благополучних сім’ях.

    У психології є пояснення цьому:

  • Традиції. Коли пороли батька, і діда, і прадіда, батьки не знають, як карати по-іншому. У момент стресу, коли дитина не слухається, спливає пам’ять поколінь, і людина діє за знайомим сценарієм.
  • Сильний стрес, коли переважає тварина початок. Наприклад, сильний біль, якщо дитина вкусив або копнув ногою так, що зірки замиготіли перед очима. Сильний страх, коли дитина мчить, регочучи, до дороги. Безсилля, коли говориш, а він не чує. В такі моменти включаються механізми, пов’язані з агресією.
  • Убогий словниковий запас, недостатнє утворення, у тому числі психологічне. У батьків не вистачає слів, доводів і знань, і в хід йдуть шльопанці по дупі.
  • Відчуття власної нікчемності. Дитина – залежне істота, і батьки часто зганяє на ньому гнів, роздратування, невдоволення, яке не може висловити свого кривдника. На дітях зриваються гноблені начальством папи, гноблені татами мами і покарані батьками старші брати і сестри.
  • Психічні відхилення. Бувають випадки, коли батьки піднімають руку не в стані стресу або гніву, а на холодну голову. Вони попереджають дітей заздалегідь, що ввечері буде покарання ременем, показово викладають його і б’ють ледве не з задоволенням. Таким людям необхідно відвідати психотерапевта, а може, і психіатра, щоб розібратися в причинах руйнівної поведінки.
  • Фізичні покарання пораждают більше проблем у відносинах між батьками і дітьми, ніж вирішують.

    Бажання вирішити проблему силою рано чи пізно з’являється у будь-якого, навіть самого люблячого батька, і це нормально. Важливо не звинувачувати себе за подібні почуття, адже вина породжує ще більших внутрішніх демонів. Але те людина і зветься розумним, що він в силах боротися з необдуманими поривами.

    Чому не можна бити дітей

    по попеНемає ніякої різниці, з психологічної точки зору, б’ють дитину по попі або по голові

    Тілесні покарання – шлях в нікуди. Насамперед, це абсолютно даремна практика, яка не має нічого спільного з вихованням. Це більше спосіб зняття стресу батьків, ніж урок для дитини.

    Тілесні покарання — шлях в нікуди.

    Причини, за якими не слід бити маленьких дітей:

  • Руйнування прихильності. Прихильність – це почуття, яке змушує слухатися батьків, цінувати їхню думку і боятися розчарування. Воно виникає при народженні і міцніє день від дня. Але знищити його можна дуже швидко. Насильством можна викликати страх, але прихильність і повагу воно безповоротно знищує.
  • Відсутність виховного моменту. В дорослому житті людина не зустрінеться з подібною реакцією: його не заб’ють на роботі за неправильно виконані обов’язки, не поб’ють за розбиту чашку або забуте обіцянку. Така стратегія нічому не вчить, окрім одного: расстроишь батьків – буде боляче.
  • Стан стресу. У цьому стані мозок відключається, і кермо бере підсвідомість, яке кричить про те, що треба рятуватися. Ніякі моралі в такі моменти не засвоюються.
  • Приниження гідності. Дитина з низькою самооцінкою дуже зручний деяким батькам, їм легко зневажати, він не перечить, не має власної думки. Але важливо пам’ятати, що потім цій людині виходити у дорослий світ, де інші люди, щасливі і успішні, будуть користуватися його слабкістю. Знищена ударами по обличчю самооцінка раптом сама не відновиться.
  • Почуття беззахисності. Дорослий – це гарант безпеки дитини, його захист, кам’яна стіна. І цей великий і сильний людина робить боляче. Бігти не до кого. Дитина один зі своєю образою і болем. Це підриває довіра до світу, від якого вже важко чекати чогось хорошого.
  • Виникнення сексуальних девіацій. Психологія описує випадки сексуальних розладів, викликані насильством тій чи іншій мірі. І навіть нешкідливі на думку батьків ляпанці по голові можуть завдати шкоди психіці і перешкодити в подальшому побудувати здорові відносини.
  • Ці причини досить вагомі для того, щоб назавжди відмовитися від практики тілесних покарань. Сучасними психологами розроблено багато стратегій виховання і впливу над підростаюче покоління, але в основі підходу лежить любов і повага до дитини і його почуттям.

    Читайте в наступній статті: чому дитина кусається