Що робити батькам, якщо дитина не хоче йти в садок

424

Зміст:

  • Чому малюк не бажає відвідувати дитячий садок
  • Поради психолога
  • Що робити, якщо розставання з батьками справжня трагедія
  • Деякі діти швидко адаптуються і з радістю відвідують дитячий сад. Але складно доводиться батькам, чия дитина не хоче йти в садок. З небажанням малюка можна впоратися, тільки розібравшись в причинах такої поведінки і скориставшись рекомендаціями досвідчених психологів.

    Чому малюк не бажає відвідувати дитячий садок

    Батькам може здатися, що їх дитина вередує, але за небажанням відвідувати садок можуть ховатися цілком об’єктивні причини. Наприклад, малюк відстає від своїх однолітків у навичках, уміннях, і це його засмучує. У той час як інші дітки вже самостійно одягаються, прибирають за собою іграшки, їдять – він чекає допомоги мами чи тата, яких немає поруч в дитячому саду. А винні в цьому батьки не привчили дитину до самостійності.

    Дитина не хоче йти в садок з-за грубих вихователів, несмачною їжі, дефіцит спілкування з батьками

    Інші причини:

    • Няні і вихователі грубо звертаються з дітьми. Велика кількість дітей в групах та низькі зарплати дратують працівників дитячого садка. Деякі з них переносять свій поганий настрій і невдоволення життям на дітей. Звиклий до ласки і турботи з боку батьків малюк не бажає йти туди, де на нього кричать або навіть ображають.
    • Дитині не вистачає батьківської уваги. В силу обставин деякі батьки не знаходять сил і часу, щоб проводити кожен вечір зі своїм малюком. Обділений батьківською увагою дитина не хоче розлучатися з мамою і татом, плаче, влаштовує щоранку істерики при зборах в дитячий сад.
    • Дитині не подобається їжа в дитячому саду. Найчастіше няні і вихователі в садочку змушують дітей є. Звиклий до іншого раціону малюк може відмовлятися від несмачною для нього їжі, проте йому доводиться давитися ненависної кашею аж до блювоти.

    Рано чи пізно декретна відпустка закінчується і настає час відводити малюка в дитячий садок. Щоб це не було стресом для дитини, мамі треба на перших порах залишатися в саду разом з ним. Вже через тиждень вона може залишати малюка в садку самого.

    Однак для деяких дітей розставання з мамою стає справжньою трагедією, і вони починають плакати тільки при згадці дитячого садка. У цих випадках може знадобитися допомога психолога.

    Поради психолога

    Щоб процес адаптації пройшов швидко, потрібно виключити всі приводи для занепокоєння малюка при поході в дитячий садок:

    • Відмовитися від зборів в поспіху. Часто батьки збирають дітей в садок, як солдат на польові збори, не даючи їм можливості спокійно прокинутися, схаменутися і зрозуміти, що взагалі відбувається. Чуючи щоранку: «Швидше їж!», «Не дивися мультики!», «Ми запізнюємося!», «Що ти там копаешься!», «У нас зовсім немає часу!» — дитина відчуває стрес і пов’язує його з майбутнім походом в дитячий садок.
    • Відмовитися від хвилюючих прощань. Часто самі батьки хвилюються, прощаючись з дитиною в дитячому саду. Дітям повністю передається тривожний настрій батьків, і вони починають вередувати.
    • Відмовитися від брехні для усипляння пильності малюка. Почувши від улюбленої мами: «Почекай мене тут, я скоро прийду» — дитина весь день буде чекати її і турбуватися, чому вона затримується. Краще чесно сказати малюкові, що йому доведеться залишитися садку до вечора.

    У більшості випадків, адаптація до дитячого саду займає від 2 тижнів до місяця.

    Що робити, якщо розставання з батьками справжня трагедія

    Якщо, незважаючи на всі хитрощі, при розставанні з мамою у малюка кожен раз трапляється істерика, можна спробувати перекласти обов’язок відводити дитину в садок на бабусю, дідуся, старшу сестру, тітку, дядька. Не відчуваючи сильної прихильності до проводжаючому, дитина спокійніше буде сприймати розставання.

    Застосувавши вищевказані поради і рекомендації, батьки зможуть швидше привчити малюка до садка, скоротять процес його адаптації.

    Також цікаво почитати: адаптація дитини до дитячого саду