Ендометріоз матки — симптоми і лікування

1268

Зміст:

  • Класифікація
  • Ступеня
  • Причини
  • Симптоми
  • Лікування
  • Хірургічне втручання
  • Вагітність при ендометріозі
  • Ендометріоз матки — досить часте захворювання, при якому тканина, що вистилає її порожнину (ендометрій), зростає за межами фізіологічної локалізації. При цьому клітини слизової оболонки продовжують функціонувати, як і раніше, зазнаючи змін протягом менструального циклу.Поширення клітин по організму нагадує метастазування, але ендометріоз не має нічого спільного з раком.Ендометріоз матки — хвороба, етіологія якої до кінця не з’ясована

    Тканина, що вистилає матку зсередини, відома як ендометрій, повинна знаходитися строго відведеному їй місці. З незрозумілих причин клітини можуть виходити за межі слизової оболонки та мігрувати в інші місця: м’язовий і зовнішній шар матки, яєчники з придатками, зв’язки, що підтримують внутрішні статеві органи. Вогнища ендометріозу можуть виявлятися на очеревині між маткою і прямою кишкою або сечовим міхуром, у стінці кишечника. У рідкісних випадках хвороба поширюється за межі черевної порожнини.

    Мігруюча тканина має залізисті клітини і строму, як в ендометрії і, проростаючи в інших органах, продовжує функціонувати в звичайному режимі — кровоточить з кожним менструальним циклом. Вогнища мають невеликі розміри (від 1 до 3 мм), які макроскопічно виглядають як темні (чорні або коричневі) освіти, оточені білими зірчастими рубцями. У молодих жінок активні осередки пофарбовані в червоний колір, але потім вони біліють і стають темними.

    Эндометриоз матки - типичная локализацияЕндометріоз матки — типова локалізація

    Кров’янисті виділення, які продукують ці осередки, не знаходячи виходу, накопичується в оточуючих тканинах. Це веде до розвитку асептичного запалення, утворення рубців і спайек. В результаті матка, яєчники та інші органи малого таза стають пов’язаними між собою, порушується рухливість внутрішніх структур. У запущених випадках репродуктивні органи і навколишні тканини деформуються, що призводить до безпліддя та інших ускладнень.

    Класифікація

    Найбільш часта форма захворювання – ендометріоз матки (92-94%), також званий аденомиозом. Він буває внутрішній і зовнішній. За типом проростання клітин аденоміоз буває:

  • Дифузним.
  • Вогнищевим (вузлових).
  • Кістозним.
  • Вогнищевий варіант хвороби представлений одним або декількома вузлами. Поодинокі великі утворення виглядають як міома матки, але відрізняються від неї відсутністю капсули і нечіткими межами поразки. У 6-8% випадків ендометріоз зустрічається за межами жіночих статевих органів (екстрагенітальний).

    Ендометріоз може поширюватися по лімфатичних і кровоносних судинах, вростати в будь-яку тканину або орган і там розвиватися. Але цей процес має доброякісну природу.

    Ступеня

    Поділ захворювання за ступенями або стадіями допомагає скласти план лікування, оцінити відповідь на одержувані медикаменти. При відсутності ефекту показана операція.

    • Перша, мінімальна — процес обмежений лише слизовою оболонкою матки, спостерігаються поодинокі ділянки.
    • Друга, легка — глибокі численні скупчення клітин, які проростають до середини товщини міометрію.
    • Третя, помірна — численні осередки, що проростають на всю товщу м’язової стінки матки аж до її серозного покриву. Можливе ураження яєчника.
    • Четверта, важка — у процес залучена не тільки матка, але і парієтальних очеревина, шийка, сечоводи, товста кишка. Виражений спайковий процес в області придатків.

    Недолік цієї класифікації — часте невідповідність ступеня ендометріозу істинної тяжкості захворювання, яка визначається не розмірами освіти, а рубцево-спайковим процесом і проростанням в навколишню тканину.

