Як навчити дитину говорити букву «Р»

1289

Зміст:

  • Чому виникають проблеми з вимовою букви «Р»?
  • Вправи для розтягування під’язикову вуздечку
  • Артикуляційна гімнастика
  • Автоматизація звуку «Р»
  • Коли необхідно звертатися до фахівця?
  • Логопедичний садок або логопедичні уроки в школі
  • Мовленнєвий розвиток дитини відбувається поступово. Як правило, становлення мовлення відбувається у віці 5-6 років. Найскладнішим звуком вважається «Р». Для постановки звуку необхідно звернутися до логопеда, а при наявності показань — до дефектолог і невролога, який порадить відповідний комплекс вправ і зарядку для артикуляційного апарату.

    Чому виникають проблеми з вимовою букви «Р»?

    Звук «Р» вважається одним з найбільш складних в російській мові. Вимагає хорошого розвитку мовного апарату, тому діти починають вимовляти його у віці 5-6 років.

    Як навчити дитину говорити букву р розповість логопед або логопед-дефектолог

    Якщо труднощі з вимовою виникають у більш старшому віці, це може вказувати на наступні проблеми:

    • Особливості фізіології мови. Основною причиною проблем з выговариванием стає коротка під’язикова вуздечка – мова не може дістати до неба для повноцінного вимови.
    • Недорозвиненість артикуляційного апарату, а саме недостатня рухливість і амплітуда рухів мови. Така проблема виникає, коли дитина мало розмовляє або є спазми лицьових м’язів.
    • Порушення фонематичного слуху. У цьому випадку діти не тільки не вимовляє звук, але і заміщає іншими літерами, наприклад «Л», «Ї», «Г». Можливо наявність складнощів з іншими звуками.
    • Порушення дихальної активності. Проблема часто виникає при патології дихальної системи хронічної і гострої форми (риніт, аденоїди).

    Іноді недорозвинення мовного апарату, порушення фонематичного слуху і аномалії в будові мови можуть викликати проблеми з іншими літерами, які можна діагностувати значно раніше, у віці 3 років. Порушення дихальної активності, крім звуковимови може стати причиною заїкання.

    Як навчити дитину говорити букву «Р» розповість логопед, основні рекомендації:

    • Не варто проводити заняття з дітьми до 2-х річного віку.
    • Щоб навчити дошкільнят говорити правильно, з 2 років можна використовувати легкі завдання на розвиток мовленнєвого апарату.
    • Оптимальний вік для логопедичних занять – 5 років — коли відбувається становлення мови.
    • Найбільш ефективними будуть вправи в ігровій формі, якими можна привернути увагу.
    • Важливо пройти повний курс тренінгу для отримання результатів і їх закріплення.
    • Робота з дошкільням повинна проводитися щоденно або за індивідуальним графіком, складеним логопедом.

    В домашніх умовах теж можна добитися бажаних результатів за допомогою спеціальних тренінгів для дихального і артикуляційного апарату.

    Вправи для розтягування під’язикову вуздечку

    быстроШвидко поставити вимову букви н можна за допомогою спеціального комплексу вправ

    Одна з причин порушення мови – коротка під’язикова вуздечка. Справитися з цією проблемою можна самостійно в домашніх умовах або за допомогою тренувань з логопедом. У важких випадках, при вираженій аномалії, призначається хірургічне розсічення тканин.

    Допоможуть швидко впоратися з проблемою неправильного звуковимови і розтягувати під’язикову вуздечку наступні вправи:

    • Гойдалки. Для виконання дошкільник повинен широко відкрити рот і мовою здійснювати рухи вгору-вниз, дістаючи кінчиком язика до зубів. На верхній і нижній точках рекомендується затримувати мову на кілька секунд. Аналогічну тренування слід проводити, рухаючи мовою в сторони.
    • Футбол. Існує два варіанти виконання цієї задачі. У першому випадку дитина повинна торкатися язиком до внутрішньої сторони щоки справа і зліва по черзі з легким натиском. У другому випадку потрібно з бинта скачати невелику кульку і помістити за щоку дитини, а він виштовхує кулька мовою.
    • Кошеня. Ця вправа буде цікавим для дітей будь-якого віку. Досить налити в тарілку трохи йогурту або іншого ласощі, що дошкільник повинен злизати мовою, імітуючи руху кошеня.
    • Дотягнися. Дитина повинна тягнутися язиком до кінчика носа, потім до підборіддя. На піку потрібно зафіксувати мову на кілька секунд.

    При виконанні занять на розтяг вуздечки мови батьків не повинно лякати поява незначної кількості крові. Її відділення при тонкій вуздечці вказує на сильне розтягнення або розрив тканин. При значній кровотечі слід проконсультуватися з педіатром.

    Артикуляційна гімнастика

    Артикуляційна гімнастика допомагає підготувати мовний апарат до вимови звуку і розігріти м’язи для подальшого тренування.

