Прості способи, які допоможуть відучити дитину гризти нігті на руках

1477

Зміст:

  • Чому діти гризуть нігті
  • Наслідки звички гризти нігті на руках
  • Що робити, щоб відучити дитину гризти нігті
  • Звичка гризти нігті не залежить від віку дитини. Це стан в медицині зветься онихофагия. Крім того, що руки з покусаним нігтями представляють малоэстетичное видовище, велика небезпека розвитку несприятливих для здоров’я наслідків. Не знаючи, як відучити дитину гризти нігті, дорослі починають лаяти чи карати його, змащувати пальці зеленкою або чимось гірким. Але такі заходи, крім шкоди і посилення звички, нічого не приносять. Щоб справитися з цією проблемою, треба спочатку з’ясувати, чому вона з’явилася.

    Чому діти гризуть нігті

     

    У переважній більшості випадків діти починають гризти нігті на руках при психологічних навантаженнях, які виявилися занадто важкими для ще незміцнілої психіки. Щоб радикально допомогти дитині позбутися від цієї звички, треба виявити фактори, що спровокували її появу.

    Причини онихофагии можуть полягати в дитячих страхах

     

    Особливо схильні до цього різновиду нав’язливих дій малюки з лабільною, легковозбудимой нервовою системою. Таких дітей відрізняє підвищена тривожність, підвищена лякливість, різкі перепади настрою. Невгамовні непосиди також часто страждають онихофагией.

    Звичка з’являється у наступних випадках:

  • Синдром заміни. Якщо батьки, наприклад, відучують малюка від пустушки або забороняють смоктати палець, дитина компенсує одну погану звичку іншого.
  • Причини можуть полягати і в недостатній особистої гігієни. Вчасно не стрижені нігті починають дратувати дітей, і вони намагаються позбутися від перешкоди єдиним доступним їм методом.
  • Придушення внутрішньої агресії. Цей привід гризти нігті частіше виникає у зовсім маленької дитини або підлітка, коли в силу вікових особливостей або під впливом критики дорослих відбувається заниження самооцінки.
  • Стресові ситуації. Звичка у таких випадках з’являється перед відвідуванням дитячого садка або школи, початку нового навчального року або подорожжю, в результаті появи незнайомої обстановки. Часто нігті починають гризти діти, що живуть в конфліктних або неблагополучних сім’ях.
  • Вроджене слабке будова нігтьової пластини. Ці відхилення можуть бути обумовлені спадковістю або ускладненнями вагітності у матері в період закладки у плода придатків шкіри. У цьому випадку нігті часто ламаються, розшаровуються і починають заважати.
  • Спосіб зосередитися. У дітей і дорослих посилена концентрація уваги часто провокує появу неусвідомлених дій. Це може бути погойдування ногою, накручування завитки волосся на палець, онихофагия.
  • Важка вагітність у матері, внаслідок якої у дитини діагностуються різні функціональні або органічні неврологічні порушення.
  • Слід звернути увагу і на щоденний раціон. Нестача вітамінів Е і групи В, а також ряду мікроелементів призводить до порушень нервової системи.У цьому плані також буде корисним налагодити режим сну і неспання. Наростаюча тривожність, стомлюваність і неврози змушують малюка почати гризти нігті. У цьому плані також буде корисним налагодити режим сну і неспання.

    у подростка

    У підлітка звичка гризти нігті може розвинутися через стриманою внутрішньої агресії

     

    Часто дітей змушує гризти нігті звичайна нудьга. Згубна звичка розвивається при невмінні дітей молодшого віку самостійно грати або зайняти себе яким-небудь справою. Школярі можуть відчувати нудьгу на нецікавих уроках.

     

    Іноді батьки пов’язують звичку гризти нігті з наявністю глистів в організмі. Але насправді паразити з’являються як наслідок поганої звички. Якщо діти після ігор у дворі, особливо в пісочниці, або контакту з домашніми тваринами не миють руки і починають гризти нігті, дуже швидко відбувається глистяна інвазія.

