Користь і шкода контрастного душу

1725

Зміст:

  • Користь контрастного душу
  • Контрастний душ для схуднення
  • Як правильно приймати процедуру
  • Протипоказання до процедури
  • Контрастний душ є одним з методів водолікування та загартовування. Спосіб полягає в почерговому обливання теплою і холодною водою. Лікарі рекомендують цю процедуру для зміцнення імунної системи, омолодження і схуднення. Однак не завжди різка зміна температурних режимів корисно для людини. При деяких патологіях процедура може принести шкоду.

    Користь контрастного душу

    В першу чергу, чергування гарячої і холодної води тренує терморегуляцію організму. Загартована людина при різких змінах навколишнього середовища може швидко перебудуватися, щоб підтримати потрібну температуру внутрішніх органів. Це призводить до підвищення резистентності організму до простудних захворювань.

    Контрастний душ тренує терморегуляцію організму.

    Позитивний вплив контрастного душу відзначається по відношенню до судин. Потік холодної води сприяє звуження капілярів. Гаряча струмінь води призводить до їх розширення. Таким чином, відбувається стимуляція місцевого кровотоку. Клітини тканин отримують більше кисню і швидше виводяться продукти метаболізму. Флебологи рекомендують процедуру при варикозному розширенні вен.

    Доведена користь даної процедури для шкіри. Завдяки щоденному контрастного обливання поліпшується стан сполучної тканини.

    Після регулярного застосування контрастного душу поліпшується еластичність шкіри, зникає целюліт.

    Якщо ранковий контрастний душ допомагає підбадьоритися і підтримати тонус протягом дня, то вечірня процедура сприяє розслабленню і швидкому засипанню. Чергування температурних режимів спочатку тонізує центральну нервову систему, а потім знижує її збудливість. Поліпшення кровопостачання внутрішніх органів сприятливо впливає на ендокринну, нервову, серцево-судинну систему.

    Чітко виражене позитивне дію короткочасних холодових процедур на тонус поперечно-смугастої і гладкої мускулатури. Гаряча вода, навпаки, виявляє антисептичну дію на м’язи. Процедура корисна і для суглобів, т. к. покращує місцевий кровотік і рухливість.

    Контрастний душ для схуднення

    Щоб швидше позбутися від зайвих кілограмів, рекомендують перед процедурою зробити зарядку чи пробігтися. Це розігріє м’язи. Під душем треба використовувати спеціальний масажер або скраби, які допоможуть підсилити кровотік.

    Для схуднення процедуру починають з гарячої води. Оптимальний час – 2 хвилини. За цей період кровоносні судини розширюються. Після душ перемикають на прохолодний режим. Прогревшийся організм при різкій зміні температури починає виробляти велику кількість енергії. Для досягнення результатів цикл повторюють до 5 разів. Щоб позбутися від жиру достатньо щодня застосовувати процедуру.

    Як правильно приймати процедуру

    Щоб водні процедури не викликали небажану реакцію організму, необхідно знати, як правильно приймати душ. Не можна починати загартовування при загостренні хронічних хвороб та в період гострої респіраторної інфекції. Контрастні водні процедури бажано починати в теплу пору року.

    Основні правила:

    • регулярні щоденні процедури;
    • поступове збільшення інтервалів гарячого і теплого режиму, а також самої температури;
    • час прийому – ранок та вечір за 1 або 2 години до сну.

    Как правильно приниматьЯк правильно приймати: відрегулювати теплий режим і постояти при комфортній температурі 2 хвилини.

    Техніка прийому водної процедури:

  • Відрегулювати теплий режим і постояти при комфортній температурі 2 хв.
  • Поступово збільшити температуру до 40 °C.
  • Під гарячим душем постояти 1-2 хвилини.
  • Перемкнути режим на холод до 20 °C і постояти до 20 сек.
  • Вимкнути воду і розтертися рушником.
  • Рекомендують починати з повних 2 циклів, а потім перейти на 5. Під час процедури не варто обливати голову, так як це може викликати запаморочення і головні болі. Вода не повинна бути прохолодною, так як в цьому випадку тіло просто охолоне. Захисні сили включаються тільки при мінімальній температурі.

    При варикозному розширенні вен вода не повинна бути вище 45 °C. Гаряча вода знижує тонус судинної стінки. Цикли контрасту також скорочують до 15 сек. Рекомендується регулювати напрямок струменів води по ходу вен, роблячи одночасно кругові рухи.

    Протипоказання до процедури

    Незважаючи на позитивний вплив водних процедур, існують протипоказання до різких перепадів температур. Лікарі попереджають, що при серйозних патологій судин таких, як флебіт, тромбоз, аневризма, процедура може ускладнити перебіг захворювань.

    Не можна застосовувати процедури при таких хворобах, як:

    • доброякісні та злоякісні пухлини;
    • при гіпертонії;
    • хвороби крові;
    • гострі запальні процеси;
    • гіпертермія.

    Під заборону потрапляє період менструації. Варто утриматися від контрастних процедур жінкам, що чекають дитину. При вагітності різкі коливання температур можуть негативно позначитися на плоді. Годування грудьми також є відносним протипоказанням.

    Дія температурного фактора при контрастних процедур надає найбільш виражений ефект при загартовуванні організму. Холодна і гаряча вода призводять до подразнення численних нервових закінчень сухожиль, м’язів, шкіри, судин. Через центральну нервову систему такі роздратування викликають відповідні реакції різних органів і систем, посилюючи біологічні процеси регуляції організму. Якщо дотримуватися правил проведення процедури, можна зміцнити здоров’я, омолодитися і посилити імунітет.

    Читайте далі: дитяче загартовування