    Для успішного вимови звуку «Р» важливий енергійний видих. У розвитку правильного дихання допоможуть мильні бульбашки, різні ігри з коктейльними трубочками. Для розвитку видиху також ефективними будуть заняття:

    • Індик. Дошкільник відкриває рот і кінчиком мови водить по верхній губі, видаючи звук «бл-бл-бл».
    • Маляр. Дитина мовою водить по внутрішній поверхні ротової порожнини, як би «забарвлюючи» стінки.
    • Конячка. Вправа передбачає клацання язиком по небу.
    • Кучер. Дошкільник повинен видати звук, ніби хоче зупинити коня. Це звуки бррр, пррр. При цьому звук досягається шляхом вібраційних коливань губ.
    • Грибочок. Кінчик мови потрібно зафіксувати на небном горбку на 5-15 секунд.
    • Моторчик. Це продовження попередньої задачі, так як мова перебуває в положенні «Грибочок». Дитина намагається на видиху вимовляти тривалий «ДДДД», «ДДДРРРР» і «РРРР».

    За умови регулярної роботи дошкільник починає промовляти звук «Р». Для закріплення ефекту необхідна автоматизація звуку.

    Виконувати всі вправи рекомендується перед дзеркалом. Це підвищить їх ефективність завдяки можливості наслідувати дорослому через відображення.

    Автоматизація звуку «Р»

    Для автоматизації необхідно навчити дошкільника вимовляти складний звук у словах. Починати слід з невеликих слів, що складаються з 2-3 букв, як голосних, так і приголосних. Наприклад, можна читати такі прості склади: ар, ор, ур, ра, ура, три, дра, дрі, дру та інше.

    Після того, як освоєні прості конструкції, можна приступати до більш складним словами: сорочка, трава, трон, корова, паркан.

    Спершу малюк повинен навчитися говорити такі фрази по складах, потім з’єднувати їх.

    Після освоєння складних слів з м’якої і твердої «Р» для закріплення ефекту допоможуть скоромовки з буквою «Р», які знайомі кожному з дитинства: про траву і дрова, про Карла і Клару, про Грека і рак і багато інших.

    Коли необхідно звертатися до фахівця?

    Якщо дитина до 6 років не навчився вимовляти звук «Р», слід звернутися за допомогою до фахівця. Проблемами звуковимови займається логопед. При неврологічної природі проблем мовленнєвого розвитку потрібно консультація логопеда-дефектолога. У ході дослідження фахівці:

    • вивчають історію розвитку дитини;
    • визначають тип мовного порушення;
    • пропонують заняття та інші засоби корекції мовлення;
    • допомагають поставити звук і підтримати подальше його закріплення;
    • проконсультують батьків і порекомендують самостійні вправи.

    Спільна праця логопеда і батьків допоможе впоратися з мовними проблемами дитини, поставити правильне звуковимову.

    Логопедичний садок або логопедичні уроки в школі

    При наявності відхилень у розвитку нервової системи і психіки в дитини потрібна медикаментозна корекція стану. Як правило, призначаються седативні або ноотропні засоби.

    правильноПравильно вимовляти букву р навчить логопед на спеціальних заняттях або в спеціалізованих освітніх установах

    При відсутності позитивних результатів тренувань з логопедом, логопедом-дефектологом і в домашніх умовах дошкільник направляється на проходження медичної комісії, яка приймає рішення про направлення в логопедичний садок. У шкільному віці призначаються додаткові логопедичні уроки всередині навчального закладу. Таким чином створюються комфортні умови для дітей з мовленнєвими вадами, в яких дошкільнята і школярі не будуть відчувати страх, сором. Це допоможе домогтися кращих результатів.

    Також потрібно консультація невролога, який допоможе визначити стан нервової системи і виявити відхилення, які заважають нормальному звукопроизношению. Це може бути слабкість або підвищений тонус артикуляційного апарату, проблеми поведінкового характеру.

    Спеціалізовані освітні установи використовують програми, які використовуються на протязі всього дня і року навчання. Вони дозволяють розвинути мовний апарат і нормалізувати мова.

    Дітям з вадами мовлення необхідна консультація психолога і психотерапевта для корекції психологічних і поведінкових проблем, які заважають нормальному звукопроизношению. При підозрі на дисфункцію слухового апарату маленький пацієнт направляється на консультацію до отоларинголога і сурдолога.

    Навчити дитину говорити букву «Р» можна як самостійно, так і за допомогою фахівця – логопеда або дефектолога. Становлення звуку відбувається у віці 5-6 років, і якщо це не відбулося, потрібна допомога фахівців. Для розвитку звуковимови використовується цілий комплекс вправ з техніки правильного дихання, артикуляційного апарату і рухливості мови шляхом розтягування під’язикову вуздечку.

    Читайте в наступній статті: Як навчити дитину говорити букву «Л»