    Наслідки звички гризти нігті на руках

     

    Якщо не відучити дитину гризти нігті, з плином часу можуть розвинутися неприємні явища, що стосуються не тільки здоров’я, але і всього подальшого життя. Ця неприємна звичка чревата наслідками:

  • Деформація нігтьових пластин. В результаті чого нігті набувають непривабливий вигляд.
  • Пошкодження нігтьового ложа. Часто у людей, які в дитинстві інтенсивно гризли нігті, порушується зона росту пластини, що призводить до нарушениюнаправления її зростання і до вростання нігтів в м’які тканини. Надалі для усунення дефекту знадобиться хірургічне втручання.
  • Порушення цілісності кутикули. Часто, гризучи нігті, діти обгризають і кутикулу. Попадання в невеликі ранки бруду або патогенної мікрофлори призведе до розвитку панарицію та інших запальних та гнійних процесів.
  • Заковтування патогенних микроогранизмов, яєць гельмінтів. Накопичується у дітей, що грають у дворі, бруд під нігтями практично завжди містить патогенну мікрофлору, яка при попаданні в ротову порожнину, викликає різні захворювання. Це можуть бути глисти, збудники сальмонельозу, дизентерії, гепатиту та інших важких захворювань.
  •  

    Звичка гризти нігті викликає розвиток стоматологічних проблем. При цьому відбувається пошкодження уламками нігтів м’яких тканин ясен і ротової порожнини. Інфікування цих ранок призведе до різних гнійним процесам.

    на руках

    Діти часто гризуть нігті на руках, коли нервують

     

    Часте тиск на зуби призведе до пошкодження пародонта. У процесі розвитку патології збільшиться рухливість зуба, що, в свою чергу ще більше буде руйнувати тканини, що фіксують зуби в яснах. З-за вікових анатомічних особливостей вилікувати пародонтит або пародонтоз у дітей практично неможливо.

     

     

    Постійний психологічний дискомфорт і знижена самооцінка зашкодять дитині ставити перед собою цілі і досягати їх, прагнути до звершень. Більші складності розвитку і соціалізації дитини доставлять і проблеми з оточуючими людьми. Негарні руки часто стають об’єктом глузування в колі ровесників і старших дітей. Та й часті докори дорослих не додають дітям впевненості в собі, розвивають комплекси.

    Що робити, щоб відучити дитину гризти нігті

     

    Не варто розраховувати на те, що діти «переростуть» цю погану звичку. Це нав’язливе дію самостійно не проходить, тому дитині потрібна допомога дорослих, а іноді і вузьких фахівців. Якщо не звертати уваги на те, що дитина гризе нігті, з плином часу звичка тільки посилюється.

     

    Щоб позбавити малюка або підлітка від цієї згубної звички, батьки повинні надавати максимальну підтримку і виявляти доброзичливість.

     

    Ні в якому разі не слід лаяти дітей або залякувати наслідками. Такий підхід викличе зворотну реакцію. Діти почнуть ще більше нервувати або діяти наперекір дорослим. Тому насамперед треба з’ясувати причини, які спонукають дитину тягнути пальці в рот.

     

    Це можуть бути конфлікти в сім’ї, небажання відвідувати дитячий сад або школу, сварки з однолітками у дворі і т. д. Найкраще розібратися в ситуації зможе дитячий психолог. Але багато чого для дитини можуть зробити і самі батьки.

    • Частіше розмовляйте з малюком, розпитуйте про його проблеми і турботи, спробуйте зрозуміти, що є причиною психологічного дискомфорту.
    • Максимум вільного часу приділяйте ігор з дітьми.
    • Навчіть дитину ретельно доглядати за руками.
    • Постарайтеся організувати дозвілля спортивними секціями, заняттями музикою, малюванням, ліпленням та іншими творчістю.
    • Подаруйте дитині спеціальні антистресові іграшки.
    • Допоможіть дитині соціалізуватися в новій обстановці, завести друзів.
    • Вирішіть свої сімейні проблеми, а якщо вони залишаються не втягуйте в них дітей.
    • Слідкуйте і доглядайте разом з дитиною за нігтями і прилеглої кутикулою.

     

    Часто зустрічаються поради змащувати руки гірким перцем, гірчицею і іншими запальними речовинами. Але подібні народні засоби можуть призвести до опіку слизової оболонки порожнини рота та очей при спробі їх почухати. Тому їх небажано.

     

    Краще придбати спеціальний гіркий лак, призначений конкретно для відлучення дітей від звички гризти нігті, наприклад, «Некусайка». Дівчаткам мама може зробити яскравий манікюр. Бажання бути красивою найчастіше перемагає звичку гризти пальці.

     

    В процесі спілкування намагайтеся максимально часто створювати тактильний контакт – обіймайте дитину, гладьте.

     

    Діти гризуть нігті досить часто. Важливо, щоб батьки вчасно помітили цю звичку і прийняли всі заходи для виявлення причини такого стану і усунули дію всіх несприятливих факторів. Іноді, щоб вирішити цю проблему, потрібно залучати вузьких спеціалістів – дитячого психолога, невропатолога, психотерапевта. Ці доктора допоможуть позбутися і від аутоагресії.

    Дивіться далі: як відучити дитину спати з мамою