Чи можна займатися спортом під час вагітності

739

Зміст:

  • Чи можна займатися спортом під час вагітності
  • Спорт під час вагітності: загальні рекомендації
  • Спорт на ранніх термінах вагітності
  • Другий триместр вагітності
  • Третій триместр вагітності
  • Якщо ви раніше не займалися спортом: поради початківцям
  • Протипоказання до занять спортом: думка лікарів
  • Спорт під час вагітності корисний і для жінки, і для дитини, але за умови, що тренування побудовані грамотно і з урахуванням всіх змін, які відбуваються в організмі під час виношування малюка. Розглянемо, яким спортом можна захоплюватися, як часто повинні проходити тренування і яких необхідно дотримуватися рекомендацій.

    Чи можна займатися спортом під час вагітності

    Спорт покращує стан здоров’я жінки і сприяє більш легкому протіканню вагітності. Бажано, щоб жінка вела активний спосіб життя.

    Спорт під час вагітності дозволено

    Користь спорту під час виношування дитини:

    • Зниження ризику гестозу в останньому триместрі. Це досить поширене і неприємне ускладнення, тому розумно подбати про його запобігання заздалегідь.
    • Полегшення процесу пологів. Як показує практика, жінки, що займаються фізичною активністю, народжують приблизно на 30% швидше.
    • Зниження ризику прояви гіпоксії та уповільнення серцебиття у дитини. Особливо це відноситься до недоношеним дітям.
    • Профілактика набору зайвої ваги. Це сприяє запобіганню багатьох захворювань, а також полегшує навантаження на опорно-руховий апарат.

    Однак не варто відразу ж після настання вагітності старанно займатися тренуваннями. Важливо враховувати ряд правил і рекомендацій, щоб не нашкодити собі і дитині.

    Спорт під час вагітності: загальні рекомендації

    На будь-якому терміні вагітності перед включенням в образ життя спортивних тренувань прийміть до уваги деякі правила. Коли організм готується до пологів, розм’якшуються кістки і зв’язки, тому не варто занадто активно робити вправи на розтяжку – це може призвести до ускладнень. Легка розтяжка не завадить ніколи, але вона повинна бути направлена тільки на розслаблення м’язів.

    Під час тренувань стає жарко – цього допускати не можна, оскільки це сприяє порушенню кровопостачання дитини. Тренуйтеся тільки в прохолодній кімнаті, але без протягів. Також важливо правильно підібрати спортивну форму: тканина повинна бути повітропроникною. Під час занять пийте достатню кількість води.

    Існують протипоказання до спорту під час вагітності, до яких відносяться анемія, ризик викидня, кровотечі, дискомфорт і біль в області живота.

    Якщо зазвичай лікарі радять регулювати тривалість та інтенсивність тренувань, виходячи зі свого самопочуття, то під час вагітності цього робити не можна. Іноді вагітність «заглушає» деякі симптоми захворювань, при яких тренуватися не можна. Тому потрібно спочатку пройти повний огляд у лікарні, а потім, з дозволу лікаря, включати спорт в свій розпорядок дня.

    Пам’ятайте, що дитина важливіша тренувань. Не варто займатися в небезпечних або дискомфортних умовах: в дуже холодному місці, під час епідемій захворювань. При вагітності імунна система працює гірше звичайного, до того ж, значно скорочується перелік препаратів, якими можна лікуватися.

    Вибирайте тільки безпечні види спорту. Верхову їзду, баскетбол, ковзани та лижі, сноуборд бажано відкласти на потім. Щоб не сумніватися в правильності свого вибору, знайдіть хорошого лікаря, який зможе вам пояснити, який спорт і чому краще вибрати. І пам’ятайте, що знаючий фахівець не буде «на всяк випадок» забороняти вам займатися. Він проведе ряд досліджень, після чого пояснить, які тренування вам краще вибрати і з якою періодичністю займатися.

    Спорт на ранніх термінах вагітності

    В перший триместр вагітності краще віддати перевагу спокійним тренувань, спрямованих на постановку правильного дихання, зняття мимовільного напруги організму і розслаблення м’язів. Це пов’язано із змінами в процесі обміну речовин і збільшенням потреби в надходженні кисню. Одночасно присутня загроза викидня, а серцево-судинна система дуже збудлива, тому інтенсивні тренування на цьому терміні заборонені.

    Організм матері звикає до вагітності, і плід тільки формується, а активні види спорту можуть порушити природні процеси, що відбуваються внаслідок настання вагітності.

    Другий триместр вагітності

    У другому триместрі вже можна переходити до більш активних занять, що пов’язано з такими моментами:

    • Необхідно забезпечити якісне кровопостачання організму дитини;
    • Важливо зміцнити м’язи преса і підвищити еластичність зв’язок тазу, щоб підготувати організм до пологів;
    • Необхідно зміцнити довгі м’язи спини, щоб підготувати тіло до надмірної навантаженні, пов’язаної з ростом і набором ваги дитини.

    Однак важливо взяти до уваги, що в цей період може спостерігатися розширення вен, тому важливо займатися тільки під наглядом досвідченого інструктора і виконувати не більше 30% всіх гімнастичних вправ.

    Третій триместр вагітності

    На останньому етапі вагітності також потрібно з обережністю вибирати вид навантажень:

    • Необхідно виробляти правильну техніку дихання під час ходьби, оскільки дихати стає важко із-за підвищеного навантаження на організм.
    • Часто виникають венозні застої, тому потрібно підбирати вправи, які перешкоджають їх появи.
    • Дитина росте і продовжує набирати вагу, тому необхідно продовжувати зміцнювати довгі м’язи спини.
    • Оскільки жінка обмежена в рухах, потрібно підбирати вправи, які не завдають їй незручностей.

    Бажано робити вправи з опорою на що-небудь: стіну, стілець або ліжко.

    можно ли заниматьсяМожна займатися активними тренуваннями — підкаже лікар

    Щоб не завдати шкоди власному організму і організму дитини, необхідно займатися під наглядом інструктора, який спеціалізується на тренуваннях вагітних: він напевно знає, як правильно займатися і яких помилок варто уникати.

    Якщо ви раніше не займалися спортом: поради початківцям

    Якщо ви раніше ніколи не тренувалися, то при вагітності можна починати тренування – при правильному підході це не позначиться негативно на організмі. Важливо пам’ятати, що ваша мета – не поліпшити зовнішній вигляд і зберегти форму, а зміцнити організм, підготувавши його до тривалого виношування дитини і майбутніх пологів. Якщо ви ніколи не тренувалися, дотримуйтесь правил:

    • тренуйтеся тричі на тиждень по 30 хв.;
    • починайте з легких видів: ходьби, легкого бігу, плавання;
    • робіть розминку, щоб м’язи не отримали сильний стрес;
    • слідкуйте за станом пульсу – він не повинен зашкалювати.

    І, звичайно, не забувайте про регулярні огляди у лікаря, вони допоможуть знизити ризик можливих ускладнень.

    Протипоказання до занять спортом: думка лікарів

    До занять спортом під час вагітності існують і протипоказання:

    • захворювання серцево-судинної системи у гострих стадіях;
    • туберкульоз та його ускладнення;
    • загострення хронічних захворювань;
    • проблеми з видільною системою;
    • будь-які складнощі у протіканні вагітності.

    І пам’ятайте, що регулярні спостереження і консультації у лікаря – обов’язкові, особливо якщо ви займаєтеся самостійно, без нагляду інструктора. Це допоможе уникнути будь-яких неприємних наслідків.

    Читайте в наступній статті: фурацилін при вагітності