Ментальна арифметика в домашніх умовах

2028

Зміст:

  • Метальная арифметика: що це таке
  • Як виглядають особливі рахунки
  • Як підготуватися до занять з ментальної арифметики в домашніх умовах батькам
  • Основи арифметики ментальної
  • Як навчитися виконувати додавання і віднімання на абакусе
  • Математика дається легко і просто далеко не всім. Однак уміння швидко рахувати корисно і для дітей, і для дорослих. Саме тому в останні роки уроки ментальної арифметики стають все більш популярними. Для отримання цих знань організовуються численні гуртки та курси.Проте навчитися швидкого рахунку в розумі можна і вдома. Ментальна арифметика в домашніх умовах може викладатися кимось із батьків або родичів. Для цих занять знадобляться деякі пристосування і старання з боку «викладача і самої дитини.Ментальна арифметика в домашніх умовах може викладатися, починаючи з 4 років.

    Метальная арифметика: що це таке

    Ментальна арифметика – створений відомим турком Шеном метод навчання швидкому рахунку в розумі. Цей спосіб базується на використанні особливих, створених у Стародавньому Китаї, рахунок, які називаються «абакус» або «соробан». Вони застосовуються лише на початку навчання, а в подальшому вважає лише представляє їх собі під час підрахунку і «пересуває намистини в умі».

    Як виглядають особливі рахунки

    Для навчання метальной арифметиці будинку необхідні особливі рахунки. Вони виглядають зовсім не так, як звичні радянські. Вони в два рази менше в ширину і на них не по 10 намистин, а по 5. Один із стовпців відокремлюється від вертикальної перегородки і в ньому тільки 1 намистина.

    Абакус мають не так, як стандартні рахунки, коли намистини розташовуються горизонтально. Ці особливі рахунки тримають вертикально і 1 відокремлена рамкою (або «небесна») намистина знаходиться вгорі, а під нею – ще 4 намистини.

    для ребенкаАбакус буде цікавий для дитини, і він швидко освоїть.

    Придбати абакус або соробан можна в інтернет-магазинах або відділах з канцелярськими товарами. Якщо такої можливості немає, то їх можна виготовити і самостійно – зі старих звичайних рахунок. Цей предмет слід розібрати і залишити тільки по 5 намистин в кожному ряду. Вертикальної додатковою перегородкою слід відокремити одну намистину. При бажанні, щоб рахунки були більше схожі на традиційний абакус, можна укоротити і спиці, на яких розташовуються намистини.

    Якщо немає і старих рахунок, то пристосування можна замінити онлайн-тренажерами, які просто знайти в Google Play.

    Як підготуватися до занять з ментальної арифметики в домашніх умовах батькам

    Перед тим як починати вчити дитину, слід подбати про те, щоб заняття були зрозумілими і цікавими. Для їх організації необхідно:

    • пройти ази ментальної арифметики і закріпити свої знання за допомогою самовчителя;
    • обладнати місце для занять: в ньому повинні бути рахунки і яскраві цікаві для дитини навчальні посібники;
    • скласти програму з вивчення рахунки на пару місяців;
    • зробити добірку відеоуроків, показати дитині рахунки і разом з ним переглянути підібрані відео;
    • навчити дитину правильно відкладати намистини за допомогою вказівного і великого пальця;
    • завести зошит з зарисованными методами викладення цифрових комбінацій на абакусе;
    • усі уроки ментальної арифметики повинні проводитися регулярно, без поспіху і лайки, їх тривалість має становити не більше 30 хвилин;
    • після того як дитина освоїв ази, можна перейти до складання спочатку однозначних, а потім і двох — і трицифрових чисел;
    • після того як матеріал на додавання повністю засвоєний і закріплений, можна перейти до вирахуванню;
    • після закріплення і повторення всього пройденого матеріалу на плюси і мінуси можна приступати до множенню і діленню, якщо вік дозволяє пояснювати дитині ці арифметичні дії;
    • почати пробувати ментальний рахунок (без абакуса), представляючи рахунок лише в розумі та працюючи на пальцях;
    • постійно закріплювати освоєну методику візуалізації.

    Приблизно так буде виглядати уроки метальной арифметики. Вони можуть доповнюватися відеоматеріалами, а приклади можна трансформувати в цікаві для дитини завдання. Адже в ігровій формі матеріал засвоюється набагато краще і швидше.

