Порада дня: щоб дитина росла самостійним, не говорите одне слово шкідливий

585

«Всі вже гуляють, а ти вовтузишся, шнурки не можеш зав’язати», «Не проливай суп, коли їси. Тримай ложку правильно», «Налий собі сік. Аааааа, знову все на підлозі!» – таких прикладів безліч. Вони про різне, але тема завжди одна: матері дорікають дітвору у відсутності самостійності.

Читайте також:Порада дня: використовуйте ритуали, які допоможуть дитині засинати самостійно

Як дитина може стати самостійним, якщо його цьому не вчать? Дитині цікаво все, він готовий вивчати. Але прагнення буквально перуть матусі, які кажуть: «Я САМА зроблю». Психолог Марина Бабуріна впевнена в тому, що діти стають самостійними не раніше, ніж мами задушать в собі перфекціонізм.

Саме перфекціонізм мами не дає дітям стати на свої ноги: одягнеться неправильно, стать не домиє, їжу не доїсть, ще й одяг вимажеться, іграшки складе не правильно, продукти купить не ті, – пояснює фахівець. – Є ще один момент, який відбиває всяке бажання дитини стати самостійним. Мама впевнена, що її дитина ще занадто маленький для….того щоб, наприклад, у 8 років купити хліб у магазині в дворі. Хоча син сусідки вже з 6 років все робить з легкістю. Давайте чесно — це не про турботу про дитину, це про турботу про себе-я не хочу себе напружувати заворушеннями про дитину, про її безпеку, про те, що він купить не те і не там.

Як бути? Рішення є!

Коли ви готові до помилок дитини, не критикуєте його, не лаєте, даєте можливість спробувати і досліджувати-дитина бере все в свої руки. А якщо мама завжди САМА, то і дитина не навчиться самостійності.

Читайте також:Порада дня: для розвитку дитини іноді корисно бути… «ледачою» мамою

Матусі в Мережі поділилися своїм досвідом виховання у дітей самостійності і поцікавилися: чи правильно вони роблять? Наприклад:

Я грубо нічого не поправляю, а все так ненароком, там подтерла, там склала.

Психолог Марина Бабуріна похвалила матусю:

Поправляти після… можна і потрібно. Головне давати дитині творити і досліджувати самостійно. А потім, коли дитина переключився, пішов із зони самостійності, можна поправити! Це вже не так важливо. Головне в самому процесі не влазити! Ви робите все правильно!

Можу з повною впевненістю сказати, що у мене самостійні дочки. Проявила терпіння і до себе і до дітей. Старшій зараз 5 років, – поділилася досвідом інша мати.

На цей коментар користувачки Мережі психолог підкреслила важливу особливість привчання дітей до самостійності:

Це неймовірно важко для кожної мами. Робота у нас така мамская-прагнути до ідеалу! А в питанні виховання дітей потрібно точно відкласти цю противну идеалистку всередині нас!

Підводячи підсумок виховання самостійності у дитини, відзначимо: заохочуйте його, мотивуйте, не одергивайте, якщо щось не виходить. І малюк обов’язково порадує своїми успіхами. Головне – терпіння і відсутність фрази «Давай я сама зроблю» у спілкуванні з дитиною.

А ви розвиваєте в дитини самостійність? Поділіться своїм досвідом.

Всі фото: Depositphotos