Чому перед місячними живіт надувається і зявляються болі

1357

Зміст:

  • Метеоризм як передменструальний синдром
  • Чому перед місячними роздувається живіт?
  • Що робити?
  • Харчування
  • Рекомендації по профілактиці
  • Якщо перед місячними живіт надувається, то це характеризує два можливих стани: передменструальний синдром або різні патологічні ситуації. У першому випадку симптом носить фізіологічний характер, відбувається через 1-2 доби після початку менструації. У другому випадку має місце прояв патології шлунково-кишкового тракту, органів сечостатевої системи. Якщо неприємні відчуття перед активною фазою менструального циклу виражені і не проходять навіть після завершення місячних, то рекомендується звернутися до лікаря.

    Метеоризм як передменструальний синдром

    Матковий ендометрій має пористу і рихлу структуру, що включає рясний судинний компонент. В період овуляції вистилають порожнину матки слизові оболонки стають набряклими за рахунок припливу крові, а ендометрій розпушується ще більше. Це необхідно для надійного прикріплення заплідненої яйцеклітини.

    Якщо перед місячними живіт надувається, то в більшості випадків стан пов’язаний з фізіологічними факторами

    Якщо запліднення не відбувається, то наступає менструація. Саме в овуляционный період з’являється відчуття розпирання живота, підвищене газоутворення, спазми і біль.

    Нормально, якщо у жінок посилюється апетит, постійно хочеться багато є, з’являється сонливість. Все це вказує на підготовку жінки до майбутньої вагітності.

    Передменструальний здуття проходить самостійно вже через добу після початку місячних. При довгостроково зберігається симптомі рекомендується диференціювати з проявами позаматкової вагітності, кишкових патологій, захворювань статевих шляхів і органів нижніх відділів сечовивідної системи.

    Чому перед місячними роздувається живіт?

    Причини здуття безпосередньо пов’язані з статурою, еластичністю міометрію матки, способом життя, особливостями харчування та віком жінки. Так, при розвинених м’язах живота, метеоризм як передменструальний синдром не виникає. Якщо ж жінка веде неактивний спосіб життя, не займається спортом, має зайву вагу, то збільшення живота і відчувається значно виражене. Перед місячними живіт надувається і в наступних випадках:

    • Гормональний дисбаланс. Овуляція призводить до підвищення рівня прогестерону, який відповідає за збереження вагітності. Змінена структура матки здавлює і дратує кишечник. Гормони впливають на жирові клітини, обсяг яких значно збільшується у другій фазі менструального циклу.
    • Набряклість. Накопичення рідини в тканинах — ще одна особливість жіночого організму в передменструальний період, щоб компенсувати втрати, викликані менструацією. Даний симптом провокує появу метеоризму, відчуття переповненого живота. Набряклість може поширюватися на нижні кінцівки, руки, очеревину, особа.
    • Новоутворення (міоми, поліпи, пухлини). Пухлини ендометрію порушують функціональність матки. Зростаючі новоутворення або їх значні розміри можуть впливати на перистальтику кишкового тракту.

    раздуваетЯкщо роздуває живіт і з’являється хвороблива симптоматика, то слід підібрати оптимальну медикаментозну терапію

    Метеоризм може виникати при настала вагітності, позаматкової локалізації плоду на тлі патологій урогенітальних шляхів, гінекологічних захворювань. У нормі організм жінки повертається в колишній стан відразу після першого дня менструації або по завершенню місячних.

    Важливо звернути увагу на супутні прояви: гострі болі, підвищення температури, стійке порушення стільця, домішки гною або слизу в калових масах, урині. Поява таких симптомів завжди вказує на патологічний процес.

    Що робити?

    Якщо здуває живіт тільки перед менструацією, а самопочуття жінки не страждає, то лікування не проводять. Будь-які медикаментозні препарати призначаються тільки після консультації з лікарем і з’ясування істинних причин здуття. Для полегшення самопочуття використовуються такі препарати:

    • спазмолітики для купірування спазмів кишечнику, нормалізації перистальтики;
    • ентеросорбенти (особливо якщо здуває живіт на тлі діареї);
    • вітрогінні засоби для зменшення газоутворення.

    Відповідаючи на питання, чому перед місячними здувається живіт, необхідно враховувати історію хвороби, поточний соматичний статус жінки. Якщо причини носять фізіологічний характер, не пов’язані із захворюваннями, проходять самостійно після завершення менструації, можна обмежитися лише симптоматичною терапією, профілактикою.

    Для покращення самопочуття та зниження загального впливу на організм передменструального синдрому можна спробувати деякі народні засоби. Усунути здуття допоможе кропова вода, настій насіння кмину, листя петрушки. Посилити перистальтику кишечника можливо картопляним соком, м’ятним чаєм. Відваром з ромашки і м’яти покращують психоемоційний статус жінки.

    Харчування

    Якщо перед менструацією дме живіт, рекомендується корекція раціону, виключення шкідливих продуктів та напоїв. Існує кілька основних правил, які допоможуть зменшити неприємні відчуття:

    • зниження обсягу порцій і збільшення прийомів їжі (наприклад, кожні 2-3 години по 200 мл їжі);
    • виняток бобових, капусти, броколі, кукурудзяного або перлової каші;
    • обмеження цукру, солі;
    • питво відвару з листя брусниці, ягідних морсів, компотів із сухофруктів, зеленого чаю;
    • відмова від шкідливих звичок.

    Переїдання теж є сприяючим фактором до газоутворення, здуття живота за рахунок збільшення навантаження на шлунково-кишковий тракт. Користь для загального самопочуття принесуть регулярні заняття спортом або тривалі прогулянки на повітрі, дотримання режиму сну і неспання.

    Рекомендації по профілактиці

    Здуття живота доставляє дискомфорт, погіршує загальне самопочуття жінки, надає тяжкість живота. Передменструальний синдром включає не тільки кишкові прояви, але і болючість внизу живота, зміна настрою, депресії.

    пучитЯкщо здуває живіт при менструації, то можна знизити неприємні відчуття, зменшивши навантаження травну

    Іноді в овуляцію маже коричневим, що може свідчити про швидке настання менструації. Цей симптом часто зустрічається у період вагітності. Неприємні відчуття можна знизити або повністю запобігти, якщо керуватися наступними рекомендаціями:

    • обмеження газоутворюючих продуктів, щадна дієта за тиждень до настання менструації;
    • регулярне застосування вітамінних комплексів з великим вмістом магнію, калію, вітаміну В;
    • заняття спортом, посилення м’язів стінки очеревини (живіт частіше роздуває у жінок з пухким тілом);
    • своєчасне лікування та профілактика хронічних захворювань органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сечостатевої системи.

    При здутті живота необхідно носити зручне, не тиснучу одяг. Заспокійливі чаї, рослинні препарати допоможуть розслабитися, нормалізувати психоемоційний фон. Симптоми практично не виникають у жінок з розвиненою мускулатурою, міцним пресом, тому велике значення в профілактиці стану мають фізичні навантаження і заняття спортом.

    Поява здуття на тлі менструації вважається нормальним явищем, що не вимагає лікування. Однак, при підозрі на патологічний процес вимагається додаткова діагностика. Самолікування – невиправданий ризик, особливо для молодих жінок репродуктивного віку.

    Дивіться далі: болить живіт перед місячними