Що робити, якщо лущиться шкіра на обличчі

894

Зміст:

  • Поява сухості в результаті косметичних проблем
  • Медичні причини лущення шкіри на обличчі
  • Коли потрібно звернутися до лікаря
  • За станом шкіри можна судити про здоров’я людини та деяких внутрішніх органів. Коли лущиться шкіра на обличчі, деякі намагаються прибрати сухість самостійно за допомогою декоративної косметики або народних рецептів. Такий підхід не завжди виправданий, оскільки спочатку необхідно розібратися в причинах порушення. Вони можуть бути як косметичними, так і медичними.

    Поява сухості в результаті косметичних проблем

    Лущення — ознака сухої шкіри. Механізм появи такого симптому можна пояснити недостатнім надходженням вологи з організму до поверхневих клітин епідермісу. Це призводить до їх відмирання та оновленню.

    Особливо часто лущиться шкіра взимку, якщо її не живити

    Коли недолік вологи незначний, процес відмирання і регенерації може бути непомітний. Якщо проблема виражена досить сильно, відмирає кілька шарів клітин епідермісу, що не тільки доставляє дискомфорт жінці, але також стає помітним візуально.

    Із-за чого у жінки може виникнути недолік вологи? Проблеми, не пов’язані з медичними захворюваннями, можуть полягати в наступному:

    • Активний вплив ультрафіолетових променів. Любительки засмаги і сонячних ванн повинні розуміти, що шкіру необхідно захищати від шкідливої дії ультрафіолету. Щоб обличчя не покривалося плямами і виглядало здоровим, потрібно використовувати зволожуючі креми, що мають захист spf. Максимальний захист потрібно використовувати в літній час, нижчу – взимку.
    • Невідповідні косметичні засоби. Неякісна косметика не дає шкірі дихати, що також може викликати алергічні реакції. Вони проявляються тим, що шкіра червоніє, свербить і запалюється. Рекомендується купувати професійні засоби догляду і не шкодувати на них грошей. Натомість ви отримаєте здорову шкіру і гарне обличчя.
    • Косметичні процедури. Популярні хімічні і механічні пілінги викликають пошкодження епідермісу з-за механічного впливу або невеликого опіку. Після таких процедур суха шкіра віддаляється цілим шаром, а відновлення відбувається протягом двох тижнів. Зловживати такими пилингами і робити їх занадто часто не рекомендується.
    • Холод. На шкірі є захисна жирова плівка, яка захищає особу від несприятливого впливу навколишнього середовища і мінусової температури. Миючі засоби на основі спирту видаляють таку захисну плівку і роблять обличчя більш вразливим до вологості і холоду. Погіршує ситуацію холодний вітер. Причини лущення залишаються ті ж. При таких умовах шкіра нездатна насититися вологою і відмирає. Рішенням буде використання поживних кремів чи масок, а також захист особи на вулиці з допомогою шарфа.
    • Гаряча ванна або сауна. Любительки гарячої води часто страждають від сухості особи. Чому після водних процедур гарячою водою шкіра лущиться? Справа в тому, що висока температура розширює пори і прискорює випаровування вологи з шкіри, що призводить до її сухості.

    Якщо ви любите сауну або гарячий душ, після водних процедур наносити на шкіру зволожуючий крем.

    Медичні причини лущення шкіри на обличчі

    Порушення в роботі внутрішніх органів або імунної системи відбивається на стані шкіри. Що робити в такому випадку? При виявленні подібних порушень лікування буде полягати в усунення самої причини, а не у зволоженні шкіри, як у випадку з косметичними проблемами.

    Алергічні реакції — одна з найбільш поширених причин погіршення здоров’я шкіри обличчя. Лущення стає проявом різних типів алергії, але частіше — підвищеної чутливості до харчових продуктів. Основні клінічні ознаки — поява плям, свербіж, лущення, почервоніння, відчуття сухості і дискомфорту.

    Дерматологічні захворювання, наприклад, атопічний та себорейний дерматит, значно погіршують стан шкіри не тільки обличчя, але і інших зон.

    Захворювання мають хронічний перебіг і практично не виліковуються повністю. Про подібні проблеми людина зазвичай знає з раннього віку або з моменту їх появи. Терапія включає постійну боротьбу з патогенетичними механізмами, усунення провокуючих факторів, а також підвищення захисних властивостей шкіри.

    Коли потрібно звернутися до лікаря

    Незначні періодичні лущення на шкірі обличчя можуть турбувати кожної людини. Тимчасові проблеми зазвичай викликані дефіцитом вітамінів або впливом навколишнього середовища. Як відрізнити серйозні клінічні прояви від тимчасових або косметичних недоліків? Про необхідність консультації дерматолога або косметолога ви можете зрозуміти з наступним діагностичним критеріям:

    • після боротьби з лущенням з допомогою зволоження і скрабування воно не проходить;
    • крім сухості додаються інші симптоми — почервоніння, свербіж;
    • особа горить і свербить настільки, що відволікає від повсякденної активності або заважає спати;
    • роздратування призводить до сильному бажанню чесати особа, з-за чого виникають відкриті рани;
    • область лущення і почервоніння збільшується в розмірах, незважаючи на розпочате лікування.

    Косметологи рекомендують використовувати скраб не частіше одного разу в тиждень, так як це може спровокувати додаткові механічні ушкодження епідермісу. Маска повинна носитися один-два рази на тиждень, процедура очищення і зволоження проводиться щодня.

    шелушится кожа на лицеЯкщо лущиться шкіра на обличчі, їй потрібен регулярний догляд

    Правильне харчування і здоровий спосіб життя допоможуть впоратися з незначними лущенням і почервоніннями. Якщо ж проблема не йде і турбує протягом тривалого часу, можна підозрювати запальні захворювання. У цьому випадку, позбутися проблеми допоможуть медикаментозні засоби, які повинен підбирати лікар. Самолікування, особливо безконтрольне застосування гормональних та протизапальних медикаментів, тільки погіршить ситуацію і призведе до ускладнень.

    Отже, щоб не облазила шкіра на обличчі, за нею потрібно ретельно доглядати. Якщо лущення все ж з’явилося, звернутися до дерматолога або терапевта.

    Також цікаво почитати: шугарінг в домашніх умовах