На який день приходить молоко після пологів

1682

Зміст:

  • На який день після пологів приходить молоко
  • Етапи лактації
  • Що робити, якщо молоко не приходить
  • Що робити при застоях молока
  • Грудне вигодовування – один з найважливіших аспектів материнства: материнське молоко не тільки є ідеальною їжею для немовляти, але і допомагає зміцнити його імунітет. Тому цілком природно, що майбутні мами намагаються з’ясувати якомога більше про грудному вигодовуванні і дізнатися, коли приходить молоко після пологів.

    На який день після пологів приходить молоко

    Вироблення грудного молока – не одномоментний процес, і не варто чекати, що безпосередньо після народження малюка вас чекають «молочні ріки». Після того, як плацента відшаровується від стінок матки, в організмі народила жінки різко змінюється співвідношення гормонів, збільшується вироблення пролактину – гормону, що відповідає за функцію молочних залоз.

    Коли приходить молоко після пологів, залежить від особливостей організму жінки

    Дослідження показують, що стимулювати лактацію допомагає раннє прикладання до грудей, і чим раніше відбудеться перша спроба годування, тим краще. В ідеалі це повинно відбутися вже у пологовій залі: загальносвітовою практикою стає прикладання немовляти відразу після перерізання пуповини. Навіть якщо немовля не може захопити сосок, йому слід трохи допомогти. Досить однієї-двох крапель молозива (попередник молока), щоб запустити природний процес.

    Необхідно пам’ятати, що лактація – процес індивідуальний, і молоко може з’явитися як на наступну добу, так і через 5-7 днів після пологів.

    Зазвичай в перший день після пологів груди залишається м’якою, а в наступні дні збільшується в об’ємі, твердне, стає важкою – це і є ознаки приходу молока. Терміни можуть залежати і від індивідуальних особливостей організму, і від обставин народження: як правило, після природних пологів молоко виробляється швидше, ніж після кесаревого розтину.

    Етапи лактації

    Склад грудного молока безперервно змінюється протягом всього терміну годування, постійно підлаштовуючись під потреби дитини. Умовно можна виділити три етапи його «дозрівання»:

    • Молозиво – попередник молока, у деяких жінок з’являється ще до моменту пологів, в інших – на 1-2 день після. Молозиво представляє собою напівпрозору рідину жовтуватого відтінку, багату білком – в ньому близько 7%, в той час як у справжньому всього 4%, а от вміст жиру в ньому мінімальна. Молозиво допомагає «налаштувати» шлунково-кишковий тракт малюка, сприяє очищенню його від меконію – первородного стільця.
    • Перехідне молоко – приходить на зміну молозива. Зазвичай це відбувається на 3-5 день після пологів. Кількості жиру в ньому більше, ніж у молозиві, воно непрозоре, біло-жовтуватого відтінку. Прихід перехідного молока супроводжується збільшенням обсягів молочних залоз і підвищенням температури тіла.
    • Зріле молоко – прибуває до кінця 2-3 тижня. У ньому стабілізується відсоток білка і жиру, а вироблення при постійним прикладанні до грудей стає регулярною.

    Щоб процес лактації нормалізувався, дуже важливо особливо в перші тижні прикладати малюка до грудей на першу вимогу. Тривалість перших годувань буде невеликий, всього 5-8 хвилин, але не варто хвилюватися – немовляти в перші дні життя достатньо кількох крапель. Такий режим дозволяє грудей «підлаштуватися» під апетит малюка, і молоко буде вироблятися в потрібному обсязі.

    Що робити, якщо молоко не приходить

    На вироблення грудного молока впливають багато чинників, і трапляється так, що в перші дні після пологів у жінки груди залишається порожньою. На жаль, в окремих випадках молоко може не з’явитися зовсім – вплинути на це може і генетична схильність, і індивідуальні особливості організму матері. Але не варто впадати в паніку: на частку подібних випадків випадає не більше 2%.

    у первородящихПроцес становлення лактації у первородящих проходить трохи довше

    Затримати процес може і оперативне розродження: під час кесаревого розтину природний хід пологів порушується, дитина проходить через родові шляхи, а процес відшаровування плаценти часто штучно стимулюється. Відповідно, мозок не отримує потрібних сигналів для вироблення пролактину, і процес лактації відкладається.

    Вплинути на цей процес може і стрес: відзначається, що у повторнородящих процес вироблення молока починається швидше. У тих же, хто проходить цей складний шлях вперше, рівень тривоги і стресу може загальмувати вироблення молока.

    Щоб нормалізувати лактацію, молодій мамі необхідно перш за все заспокоїтися, не думати про те, через скільки труднощів доведеться пройти. Слідуйте простим правилам грудного вигодовування:

    • Перебуваєте з дитиною якомога більше, частіше беріть на руки. Контакт «шкіра до шкіри» дуже важливий як для малюка, так і для мами. Немовля відчуває запах матері, відчуває її дотику і заспокоюється, краще засинає, в цей же час організм матері починає виробляти необхідні гормони.
    • У перші тижні прикладайте малюка до грудей якомога частіше, хай і ненадовго, щоб він навчився правильно захоплювати сосок. Стимуляція сосків також відіграє велику роль у нормалізації процесу: щоб швидше прийшло молоко, деякі фахівці з грудного вигодовування рекомендують масажувати груди жорстким рушником.
    • Нормальна вироблення молока неможлива без повноцінного харчування і нормального водного балансу в організмі матері. Пийте більше теплої рідини – води, чаю, компоту.
    • Не докармливайте малюка сумішшю і попросіть не робити цього персонал педіатричного відділення. Звикнувши до соски, з якої суміш добути набагато легше, ніж з маминих грудей, малюк вже не захоче «працювати» і буде відмовлятися від природного вигодовування.

    Під час годування намагайтеся прийняти комфортну позу, розслабитися і заспокоїтися – позитивний настрій в цей момент особливо необхідний.

    Що робити при застоях молока

    Для новоспеченої мами проблемою може стати не тільки відсутність молока, але і надто різкий його приплив. Груди різко збільшується, кам’яніє, стає жорсткою і гарячої на дотик, але при спробах годування або зціджування з неї з’являються в кращому випадку кілька крапель.

    Ця ситуація може представляти небезпеку: застій молока може викликати мастит – запальний процес у молочній залозі, який, у свою чергу, може стати причиною повного припинення лактації.

    у первородящихУ первісток молоко може прийти трохи пізніше, ніж у повторнородящих

    У цьому випадку молодим мамам не варто шукати в інтернеті способи, як розім’яти груди, або прислухатися до «більш досвідченим» сусідок по палаті. Перше, що слід зробити, — повідомити про свою проблему лікаря. І масаж грудей, та інші медичні процедури необхідно проводити під контролем медичного персоналу, інакше можна завдати непоправної шкоди своєму здоров’ю.

    Краща профілактика застоїв молока – постійне прикладання дитини до грудей. Якщо такої можливості немає, доведеться навчитися мистецтву зціджування – вручну або за допомогою спеціального молоковідсмоктувача.

    Процес становлення лактації не завжди проходить легко і безболісно, особливо у первородящих.

    Не варто здаватися при перших невдачах і думати тільки про те, коли приходить молоко після пологів. Якщо ви запасетеся терпінням і подолаєте труднощі початкового етапу, ви зможете забезпечити свою дитину ідеальною їжею, повноцінної заміни якої просто не існує, і допоможете сформуватися його імунній системі.

    Приємним бонусом для вас стане швидке повернення в форму: згідно з дослідженнями, жінки, що годують легше скидають набрані під час вагітності кілограми.

    Також цікаво почитати: як робити зціджування грудного молока