Порада від Людмили Петрановской: міняйте свою дійсність по трохи

838

Мами не люблять говорити на тему емоційного вигоряння, і їх можна зрозуміти. Адже це означає, що сили вичерпалися, а бажання радіти новому дню разом з дитиною пропало. Залишилися нерви в стані туго натягнутої струни…

Читайте також:Порада дня: навчіться вчасно розпізнавати «маячки» емоційного вигорання

І ось що відбувається, коли настає пік емоційного вигорання. Про це розповідає відомий психолог Людмила Петрановська.

Уявімо ситуацію, йде мама з двома дітьми — дівчинкою років п’яти і хлопчиком років трьох. Хлопчик вередує, не хоче одягати куртку. Мама все-таки її надягає на нього, і він — в риданнях, а їй треба швидше йти. Він іде за нею і кричить: «Мама! Мама! Мама!».

Йому погано емоційно, йому потрібно, щоб мама йому щось сказала, обняла, але вона в такому стані, що у неї немає ресурсів, щоб на це відреагувати. Тому вона його тягне далі, починає на нього злитися. Далі вона починає йому говорити: «Більше ніколи тебе з собою не візьму!»

Вгадайте, що відбувається з гучністю його рева.

Зрозуміло, до чого може далі дійти. Далі захочеться його відлупцювати, відсторонити і не розмовляти з ним цілий день, і так далі…

Сумно, чи не так? Людмила Петрановська зазначає, що феномен емоційного вигоряння зустрічається в батьків у самих пересічних життєвих ситуаціях: народження немовляти або дорослішання підлітка, коли дитина хворіє або у нього труднощі в школі, коли народжується ще одна дитина з маленькою різницею у віці зі старшим.

Психолог зазначає важливий момент: якщо все це батькам під силу, то вони відчувають себе нормально. Але коли подій занадто багато, а батьківський резервуар не заповнюється, то виходить, що їм нема чого віддавати дитині.

Чим раніше батьки помічають дисбаланс, тим раніше можна зробити якісь дії, — переконана Людмила Петрановська.

Читайте також:Перевірені поради: як впоратися з емоційним вигорянням мами

Експерт наводить перелік того, що допоможе уникнути емоційного вигорання:

Відпочинок і спілкування «по горизонталі» – подружжя один з одним, з друзями, з колегами.

Хобі, якесь заняття, яке ваш мозок розцінює як енергію, тобто те, від чого ви отримуєте задоволення.

Якісний сон. Нічого страшного, якщо ви недоспали одну-дві ночі. Але на хронічний недосип протягом тижнів і місяців наш організм не розрахований.

Не терпіть, стиснувши зуби, а потихеньку міняйте свою дійсність. Причому не один раз, наприклад, виїхати раз на рік на море без дітей, а кожен день – по трохи.

Не женіться за досконалістю. Якщо у вас вдома є маленькі діти, значить, у вас, швидше за все, не буде ідеального порядку. Може бути, простіше з цим змиритися, ніж постійно бігати по квартирі, намагаючись розіпхати шкарпетки по кутах?

Витратити звільнилося час на сон, прогулянки, фізичну активність, нормальну їжу – все це дуже важливо. Виснаження нервової системи часто пов’язано з нестачею магнію і вітамінів групи В. Іноді має сенс відвідати невролога.

Важливо також зрозуміти, де основні «проколи», через які витікає ваша енергія. Можливо, в сім’ї є застарілий конфлікт? Або вас щось сильно дратує изо дня в день? У таких випадках можете сміливо звертатися до психолога.

Підводячи підсумок цієї актуальної для багатьох теми, відзначимо, що в один день вирішити проблему емоційного вигорання не можна. Тому застосовуйте рада Людмили Петрановской – робіть це кожен день потроху.

А вам знайоме відчуття емоційного вигоряння? Як ви виходите з цієї ситуації?

Всі фото: Depositphotos