    Причини

    В даний час причини ендометріозу залишаються невідомими. Жодна теорія не здатна повністю дати відповідь. Багато факторів ризику — ретроградний струм менструальних виділень, спадковість — присутні і у абсолютно здорових жінок.

    Фахівці більше схиляються до впливу фактора спадковості. У дочки велика ймовірність виникнення ендометріозу, якщо їм хворіла мама або бабуся. Важливу роль відіграють порушення імунної системи, яка не справляється із знищенням ектопічних ендометріальних клітин, і, як наслідок, виникає гіперплазія слизової оболонки. Не виключена і аутоімунна природа захворювання.

    Але ключові причини розвитку ендометріозу, на жаль, жодна з концепцій виникнення хвороби вказати не в змозі.

    Факторами ризику розвитку хвороби є:·

    • підвищення рівня жіночих гормонів, прийом естрогенів;
    • ранній початок менструацій, рясні і тривалі місячні;
    • відсутність вагітностей та пологів.

    Симптоми

    Скарги при ендометріозі різноманітні і носять індивідуальний характер. У деяких жінок з обширним ураженням симптоми можуть бути відсутні, тоді як у інших, з мінімальними проявами захворювання, може бути маса скарг.

    Основний і ведучий симптом — це тазовий біль, часто пов’язана з менструальним періодом. Вона, ймовірно, виникає від рубців, спайок і запалення, через проростання ендометріоїдних вогнищ в нервові корінці.

    Симптоми аденоміозу можуть включати:

    • дисменорею (хворобливі менструації). Біль часто віддає у поперек;
    • дискомфорт під час сексу (диспареуния);
    • біль при сечовипусканні і дефекації. Зазвичай посилюється під час менструації;
    • надмірна кровотеча під час місячних — менометрорагія;
    • безпліддя.

    Бувають і інші симптоми. Часто ендометріоз супроводжується втомою, діареєю, запорами, здуттям живота або нудотою, особливо під час менструації.

    Ендометріоз іноді помилково приймають за інші стани, які можуть провокувати болі в області малого тазу: синдром подразненого кишечника, кісти яєчників, міому матки. Скарги залежать від локалізації патологічних розростань:

    • у товстій кишці: болі при дефекації, здуття живота, діарея або запор, ректальна кровотеча, яке буває частіше під час менструації;
    • у сечовому міхурі: дизурія (розлад сечовипускання), гематурія, біль в надлобковій області;
    • в яєчниках: формування ендометріоми — об’ємного кістозного освіти в яєчнику розмірами 2-10 см, яке може розриватися, що призводить до появи гострого болю в животі і розвитку перитоніту.

    При огляді гінеколог визначає збільшення розмірів матки, напруга в області яєчників, дугласова простору. У рідкісних випадках вогнища ендометріозу можуть бути виявлені на вульві або в піхву. Тканина часто розростається в післяопераційних рубцях.

    Эндометриоз матки требует тщательного осмотра гинекологомЕндометріоз матки вимагає ретельного огляду гінекологом

    Ендометріоз завжди супроводжується тазової болем, рясними матковими кровотечами, що призводять до анемії, і частим безпліддям.

    Лікування

    Лікування буває двох видів – хірургічне і медикаментозне. Оперативний підхід – видалення (ексцизія) або деструкція (абляція) патологічно розташованої ендометріоїдної тканини є більш ефективним.

    На початкових етапах захворювання, якщо немає показань до операції, можна почати медикаментозну терапію. Вона повинна тривати як мінімум 3 місяці. Для неї використовуються комбіновані оральні контрацептиви, прогестагени, препарати групи даназола і декапептила. Курси лікування, як правило, бувають тривалими – декілька місяців і більше.

    Радикальних ліків від хвороби немає. Існує ряд методів, що дозволяють послабити її симптоми:

    • знеболюючі засоби: парацетамол, диклофенак.
    • гормональні препарати і протизаплідні засоби для пригнічення функції яєчників це внутрішньоматкова система (ВМС), аналоги гонадотропінрелізінг гормону і комбінація перерахованих коштів.
    • операції з видалення ділянок ендометріозу або всіх органів, залучених в процес.

