Нормозооспермия, агрегація або аглютинація: що значить аналіз сперми

1438

Зміст:

  • Нормозооспермия
  • Аглютинація
  • Агрегація
  • Лікування
  • При підозрі на безпліддя пари обидва партнера здають аналізи, щоб визначити можливі відхилення і способи їх усунення. Для чоловіків ключовим стає аналіз сперми, за яким можна охарактеризувати можливість стати батьком. В ідеалі висновок аналізу має містити термін «нормозооспермия», але іноді виявляються відхилення.

    Діагноз «нормозооспермия» ставиться за умови відповідності результатів аналізу нормі

    Нормозооспермия

    Терміном «нормозооспермия» позначають відсутність патологій чоловічих статевих клітин і здатність до запліднення яйцеклітини. Визначається показник на основі дослідження біоматеріалу сперми. У нормі В 150 мл еякуляту повинно міститися приблизно 60 млн статевих клітин – сперматозоїдів. Безпосередньо для проведення лабораторного дослідження застосовується від 2 до 5 мл біоматеріалу.

    Не всі сперматозоїди мають однакову рухливість, деякі з них залишаються малорухомими або не здатні пересуватися зовсім. При оцінці результатів аналізу цей фактор також враховується. У нормі В еякуляті має бути не менше 70% життєздатних сперматозоїдів. Якщо ж результат нижче, то така спермограма вважається незадовільною і статус норми вже не отримає.

    Дослідження біоматеріалу чоловіки сьогодні набуває особливого значення, оскільки в половині випадків безпліддя пар саме партнер стає причиною проблем із зачаттям дитини.

    Часом навіть нормальні показники далеко не завжди гарантують швидке зачаття, адже навіть при живих і рухливих сперматозоїдів вплинути на їх здатність до запліднення може такий фактор, як в’язкість сперми. Саме тому при тривалому не настанні вагітності партнерки лікарі воліють робити розширений аналіз еякулята.

    Аглютинація

    Сперматозоїди з аглютинацією є відхиленням від норми, яке найчастіше призводить до неможливості пари зачати дитину. Термін описує процес склеювання статевих клітин, коли вони стають менш маневреними, а значить, часто не досягають яйцеклітини і не запліднюють її.

    Якщо є схильність до аглютинації сперматозоїдів, то додатково проводиться тест на наявність антиспермальних тіла. Саме вони стають винуватцями того, що статеві клітки склеюються, оскільки такі тіла обволікають сперматозоїди, перетворюючи їх у великі грудки.

    нормозооспермия

    Нормозооспермия визначається при мікроскопічному дослідженні еякулята

    Ще однією причиною аглютинації стають перенесені запальні захворювання статевих органів, особливо хронічні, тривають довгостроково, які чоловік не поспішає усунути. Що це означає для його організму? Він починає виробляти спеціальні речовини, що призводять до склеювання статевих клітин і неможливості запліднення яйцеклітини.

    Агрегація

    Якщо аглютинація – це склеювання сперматозоїдів один з одним, то термін «агрегація» обозначачет приєднання сперматозоїдів та інших клітин, що знаходяться в спермі. В якості таких клітин можуть виступати епітелію, слиз і інші включення. Також можливе склеювання з клітинним дебрисом – своєрідними відходами різних клітин, які вже не виконують свою функцію.

    Процес склеювання з іншими клітинами не так страшний. Сперматозоїди з агрегацією практично так само рухливі, як і нормальні статеві клітини, але трохи повільніше. Вони здатні просуватися до яйцеклітини і запліднити її. Чи можна завагітніти при такій патології? Однозначно – так, хоча частота запліднення знижена.

    Найчастіше при агрегації як єдиному відхилення пари успішно стають батьками. Якщо ж вагітність не настає, то слід шукати додаткові порушення, що обтяжують статеве здоров’я чоловіка.

    Лікування

    Аналіз сперми роблять практично в будь-якій лабораторії або репродуктивному центрі. Лікар, який розшифровує результати, бачить процентне співвідношення здорових і уражених статевих клітин, після чого приймає рішення, як лікувати пацієнта. На щастя, більшості чоловіків з такими порушеннями вдається допомогти, і незабаром після лікування спермограма вже має нормальні характеристики.

    Для того щоб почати терапію, необхідно встановити діагноз і визначити причину патології. Виною нерідко виявляються запальні процеси. Лікування в даному випадку направлене на зняття запалення та відновлення якості сперми. Препарати підбираються індивідуально залежно від тяжкості та характеру захворювання.

    Якщо проблема пов’язана з наявністю антиспермальних тіл, то це теж не вирок: існують методики очищення біологічних рідин, у тому числі сперми, після чого функції статевих клітин відновлюються і підвищуються шанси на продовження роду.

    что это значит

    На прийомі лікар розповість, що це значить, і порекомендує лікування

    В особливо складних випадках, коли терапія не дає потрібного результату, з допомогою сучасних репродуктивних технологій сперматозоїди у великій концентрації вводять безпосередньо в матку. Це підвищує можливість запліднення і ймовірність настання вагітності.

    Якщо лікар визначив відхилення і спермограма не відповідає нормі, не варто зневірятися. Більшість станів можна вилікувати консервативним шляхом і підвищити шанси чоловіка стати батьком. Найголовніше – вчасно звернутися до фахівця, пройти обстеження і виконувати всі рекомендації.

    Також рекомендуємо почитати: астенозооспермия