    Основи арифметики ментальної

    Навчання має початися з освоєння відкладання цифр на абакусе. Дитині потрібно пояснити, що:

    • верхня одна окрема намистина означає число, кратне 5, в першому ряду це цифра 5, у другому – 50, в третьому – 500 і т. д.;• починаючи з крайнього стовпчика, праворуч розташовані одиниці, на ньому можна скласти цифри від 1 до 9;

    • наступний стовпчик представляє десятки від 10 до 90, а наступні – сотні, тисячі і т. д.

    Тепер вчимо дитину, як складати цифру. Наприклад, відклавши одну відокремлену вгорі намистину на крайньому правому стовпці, ми зображуємо цифру 5. Якщо до неї приставити дві намистини знизу – отримаємо 7, 3 – 8. Далі цифри складаються за аналогією.

    уроки ментальной арифметикиУроки ментальної арифметики повинні поступово ускладнюватися.

    Після того як дитина добре освоїв складання однозначних чисел, можна перейти до двозначних. Наприклад, навчимо учня набирати число 63. Згадуємо, що другий стовпець праворуч – десятки. Відкладаємо на ньому верхню намистину, що означає 50. Піднімаємо до неї одну намистину знизу – у результаті вийде 60. Повертаємося до першого стовпця і відкладаємо на ній 3 одиниці. Набрана на абакусе комбінація буде означати цифру 63.

    Крім навчання відкладанню цифр на абакусе, слід навчити учня читати цифри на рахунках.

    Для цього можна користуватися не рахунками, а намальованими картками з графічним зображенням числа і відповідними його значенням відкладеними на рахунках намистинами. Наприклад, пишемо число 14 і малюємо поруч одну відкладену на абакусе намистину у другому стовпці десятків і 4 намистини в першому стовпці одиниць.

    Після освоєння двозначних цифр учневі можна починати пояснювати і як складаються трьох — і чотиризначні числа. Адже для цього всього лише необхідно засвоїти, що третій стовпчик праворуч – це сотні, а четвертий – десятки тисяч. Головне, щоб перед початком цієї частини навчання для дитини вже були відомі ці цифри.

    Як навчитися виконувати додавання і віднімання на абакусе

    Після освоєння відкладання чисел можна приступати до найпростіших математичних дій. Відгуки батьків показують, що частіше ці вправи засвоюються легко.Для початку слід навчити дитину складати числа. Розглянемо цю дію на прикладі найпростішого прикладу – 14 + 24:

    • відкладаємо перше число 14 – десятки однієї намистиною, одиниці чотирма намистинами;
    • продовжуємо відкладати друге число 24 – до однієї бусини додамо 2, а до 4 бусинам ще 4;
    • читаємо число – три десятка і 8 одиниць, це число 38.

    Пізніше можна складати більш великі числа, коли у сумі виходять цифри понад 100. Для цього дитині потрібно пояснити, як відкладати сотні. Наприклад, 60 + 50. Якщо при додаванні десятків 6 і 5 вийшло 11, то на третьої спиці абакуса відкладаємо 1 з чотирьох намистину. На спиці з десятками – 1 намистину. У підсумку вийшло 110.

    Після освоєння додавання можна приступити до вирахуванню. Дитина повинна запам’ятати, що приклади на дію мінус слід починати вирішувати з сотень або десятків. Наприклад, 34 – 12:

    • відкладаємо цифру 34 – три намистини на другий спиці і 4 намистини на першій;
    • віднімаємо від набраного кількості 12 – одну намистину прибираємо вниз на другий спиці і 2 намистини знімаємо на першій;
    • читаємо отримане число – 22.

    Освоюючи дії з плюсом і мінусом, учневі слід пропонувати почати освоювати і ментальне уявлення. Він може представляти математичне дії як карту в розумі. Ментальна арифметика в домашніх умовах припускає не тільки освоєння рахунку на абакусе. Всі ці пересування намистин на рахунках необхідно представляти в розумі і тоді будь приклад буде по плечу.

    Ментальна арифметика затребувана і зараз, незважаючи на засилля гаджетів, в яких присутній і калькулятор. Вміння рахувати в умі – важливий навик для всіх дітей і без нього не обійтися не тільки в школі, але і життя. Для проведення уроків вдома досить купити рахунки і скористатися посібниками з вправами і наочними картинками.

    Кожен батько зможе допомогти своїй дитині не тільки навчитися рахувати на абакусе, але і виконувати подібні дії в розумі. При цьому учень буде представляти уявні рахунки і пересування намистин на них. В результаті він отримає рішення прикладу на додавання і віднімання. А пізніше зможе освоїти і більш складні дії – множення або ділення.

    Читайте в наступній статті: як швидко навчити дитину рахувати