У чому полягає психологічна підготовка до пологів

655

Зміст:

  • Підготовка вагітної до появи малюка: три рівня
  • Корисні поради: як налаштуватися на пологи
  • Психологічна підготовка до пологів не менш важлива, ніж фізична. Необхідно контролювати емоційний стан, зберігати позитивний настрій і вірити в те, що родовий процес буде сприятливим.Психологічна підготовка до пологів допоможе їй пережити фізичні випробування.

    Підготовка вагітної до появи малюка: три рівня

    Фахівці в області психології поділяють майбутніх мам на три умовні категорії:

  • З низьким рівнем підготовленості до материнства. Подібні жінки недовірливі і нервозні, вони постійно відчувають страх, чекають від родового процесу лише болю та страждань. Така поведінка здатне перерости в агресію до дитини і його батька, бажання народити якомога швидше, відмова від дотримання лікарських рекомендацій. Все це збільшує небезпеку виникнення складнощів при родової діяльності і подальшої депресії.
  • З середнім рівнем підготовки. Жінки обізнані про те, як відбуваються пологи, вивчають додаткову літературу, слідують рекомендаціям гінекологів і акушерів. Але їх все одно мучать сумніви і страхи.
  • З високим рівнем. У таких дам відношення до пологової діяльності, як до урочистої події, яке довго чекали, або як до роботи з серйозним і важливим результатом. Вони підтримують себе у формі, часто звертаються за порадою до лікаря, вивчають всю інформацію, яку потрібно знати, і вміють виділяти головне.
  • Вагітні з третьої групи повністю присвячують себе підготовці до народження дитини, постійно контактують з медперсоналом. Зазвичай у них родовий процес проходить гладко і без проблем.

    Корисні поради: як налаштуватися на пологи

    Розвиток почуття впевненості у майбутньої мами повинно відбуватися поступово, з моменту зачаття. Вагітній варто:

    • прийняти всі зміни, які відбуваються в організмі. Найбільше жінок турбує набір ваги. При регулярних тренуваннях фігуру можна буде повернути до колишніх форм за нетривалий час;
    • виконувати все, що рекомендує лікар. Дотримуватися режиму дня, збалансувати раціон, ходити на тренування для вагітних;
    • мислити позитивно. Відвідувати нові місця, завести цікаве хобі, а всі неприємні і важкі обов’язки делегувати родичам;
    • ходити на курси підготовки до родової діяльності в жіночій консультації або в пологовому будинку, щоб навчитися правильно дихати і розслаблятися.

    Необхідно вивчити і зрозуміти фізіологічний процес виношування і пологів. Не знаючи, що відбувається з організмом, неможливо керувати ним. Допоможуть спеціалізовані книги та сайти. Однак психопрофілактична підготовка передбачає, що потрібно фільтрувати інформацію, що надходить. Не спілкуйтеся з сусідками і подружками, які люблять розповідати про жахи родового процесу.

    Страх перед пологами цілком природний. Але при правильній підготовці тривогу можна звести нанівець, і очікування спадкоємця буде пофарбовано у приємні, а не негативні тони.

    Читайте також: поради, як підготуватися до вагітності