    Останні 30 років широко застосовуються гормональні препарати, що викликають стан «псевдобеременности» або «псевдоменопаузы» (антигонадотропин). Добре зарекомендував себе метод лікарської гіпофізектоміі (агоністи ГнРГ).

    Гормональні препарати, що пригнічують функцію яєчників:

    • безперервні оральні контрацептиви — етинілестрадіол. Застосовується тривало, 1 таблетка на добу протягом 4-6 циклів. Потім робиться перерва 4 дні.
    • прогестини — внутрішньоматкова спіраль з левоноргестрелом, медроксилпрогестерона ацетат перорально.
    • агоністи гонадотропін-рилізинг-гормону (ГнРГ) — лейпрорелин, нафарелин.
    • даназол — він часто викликає побічні ефекти.

    Можна розглянути можливість застосування інгібітора ароматази (знижує рівень естрогену) в комбінації з контрацептивами, іноді таке лікування є успішним.

    Варіантів терапії чимало, але вирішальне слово залишається за фахівцем. У більшості жінок ендометріоз знову з’являється через 6 місяців або максимум рік після припинення лікування, крім тих випадків, коли функція яєчників повністю пригнічена.

    Ні один медикаментозний препарат не усуває морфологічний субстрат ендометріозу. Він має лише опосередкований вплив на його активність. Цим і пояснюється нетривалий клінічний ефект гормональної терапії.

    Хірургічне втручання

    Найбільш адекватним методом лікування хвороби є видалення патологічних вогнищ і подальше придушення гормонами функції яєчників.

    Залежно від стадії хвороби і розташування ендометріоїдних утворень, лікарі можуть використовувати різні підходи: термодеструкцію, електрокоагуляцію, ультразвук, лазер. Всі вони є надійними методами усунення ендометріозу.

    Хирургическое лечение устраняет причину эндометриозаХірургічне лікування усуває морфологічну основу ендометріозу

    Показаннями до хірургічного лікування є:

    • наявність эндометриом (пухлиноподібних утворень);
    • значні тазові спайки;
    • непрохідність фаллопієвих труб;
    • нестерпний біль в області тазу;
    • бажання зберегти репродуктивну функцію.

    Радикальним лікуванням аденоміозу слід вважати гістеректомію — ампутацію матки. Вона проводиться в тих випадках, коли жінка не збирається більше народжувати.

    Для помірно важких стадій ендометріозу матки рекомендується проводити хірургічне видалення одиничних вузлів з максимальним збереженням репродуктивної функції

    При рецидиве нужно повторить лечение с удалением новых очагов эндометриозаПри рецидиві потрібно повторити лікування з видаленням нових вогнищ ендометріозу

    При рецидиві захворювання доцільно провести повторну операцію для усунення нових вогнищ ендометріозу.

    Вагітність при ендометріозі

    Як хвороба викликає безпліддя — поки неясно. Деякі дослідники вважають, що тканина ендометрію і спайки блокують проникнення яйцеклітини в маткові труби. Не виключено, що залізисті клітини виділяють хімічні речовини, які перешкоджають заплідненню.

    Тим не менш, вагітність при ендометріозі можлива, хоча це й непросто. Відзначають, що 30-50% жінок з такою хворобою не здатні зачати дитину. У цьому випадку може допомогти ЕКО.

    Жінкам з I/II стадією ендометріозу для настання вагітності рекомендована оперативна лапароскопія з видаленням вогнищ і супутнім поділом спайок для відновлення функції статевих органів.

    У вагітних жінок, які страждають аденомиозом, підвищений ризик викидня у II триместрі вагітності. Також велика ймовірність передчасних пологів і неправильне розташування плаценти. Репродуктивні порушення є наслідком хронічного перебігу патології.

    Однак при ендометріозі матки все ж варто спробувати протягом 6-12 місяців зачати дитину природним шляхом.

    Читайте в наступній статті: наботовы кісти шийки матки